- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (30.10.2017, 18:44)
- Iasmina Ardelean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lege schimbată în Senat pentru ca directorul Agerpres să poată fi demis de Parlament în cazul respingerii raportului anual de activitate al instituţiei
Plenul Senatului a votat, luni, propunerea legislativă pentru completarea Legii 19/2003 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres, care prevede demiterea directorului general în cazul respingerii de către Parlament a Raportului anual de activitate al instituţiei.
Urmărește
167 afișări
Lege schimbată în Senat pentru ca directorul Agerpres să poată fi demis de Parlament dacă respinge raportul anual de activitate
În expunerea de motive a actului normativ, iniţiatorii susţin că directorul general al Agerpres „se bucură de o imunitate totală în interiorul mandatului său”, adăugând că, dintre „instituţiile publice de cultură aflate sub control parlamentar, Agenţia Naţională de Presă este singura în cazul căreia Parlamentul nu are niciun instrument de acţiune în cazul în care constată un management neperformant”.
Proiectul de lege a fost iniţiat de senatorii PSD Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, Gabriela Creţu, Ovidiu-Cristian-Dan Marciu şi Liviu-Lucian Mazilu. Potrivit proiectului, „Respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate atrage demiterea, de drept, a directorului general”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
Iniţiatorul proiectului, Lucian Romaşcanu, a susţinut că această iniţiativă legislativă „Nu are legătură nici cu persoana, cu atât mai puţin cu politizarea, având în vedere că noi, în Parlament, facem politici şi faptul că în momentul în care a fost numit, a fost numit de primul ministru, a fost propus de primul ministru – actor eminamente politic, votat de Parlament – o instituţie eminamente politică, este natural ca şi procesul de demitere să urmeze aceeaşi logică”.
De asemenea, el a anunţat că este pregătită o iniţiativă legislativă care să reformeze Agerpres. „Avem pregătită o iniţiativă legislativă de reformare profundă a Agerpres, care va intra pe circuitul Parlamentului în curând”, a declarat Romaşcanu, în plenul Senatului.
Senatorii au adoptat propunerea legislativă pentru completarea Legii 19/2003 privind organizarea şi funcţionarea Agepres cu 64 de voturi „pentru”, 16 voturi „împotrivă” şi 27 de abţineri. În cazul acestui proiect, Camera Deputaţilor este for decizional.
Directorul Agenţiei Naţionale de Presă, Alexandru Giboi, afirma, într-o postare pe Facebook, din 11 octombrie, după ce proiectul primis raportul favorabil al Comisiei de Cultură, că Legea de modificare a legii de funcţionare a Agerpres, prin care conducerea instituţiei este demisă dacă Parlamentul respinge raportul de activitate, va duce la subordonarea politică a agenţiei.
”Comisia de cultură a Senatului României aprobă proiectul de subordonare politică a Agerpres (...) Proiectul vizează demiterea directorului general al Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres, în urma unui eventual vot parlamentar împotriva raportului de activitate anual al Agenţiei, fără a aduce însă în discuţie şi eventuale criterii, altele decât cele politice, care ar sta la baza respingerii respectivului raport. Astfel, dispar din managementul Agenţiei noţiunile de stabilitate, predictibilitate şi strategie pe termen mediu şi lung, şi rămân doar calculele politice ale viitoarelor echipe de conducere pentru rămânerea în graţiile oricărui partid politic care s-ar afla la putere”, a scris Giboi.
Citește pe alephnews.ro: Armistițiul de Crăciun a reprezentat un moment istoric în timpul Primului Război Mondial. Cum s-a produs acest lucru
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe