- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (25.06.2019, 12:54)
- Alexandru Costea
Legea pensiilor a primit raport de adoptare în comisiile Camerei Deputaţilor
Legea sistemului public de pensii, reexaminată ca urmare a deciziei de neconstituţionalitate a CCR, a primit, marţi, raport de adoptare din partea comisiilor reunite juridică şi de muncă ale Camerei Deputaţilor. Legea a fost pusă în acord cu decizia CCR şi urmează să fie votată miercuri în plen.
Urmărește
572 afișări
Legea pensiilor a primit raport de adoptare în comisiile Camerei Deputaţilor
Poriectul de lege privind sistemul public de pensii, reexaminat ca urmare a deciziei de neconstituţionalitate a CCR, a primit, marţi, un raport de adoptare de la Comisiile reunite Juridică şi de Muncă ale Camerei Deputaţilor, după ce a fost pusă în acord cu decizia Curţii.
Secretarul Biroului permanent al Camerei Deputaţilor Lia Olguţa Vasilescu a precizat, după şedinţa comisiilor de specialitate, că au fost efectuate "clarificări" în ceea ce priveşte plata asigurării sociale de către angajator şi, de asemenea, o corelare cu altă lege pentru pensiile de invaliditate.
"Curtea a cerut la trei paragrafe să fie nişte clarificări, mai precis cine este obligat să plătească dările către stat pentru bugetul asigurărilor sociale şi acolo s-a făcut precizarea că deşi trebuie să le plătească angajatul, cel care le colectează şi le distribuie mai departe este angajatorul. A fost o corelare pentru pensiile de invaliditate în mod normal ar trebui să venim cu o lege privind indemnizaţia socială minimă care ar avantaja persoanele care au în prezent pensie de invaliditate, dar pentru că aşa a solicitat CCR ca să fie foarte clar am operat şi aceste modificări", a afirmat Olguţa Vasilescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Fostul ministru al Muncii a mai spus că nu mai sunt modificări la actul normativ care ar putea fi susţinute în plenul Camerei Deputaţilor de miercuri.
"Nu, exclus pentru că decizia Curţii a fost clară şi ştiţi şi dumneavoastră că în momentul în care o lege este atacată la CCR nu se pot opera decât acele modificări decise de CCR, din păcate această lege a fost amânată o perioadă de 6 luni pentru aceste clarificări practic putem să le numim, pentru că nu sunt texte neconstituţionale, sunt mai mult clarificări, timp pierdut de Casa Naţională de Pensii care ar fi trebuit deja să înceapă de la 1 ianuarie recalcularea tuturor pensiilor din România astfel încât în anul 2021 practic absolut toţi pensionarii să aibă o pensie recalculată", a mai spus Vasilescu.
Deputatul PSD speră la "o mobilizare suplimentară" a funcţionarilor de la Casa Naţională de Pensii, adică angajarea "în scurt timp" a mai multor funcţionari pentru punerea în aplicare a legii.
Social-democratul susţine că există bani pentru plata pensiilor, contrar afirmaţiilor membrilor din Opoziţie.
"Le voi răspunde cu cifre şi anume că în ultimii 2 ani de zile avem venituri suplimentare la bugetul de stat de 268 de miliarde, faţă de 234 de miliarde în şapte ani anteriori, adică în perioada 2009- 2016, practic s-a colectat mai mult în doi ani decât în şapte ani pe toate guvernările Boc, Ponta şi Cioloş, deci bani ar fi, în al doilea rând vreau să le spun tuturor că vorbim aici despre 7% care reprezintă la ora actuală nivelul pensiilor din PIB şi că media europeană este 13%, pe această medie ajungem la 11,7%, din punctul nostru de vedere credem că această modificare a legii era absolut necesară, că trebuie să creştem pensiile tuturor pensionarilor din România şi vreau să vă spun că dacă vă veţi uita pe toate simulările care s-au făcut de Casa Naţională de Pensii veţi vedea că pensionarii ajung să se aproprie în cuantum cu pensiile de pensiile speciale, ceea ce este foarte important şi chiar să le depăşească şi vă dau un exemplu concret, un profesor universitar va ajunge la o pensie de 8000 de lei pe această lege pe care am dezbăt-o astăzi, un pensionar militar are o pensie de 3500 de lei, deci iată că vorbim despre un nivel foarte mare al pensiilor care va fi pe această nouă lege şi cred că este foarte aşteptată, gradul în public de acceptabilitate a acestei legi a fost de 95% pe care l-am măsurat în urma tuturor dezbaterilor pe care le-am avut organizate la Casa de Pensii şi Ministerul Muncii ceea ce este extraordinar de mult pentru o lege care priveşte nu numai pensionarii aflaţi în plată ci şi pe noi toţi ceilalţi care la ora actuală suntem salariaţi", a explicat vicepreşedintele PSD Lia Olguţa Vasilescu.
Vasilescu a transmis că angajările la Casa de Pensii vor depinde şi implementarea softului de calcul pentru întregul sistem de pensii, acesta fiind în întârziere de 6 luni.
"La Casa Naţională de Pensii depinde foarte mult de softul care va trebui să fie pentru că vedeţi dumneavoastră ca să poată să fie organizată licitaţia pentru softul de calcul pentru întreg sistemul de pensii ar fi trebuit să avem legea, cât timp legea nu este publicată în Monitorul Oficial cei de la Casa Naţională de Pensii nu pot să facă licitaţia pentru softul respectiv. Deci depinde de foarte mulţi factori care au o oarecare întârziere. 6 luni nu e puţin", a declarat deputatul PSD.
Fostul ministru a spus că aproximativ 2.500 de persoane ar trebui angajate la Casa Naţională de Pensii şi să se opereze o reorganizare a instituţiilor din subordinea Ministerului Muncii.
Proiectul de lege urmează să ajungă miercuri la votul din plenul Camerei Deputaţilor de miercuri, fiind forul decizional în acest caz.
Luni, Lia Olguţa Vasilescu a spus că la votul din Senat a fost un singur vot al coaliţiei care a lipsit pentru a trece această lege, acuzând membrii Opoziţiei parlamentare că nu susţin creşterile de pensii.
Legea Pensiilor a fost respinsă săptămâna trecută în Senat, ca urmare a neîntrunirii numărului necesar de voturi, 69 pentru legea organică.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că legea este „bună” pentru pensionarii din România.
La rândul ei, premierul Viorica Dăncilă a a dat asigurări, săptămâna trecută, că legea va fi adoptată în Camera Deputaţilor iar pensionarii vor avea mărit punctul de pensie de la 1 septembrie.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Codrin Ştefănescu îşi depune candidatura pentru secretar general PSD: Am fost alături de partid/ Ideea de prezidenţiabil din afara partidului, neverosimilă. La fel şi un candidat comun
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump