- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lege adoptată de Cameră: Urmărirea penală a miniştrilor parlamentari, cu acordul Legislativului
Deputaţii au adoptat, luni, pe articole, un proiect de lege prin care se poate declanşa începerea urmăririi penale împotriva miniştrilor care sunt parlamentari numai cu aprobarea Camerei Deputaţilor sau Senatului, deşi reprezentanţii PDL au solicitat amânarea lui.
Lege adoptată de Cameră: Urmărirea penală a miniştrilor parlamentari, cu acordul Legislativului (Imagine: Mediafax Foto)
Deputatul PSD Eugen Nicolicea a introdus un amendament la proiectul de lege de modificare a legii răspunderii ministeriale, care prevede că, în cazul în care un membru al Guvernului pentru care preşedintele României a cerut urmărirea penală este deputat sau senator, ministrul Justiţie sau primul-ministru va solicita Camerei competente declanşarea procedurii de adoptare a cererii de începere a urmăririi penale.
În situaţia în care cel în cauză este ministrul Justiţiei, cererea se adresează primului-ministru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Mai mulţi deputaţi ai PDL au cerut retrimiterea acestui proiect la Comisia juridică, pentru a se aştepta punctul de vedere al Curţii Constituţionale.
Deputatul PDL Daniel Buda a precizat că prin amendamentul lui Nicolicea se urmăreşte întrunirea unor condiţii cumulative pentru începerea urmăririi penale a unui ministru care este şi parlamentar, solicitându-se, pe lângă avizul preşedintelui, şi cel al Camerei din care face parte ministrul respectiv.
El a spus că se miniştrii parlamentari se bucură în acest fel de o dublă imunitate.
Reprezentanţii PNL, PSD, PC şi UDMR au susţinut amendamentul lui Nicolicea, arătând că textul este constituţional şi că retrimiterea la comisie nu face decât să tergiverseze adoptarea proiectului. Deputatul UDMR Mate Andras Levente a spus că trebuie adoptat acest amendament deoarece se înlătură eventualele presiuni pentru începerea urmării penale.
Deputatul PRM Lucian Bolcaş a spus că şi el susţine ideea că miniştrii parlamentari nu pot fi cercetaţi fără avizul Camerei din care fac parte.
"Aceasta este o chestiune de normalitate", a adăugat Bolcaş.
Deputaţii au aprobat şi un alt amendament, potrivit căruia prevederile privind începerea urmăririi penale se vor aplica şi foştilor miniştri.
Proiectul de lege urmează să primească marţi votul final al deputaţilor.
Camera Deputaţilor este forul decizional în privinţa acestui proiect de lege.
Curtea Constituţională a decis, luni, că Ministerul Public va sesiza Camera Deputaţilor sau Senatul, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului care la data sesizării au şi calitatea de deputat sau senator.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO