- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (12.12.2018, 07:25)
- Diana Grigore
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legea pensiilor, AMÂNATĂ. Votul final va fi dat în Camera Deputaţilor
Dezbaterile pentru proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice au fost amânate miercuri în plenul Camerei Deputaţilor, forul decizional pe acest caz.
Urmărește
1247 afișări
Legea pensiilor ar putea intra astăzi la vot în Camera Deputaţilor
„Dacă raportul va fi gata, eu zic că da (va figura pe ordinea de zi a şedinţei Camerei Deputaţilor de miercuri - n.r.)”, a precizat pentru MEDIAFAX preşedintele Comisiei pentru muncă, Adrian Solomon.
Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a adoptat, după o şedinţă de peste şapte ore, un raport de admitere cu amendamente pentru proiectul Legii pensiilor. Au fost 14 voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi o abţinere.
Printre amendamentele aduse în comisie se numără reducerea stagiului minim de cotizare şi în cazul femeilor care au copii adoptaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
„Reducerea varstei de pensionare prevazuta la al 1 si 2 se aplica si in cazul in care nr de copii cuprinde si copii adoptaţi”, prevede amendamentul adus articolului 56 din lege.
Un alt amendament important adoptat de comisia de specialitate se referă la stagiul de cotizare pentru românii care vor să îşi cumpere vechime în muncă pentru a ieşi la pensie.
"Orice persoană care a realizat stagiul minim de cotizare de până la 15 ani, dar nu mai puţin de 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială. În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială şi pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii", prevede articolul adoptat.
Comisia a eliminat amendamentul liderului PSD Liviu Dragnea prin care era introdusă în perioada asimilată stagiului de cotizare a perioadei în care asiguratul a urmat cursurile unei şcoli profesionale.
Deputaţii Opoziţiei din Comisie nu au votat pentru adoptarea unui raport de admitere.
Potrivit iniţiativei, Legea pensiilor va intra în vigoare în septembrie 2019.
Deputatul USR Cristian Seidler a anunţat, marţi, că va discuta cu juriştii şi cu partidele de opoziţie pentru a contesta la CCR Legea pensiilor, existând cel puţin trei motive de neconstituţionalitate. Şi preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii a anunţat că ia acest demers în considerare.
„Exită din punctul nostru de vedere cel puţin trei motive de neconstituţionalitate a acestei legi. Vom discuta cu juriştii şi cu ceilalţi colegi din opoziţie să înaintăm către CCR o verificare de constituţionalitate, care nu va împiedica intrarea în vigoare a legii, deoarece acesta trebuie să intre în septembrie 2021. Până atunci CCR are timp”, a decşarat Seidler, la finalul şedinţei Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor.
Deputatul USR a precizat care sunt cele trei probleme considerate de către acesta drept neconstituţionale:
„Cele trei probleme majore ale acestei Legi a pensiilor rămân. În continuare rămân în vigoare pensiile speciale. Nu este deci o reformă reală a sistemului de pensii. Legea va intra în vigoare abia în septembrie 2021 şi e doar o promisiune a actualei majorităţi guvernamentale pentru categoria pensionarilor. Li se promite cu trei luni înainte de alegerile parlamentare o creştere iluzorie cu 40% a punctului de pensii fără să se spună de unde vor fi aduşi aceşti bani, în condiţiile în care recent Guvernul a trebuit să suplimenteze din fondul de rezervă către fondul de pensii”, a adăugat Seidler.
Şi preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, Daniela Tontsch, a afirmat că va lua în considerare contestarea Legii pensiilor la CCR, susţinând că este o discriminare faptul că persoanele cu handicap muncesc la fel de mult ca cele valide pentru a atinge stagiul de 15 ani de muncă.
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul Legii pensiilor.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe