Le Monde: Campania din România, una dintre cele mai dure, cu invective şi lovituri sub centură

România a cunoscut, la 20 de ani de la căderea dictaturii comuniste, una dintre cele mai dure campanii, cu invective şi lovituri sub centură, intrând într-o adevărată febră electorală înaintea scrutinului prezidenţial, comentează Le Monde.

Urmărește
50 afișări
Imaginea articolului Le Monde: Campania din România, una dintre cele mai dure, cu invective şi lovituri sub centură

Le Monde: Campania din România, una dintre cele mai dure, cu invective şi lovituri sub centură (Imagine: Mediafax Foto)

Ziarul adaugă că preşedintele în funcţie, Traian Băsescu, organizează duminică şi un referendum, cerându-le românilor să reducă numărul parlamentarilor, deoarece clasa politică este coruptă şi blochează reformele. "Sunt în conflict cu majoritatea parlamentară, care refuză să reformeze ţara", a afirmat Băsescu.

"Cruciada prezidenţială împotriva unui stat acuzat de corupţie, care i-a asigurat succesul lui Traian Băsescu în 2004, îi asigură încă simpatia concetăţenilor săi", afirmă Le Monde.

Conform corespondentului la Bucureşti al publicaţiei franceze, social-democratul Mircea Geoană nu are o sarcină uşoară, el neavând charisma fostului căpitan de navă devenit preşedinte, însă beneficiind de susţinerea celii mai bune maşinării electorale, cea a Partidului Social-Democrat, moştenitor al Partidului Comunist.

"După căderea lui Nicolae Ceauşescu, Conducătorul, şi execuţia sa sumară în decembrie 1989, nomenclatura roşie s-a menţinut la putere graţie lui Ion Iliescu, aparatcikul care a făcut să cadă cuplul Ceauşescu. Lider al unei revoluţii contestate, el a beneficiat de sprijinul generalului Ioan Geoană, care a controlat subteranele Bucureştiului, zonă nevralgică a revoluţiei", afirmă Le Monde.

Ziarul adaugă că Mircea Geoană, fiul generalului, a cunoscut o ascensiune fulgurantă. Trimis la Paris, a revenit în ţară în 1992, după absolvirea Şcolii Naţionale de Administraţie. În 1996, la vârsta de 37 de ani, el se putea lăuda că este cel mai tânăr ambasador trimis de ţara sa la post în Statele Unite.

"După câteva luni, mentorul său, Ion Iliescu, pierdea puterea în faţa opoziţiei anticomuniste. La Washington, ambasadorul a luat imediat pana pentru a-l felicita pe noul preşedinte, Emil Constantinescu, pentru victoria asupra lui Iliescu, calificat drept «cancer al democraţiei române»", afirmă Le Monde.

În 2005, după îndelungi negocieri de culise, Mircea Geoană a reuşit să îi smulgă acestuia conducerea Partidului Social-Democrat, deşi vechiul aparatcik a implorat Congresul partidului să nu ofere conducerea acestui "prostănac", adaugă ziarul francez.

Le Monde afirmă însă că, în spatele disputelor care agită scena politică, începe să apară o nouă generaţie, prezentându-l drept exemplu pe Remus Cernea, candidat al Partidului Verde.

"În ultimii 20 de ani, clasa politică a dus România într-un impas. Marile partide încă mai obţin voturi datorită unui fel de inerţie. Dar discursul lor este găunos, fără conţinut", spune el, recunoscând însă că nu va câştiga alegerile.

"Dar trebuie început la un moment dat. Acest scrutin nu este decât un început", adaugă Cernea, despre care Le Monde afirmă că are un limbaj inteligent, fără injurii şi atacuri personale şi o doză solidă de bun-simţ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici