- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (03.07.2020, 13:34)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legea care-l elimină pe şeful statului din numirea conducerii Consiliului Concurenţei, atacată la CCR
USR şi PNL au atacat la CCR modificările aduse Legii Concurenţei, după ce Senatul a decis că numirea membrilor plenului Consiliului Concurenţei să revină Parlamentului, nu preşedintelui României.
Urmărește
199 afișări
Legea care-l elimină pe şeful statului din numirea conducerii Consiliului Concurenţei, atacată la CCR
Senatorii USR şi PNL au atacat la Curtea Constituţională modificările aduse Legii pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr.21/1996 adoptată de Senat în şedinţa din 30 iunie 2020.
Potrivit modificărilor aduse acestei legi, numirea membrilor plenului Consiliului Concurenţei revine plenului Parlamentului la propunerea grupurilor parlamentare din cele două camere, în timp ce în vechea lege, numirea revenea preşedintelui României la propunerea Colegiului consultativ al Consiliului Concurenţei, cu avizul Guvernului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Propunerea de modificare a legii concurenţei a aparţinut senatorilor PSD, Şerban Nicolae şi Daniel Zamfir, a fost adoptată tacit în 2018 la Camera Deputaţilor, iar marţi a primit 77 de voturi ”pentru”, 40 ”împotrivă” şi 15 abţineri la Senat, cameră decizională.
„Cu riscul de a repeta ce am spus şi la dezbaterea din Senat, susţin cu toată responsabilitatea că modificările aduse Legii concurenţei de către PSD sunt de fapt atacuri la independenţa Consiliului Concurenţei. O instituţie independentă, care e fidelă misiunii sale, deranjează PSD şi atunci dau un ultim asalt, cât timp mai au această majoritate parlamentară. E important însă ca aceste instituţii şi autorităţi publice să îşi poată face treaba fără amestecul factorului politic în treburile lor. Consiliul Concurenţei este o miză pentru PSD, pentru că nu a putut să o supună acestei influenţe politice, aşa cum a procedat cu alte instituţii de reglementare sau control: ASF, ANRE, Curtea de Conturi. PSD încearcă, pe ultima sută de metri, să modifice modul de selecţie a conducerii Consiliului Concurenţei ca să-şi planteze oameni obedienţi, prin care să poată controla economia românască. Nu contează pregătirea profesională ci doar rapiditatea cu care şeful instituţiei execută ordinele venite din Kiseleff”, transmite senatorul USR Florina Presadă.
În sesizarea adresată Curţii Constituţionale, USR şi PNL arată că modificările aduse încalcă principiul bicameralismului, cele 20 de amendamente introduse în timpul dezbaterilor din Senat modificând esenţial forma adoptată tacit de Camera Deputaţilor şi generând astfel deosebiri majore de conţinut între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului.
Pe lângă motivul de natură extrinsecă, USR şi PNL consideră că există şi o serie de motive de natură intrinsecă pentru care legea care schimbă cadrul legal al concurenţei contravine Constituţiei României.
Modul în care, conform modificărilor, se fac numirile noilor membri ai plenului Consiliului Concurenţei, prin încetarea în bloc a mandatelor actualilor membri, încalcă principiul neretroactivităţii legii, celal egalităţii în drepturi precum şi prevederile art. 148 alin.(2) din legea fundamentală, prin nerespectarea principiului supremaţiei dreptului Uniunii Europene asupra dreptului naţional.
Modificările aduse la Legea Concurenţei de către PSD sunt în contradicţie cu prevederile Directivei ECN +, care obligă Statele Membre să se asigure că autorităţile naţionale de concurenţă dispun de garanţiile de independenţă, de resursele şi de competenţele în materie de aplicare a legii şi de impunere de amenzi, care le sunt necesare pentru a fi în măsură să aplice articolele 101 şi 102 din TFUE în mod eficace.
Directiva prevede clar că persoanele membre în organele decizionale ale autorităţilor naţionale de concurenţă „pot fi demise numai în cazul în care nu mai îndeplinesc condiţiile necesare pentru îndeplinirea sarcinilor care le revin sau în cazul în care s-a constatat că au comis o abatere gravă în temeiul dreptului intern”.
Or, în cazul de faţă, demiterea membrilor plenului intervine pentru un alt motiv decât cele prevăzute de Directiva ECN+, şi anume ca urmare a unei intervenţii politice a actualei majorităţi parlamentare controlate de PSD.
De asemenea, modul în care se face desemnarea noilor membri ai Consiliului contravine Directivei ECN+, „statele membre se asigură că membrii organului decizional al autorităţilor naţionale administrative de concurenţă sunt selectaţi, recrutaţi sau numiţi în conformitate cu proceduri clare şi transparente, stabilite în prealabil în dreptul intern.”
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe