- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legea pensiilor va intra în plenul Senatului la începutul lunii noiembrie
Toţi membrii Biroului permanent al Senatului au fost de acord, marţi, cu menţinerea calendarului de dezbatere în această Cameră a cererii de reexaminare a Legii privind sistemul unitar de pensii publice, a declarat chestorul Ioan Chelaru (PSD), după şedinţa conducerii Senatului.
Legea pensiilor va intra în plenul Senatului la începutul lunii noiembrie (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Prin consens, astăzi, toţi membrii Biroului permanent au fost de acord cu programul care a fost propus la o şedinţă anterioară, în sensul că raportul Comisiei pentru muncă, împreună cu toate avizele, să fie făcut până în data de 26 octombrie, iar dezbaterea pe cererea de reexaminare a domnului preşedinte Traian Băsescu pe Legea pensiilor, în data de 2 sau 3 noiembrie", a susţinut senatorul.
Potrivit acestuia, membrii Biroului au apreciat că în acest fel cererea de celeritate adresată de preşedinte este avută în vedere şi se respectă şi prevederile Regulamentului, care atunci când este vorba despre o cerere de reexaminare menţionează obligativitatea ca o asemenea cerere să fie înscrisă în maximum 30 de zile pe ordinea de zi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Ioan Chelaru a precizat că, în şedinţa de marţi, membrii conducerii Senatului au luat act de scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu prin care acesta a soliciat urgentarea dezbaterii Legii privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi de răspunsul formulat de către preşedintele Senatului, Mircea Geoană.
Săptămâna trecută, senatorii PDL au cerut reexaminarea în regim de urgenţă a Legii pensiilor, însă, după dezbateri care au durat peste o oră şi jumătate, solicitarea lor nu a fost suspusă votului plenului.
Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis, vineri, o scrisoare preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, în care solicita adoptarea cât mai rapidă a Legii privind sistemul unitar de pensii publice.
În textul scrisorii, şeful statului solicita "adoptarea cât mai rapidă a Legii privind sistemul unitar de pensii publice" care reprezintă "o condiţionalitate pe care România şi-a asumat-o prin semnarea Scrisorii de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional" şi, totodată, "o necesitate pentru adoptarea, în termen legal, a bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2011".
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, i-a răspuns în scris preşedintelui Traian Băsescu, precizând că un act normativ de o asemenea importanţă trebuie să beneficieze de toată atenţia Parlamentului.
Preşedintele Băsescu a cerut, recent, reexaminarea legii având obiecţii faţă de un singur articol al acesteia, respectiv prevederea referitoare la vârsta standard de pensionare pentru femei, şeful statului cerând stabilirea acesteia la 63 de ani, nu la 65 de ani.
În cazul Legii pensiilor, cererea de reexaminare a fost transmisă Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.
Potrivit articolului 146 din Regulamentul Senatului, în cazul în care preşedintele României cere, înainte de promulgare, reexaminarea unei legi adoptate prima dată de către Senat, cererea va fi înscrisă în termen de cel mult 30 de zile în proiectul ordinii de zi a acestui for legislativ.
Acelaşi articol prevede că "reexaminarea legii pe baza cererii preşedintelui României se face cu respectarea procedurii legislative".
Prin urmare, Senatul are termen de o lună de zile, începând din 7 octombrie (când a fost trimisă cererea de reexaminare), pentru a înscrie proiectul pe ordinea de zi a plenului.
De la momentul la care este prezentat în Biroul Permanent, Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, are, potrivit Constituţiei şi propriului regulament, 45 de zile pentru a adopta actul normativ, în caz contrar fiind adoptat tacit şi transmis Camerei Deputaţilor în forma în care a sosit la Senat.
În plus, conform articolului 89 al Regulamentului, Senatul poate prelungi termenul de adoptare tacită la 60 de zile, în cazul legilor "de complexitate deosebită".
"Caracterul complex al legii se stabileşte prin hotărârea plenului Senatului, la propunerea Biroului Permanent, avându-se în vedere elemente precum: întinderea reglementării, importanţa domeniului de reglementare, implicaţiile deosebite într-un anumit domeniu şi necesitatea aplicării unor norme comunitare", se arată în acelaşi articol.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO