Legea offshore modificată de deputaţii PSD: Cote mărite la impozitarea veniturilor suplimentare

Comisiile reunite ale Camerei Deputaţilor au adoptat, marţi, în şedinţă comună, raportul privind Legea offshore, care stabileşte modul de exploatare a gazelor din Marea Neagră, cu noi amendamente. Astfel, Legea offshore este trimisă spre votul final din Camera Deputaţilor.

Urmărește
1550 afișări
Imaginea articolului Legea offshore modificată de deputaţii PSD: Cote mărite la impozitarea veniturilor suplimentare

Legea offshore modificată de deputaţii PSD: cote mărite la impozitarea veniturilor suplimentare

Înainte de şedinţa comună a Comisiilor deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrie a Camerei Deputaţilor, a susţinut că, prin modificările propuse de PSD privind impozitarea, statul roman câştigă. Mai exact, noile propuneri PSD prevăd repartizarea veniturilor cu 37% pentru statul român şi 47% pentru investitori, susţine deputatul PSD. „Cred că este o repartizare corectă, ţinând cont de eforturile investiţionale. (…) Acum statul roman câştigă, nu pierde”, a declarat Iancu.

Deputatul liberal Lucian Bode a afirmat că, prin votarea acestui proiect de lege este important cât câştigă România şi ce va face statul cu gazele din Marea Neagră.

„Prin modul în care aţi promovat cei din majoritate această lege, aţi ratat să construiţi un moment să faceţi un proiect sănătos. Nu poţi să dezbaţi un proiect fără o strategie. De fapt, pe parcursul dezbaterii acestei legi a fost în interesul unui singur om. (…) Prin aceste modificări de ultimă oră nu ne vom putea atinge obiectivele, pentru că nu ştim ce cantităţi sunt disponibile în Marea Neagră şi ce dimensiune au investiţiile şi dacă statul român are capacitatea administrativă prin care poate evalua aceste investiţii”, a mai spus Bode.

De asemenea, la art. 19 a fost modificat de deputaţii PSD alin. (8) astfel: „Sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca impozit asupra veniturilor suplimentare se colectează într-un cont special cu destinaţia venit la Fondul special de finanţare a contractelor de parteneriat public privat în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 39/2018 privind parteneriatul public-privat şi extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi a sistemului naţional de transport gaze naturale. Repartizarea sumelor alocate se face prin hotărâre a Guvernului. Sumele colectate din impozitul asupra veniturilor suplimentare se administrează de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată cu modificările ulterioare.”

În schimb, în Comisiile din Camera Deputaţilor, a rămas nemodificat aşa cum a fost introdus de Senat la articolul 19, după alineatul 1, alineatul 1.1: „Prin venit suplimentar se înţelege diferenţa dintre preţul mediu ponderat al gazelor naturale vândute din producţia internă proprie din perimetrele offshore şi preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi noncasnici în anul 2012, respectiv 47,71 lei/ MWh, înmulţită cu volumele de gaze vândute din producţia internă din perimetrele offshore.”

De asemenea, deputaţii PSD au propus modificarea articolul 15 alineat (2), respectiv au înjumătăţit linia de coastă în direcţia uscatului, de la 300 de metri la 150 de metri: „Lucrările de subtraversare cu conducte, instalaţii electrice, de telecomunicaţii şi celelalte utilităţi aferente acestora, executate într-o izobată de 2 m şi 150 m de la linia de coastă în direcţia uscatului, se realizează prin foraj orizontal, dirijat şi/sau, după caz, prin tunel în care este pozată conducta, fără a aduce atingere regimului turistic al plajei, accesului liber pe plajă, siguranţei, protecţiei turiştilor şi modului de utilizare a plajelor Mării Negre în scop turistic, în condiţiile legii”. Propunerea adoptată de Senat fusese cu 300 de metri şi fusese făcută de Ministerul Turismului.

Senatul a adoptat, luni, 24 septembrie Legea offshore. Astfel, Senatul a votat, în calitate de prim for sesizat, raportul cu amendamente pe Legea offshore, cu 81 de voturi „pentru”, 9 „împotriva” şi 15 abţineri. USR a votat împotriva proiectului, iar PNL s-a abţinut. Pe 2 august, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, această lege.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici