Legea lui Cezar Preda pe tema securităţii naţionale a trecut de Comisia de apărare din Senat

Propunerea legislativă a deputatului PDL Cezar Preda pe tema securităţii naţionale a primit avizul favorabil al Comisiei de apărare din Senat, el promiţând că va introduce un amendament prin care capacitatea de anchetare a angajaţilor SRI să se limiteze strict la ofiţerii acestui serviciu.

Urmărește
361 afișări
Imaginea articolului Legea lui Cezar Preda pe tema securităţii naţionale a trecut de Comisia de apărare din Senat

Legea lui Cezar Preda pe tema securităţii naţionale a trecut de Comisia de apărare din Senat (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax foto)

Legea deputatului Cezar Preda a trecut de Comisia de apărare din Senat cu 6 voturi "pentru" şi 5 voturi "împotrivă". În continuare, proiectul va merge la Comisia juridică pentru raport, iar apoi va fi supusă votului în plen, Senatul fiind Cameră decizională.

"Este vorba despre proiectul domnului Cezar Preda, prin care se propune ca angajaţii SRI să fie numiţi ca organe penale speciale. Noi considerăm că percepţia va fi de întoarcere la vechea Securitate şi va exista un impact negativ asupra imaginii SRI. Domnul Preda a promis că va introduce un amendament prin care această capacitate de urmărire penală specială va fi strict rezervată pentru angajaţii ofiţeri ai SRI. Asta ar restrânge foarte mult efectele negative ale legii. Dar chiar şi aşa, noi considerăm că adoptarea acestei legi ar însemna o întoarcere la trecut", a declarat joi, pentru MEDIAFAX, Teodor Meleşcanu, preşedintele Comisiei de apărare din Senat.

Fostul ministru al Apărării a mai spus că mai multe formulări din lege legate de ceea ce se înţelege prin ameninţări ridică probleme de interpretare. "De exemplu, o ameninţare o reprezintă acţiunile ce sunt de natură a periclita relaţiile externe ale României. Aceasta este o formulare prea generală, care poate da naştere unor abuzuri", a spus Meleşcanu, adăugând că, şi în această privinţă, Cezar Preda a promis că va mai reflecta.

"Totuşi, noi considerăm că există nişte probleme mari. De exemplu, în ceea ce priveşte mandatele de interceptare, noi propunem ca durata acestora să nu depăşească un an iar în cazurile de supraveghere video, audio sau în spaţiul privat noi dorim ca durata acesteia să nu depăşească 120 de zile. De asemenea, în ceea ce priveşte folosirea de investigatori sau de colaboratori sub acoperire, noi considerăm că aceasta trebuie să aibă o durată maximă de 60 de zile. Proiectul, aşa cum este el acum, nu prevede limite de timp", a mai spus Meleşcanu.

Iniţiativa lui Preda vizează modificarea şi completarea unor legi privind securitatea naţională. Unul dintre articolele proiectului menţionează că ofiţeri anume desemnaţi ai SRI pot fi numiţi în calitate de organe de cercetare penală speciale, cu acordul Biroului Executiv al Consiliului Director al Serviciului şi cu avizul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, competente să efectueze urmărirea penală în condiţiile şi pentru infracţiunile date în competenţa acestora potrivit Codului de procedură penală.

SRI apreciază iniţiativa deputatului Cezar Preda de modificare şi completare a unor legi privind securitatea naţională, a declarat recent şeful Biroului de presă al Serviciului, Sorin Sava, menţionând că noţiunea de organ de cercetare penală specială, folosită în proiect, nu este una nouă.

De asemenea, directorul SRI, George Maior, a declarat că problema cercetărilor speciale s-a interpretat greşit la nivelul dezbaterii, el precizând că acestea vizează lucrătorii din cadrul SRI, care sunt cetăţeni români militari, iar această competenţă o are orice serviciu de informaţii din UE.

Proiectul a trecut tacit de Camera Deputaţilor la începutul lunii noiembrie, iar Senatul este forul decizional.

Ulterior, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat că PDL susţine iniţiativa lui Cezar Preda privind legea securităţii naţionale, dar nu este de acord cu toate prevederile acestui proiect de lege, între care şi cea privind transformarea ofiţerilor SRI în anchetatori.

"PDL susţine iniţiativa, dar într-o formă modificată. Sunt câteva prevederi inacceptabile şi probabil că nici Guvernul nu şi le-a însuşit, fiindcă nu am fost în posesia unui aviz nici favorabil, nici nefavorabil din partea Guvernului. Acesta a lipsit cu desăvârşire şi a pus în dificultate puterea în adoptarea acestui act normativ. Este regretabil că se întâmplă asemenea lucruri în Cameră şi Senat. Una din prevederile neagreate de noi este şi posibilitatea transformării salariaţilor SRI în ofiţeri de cercetare penală, în procurori", a declarat Ioan Oltean.

Oltean a spus că este regretabil că această lege foarte importantă a trecut prin Camera Deputaţilor în mod tacit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici