Legea ANI a fost adoptată de Camera Deputaţilor

Legea ANI a fost adoptată, luni, de Camera Deputaţilor, cu 204 voturi "pentru", două voturi "împotrivă" - Tudor Chiuariu şi Mihăiţă Călimente (PNL) - şi două abţineri - Daniel Oajdea (PDL) şi Tudor Ciuhodaru (independent).

Urmărește
78 afișări
Imaginea articolului Legea ANI a fost adoptată de Camera Deputaţilor

Legea ANI a fost adoptată de Camera Deputaţilor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Legea a fost adoptată în absenţa deputaţilor PSD, care părăsiseră sala la momentul votului.

Preşedintele Camerei, Roberta Ansatase, a mulţumit reprezentanţilor puterii şi ai PNL pentru prezenţa în plen şi pentru vot.

Împotriva Legii ANI au votat, potrivit apelului nominal efectuat de secretarul Camerei Dumitru Pardău (PDL), deputaţii PNL Tudor Chiuariu şi Mihăiţă Călimente, abţinerile aparţinând deputatului PDL Daniel Oajdea şi deputatului independent Tudor Ciuhodaru.

Voturile favorabile au aparţinut deputaţilor PDL, UDMR, PNL, grupului minorităţilor şi indepenedenţilor.

Deputatul PSD Marian Săniuţă a declarat, luni, în plenul Camerei, că proiectul Legii ANI este vechi, incomplet şi neconstituţional, arătând că Agenţia poate fi folosită ca element de luptă politică.

"Aşteptam o lege nouă şi nu un proiect vechi-nou neconstituţional. Nu dorim ca această Agenţie de Integritate să fie folosită, în viitor, ca un instrument de luptă politică. Atragem atenţia că într-o ţară membră a UE , această Agenţie, în forma proiectului, poate fi folosită ca element de luptă politică", a spus deputatul PSD, în timpul dezbaterilor generale.

Marian Săniuţă a mai spus că PSD susţine nevoia de transparenţă şi oprice măsură de control al averilor demnitarilor, dar nu doreşte ca în România să se repete în perioada următoare situaţia "dosarelor instrumentate politic după anul 2005".

"PSD a venit să susţină acest subiect, dar nu acest proiect nou-vechi şi neconstituţional", a adăugat Săniuţă, care a arătat că proiectul de lege este incomplet pentru că nu se referă şi la preşedinţii consiliilor judeţene, primari şi viceprimari.

Preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda (PDL), a respins, criticile aduse de PSD la raportul întocmit la legea ANI şi a arătat că Parlamentul are obligaţia de a pune această lege în acord cu decizia Curţii Constituţionale.

Buda a spus că deputaţii PSD nu au depus, în Comisie, niciun amendament la lege, iar votul dat a fost în unanimitate.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a precizat, la rândul său, că au fost o serie de "inexactităţi" în discursul deputatului PSD Marian Săniuţă.

În timpul dezbaterilor generale la legea ANI, deputaţii PSD au părăsit sala de plen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici