- Home
- Politic
- BUCUEŞTI, (31.05.2016, 18:13)
- Ana Maria Lazăr
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legea privind acordarea şi renunţarea la titlurile de doctorate, retrimisă în Parlament de către Iohannis. "Poate genera neclarităţi"
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis marţi la reexaminare Parlamentului legea privind doctoratele invocând faptul că procedurile de acordare, retragere a titlului de doctor şi verificare a tezelor de doctorat sunt neclare şi incoerente, riscând să conducă la confuzie.
Urmărește
661 afișări
Iohannis a retrimis Parlamentului legea referitoare la doctorate: Poate genera neclarităţi (Imagine Shutterstock / Mediafax Foto)
Administraţia Prezidenţială menţionează că procedurile de eliberare a diplomei de doctor de către rector, ca şi cele referitoare la renunţarea la titlul de doctor sunt neclare. "Acest sistem ar trebui să se bazeze pe transparenţă decizională şi pe proceduri clare şi coerente, astfel încât mediul academic în ansamblul său să îşi recâştige credibilitatea", se arată în cererea de reexaminare.
"În ceea ce priveşte renunţarea voluntară la titlul de doctor, nu este clarificat statutul lucrării de doctorat, odată cu renunţarea autorului acesteia la titlul de doctor şi nici efectele ce se vor produce în planul raporturilor de muncă. Totodată, norma poate afecta activitatea structurilor abilitate să analizeze suspiciunile de plagiat şi poate duce la imposibilitatea aplicării legii prin simpla renunţare la titlu, structurile care pot dispune sancţiuni mult mai grave ca retragerea titlului nemaiavând baza legală pentru a acţiona", potrivit sursei citate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În acelaşi timp, preşedinţia semnalează şi faptul că proiectul de lege nu clarifică situaţia tezelor de doctorat aflate în prezent spre analiză la CNATDCU şi nici pe cea a candidaţilor care au susţinut teza, însă nu li s-a acordat încă titlul prin ordin al ministrului educaţiei.
În cererea de reexaminare se arată că, deşi principiul autonomiei universităţilor şi al descentralizării deciziei este corect, punerea lui în practică, în absenţa acreditării şcolilor doctorale, ridică mari semne de întrebare.
"Dispoziţiile legii transmise la promulgare – ce pun în discuţie, în mod real, şi în ce măsură aceasta mai are legătură cu scopul iniţial al ordonanţei supuse aprobării – ridică însă probleme de fond ce pot genera neclarităţi şi incoerenţă în aplicare, precum şi confuzie instituţională între diferitele structuri implicate în proces", potrivit cererii de reexaminare semnată de şeful statului.
Preşedintele consideră că autonomia universitară trebuie dublată de responsabilitate şi că actualul climat de neîncredere în procesul de analiză a sesizărilor de plagiat, modificările legislative privind regimul juridic al doctoratelor şi al abilitărilor ar trebui să contribuie la realizarea unui sistem educaţional şi de cercetare apt să sancţioneze şi să descurajeze frauda academică.
Proiectul trimis de Parlament la promulgare poate creşte riscul ca unele şcoli doctorale neperformante sau care înregistrează evaluări individuale scăzute să îşi continue activitatea şi nu prevede modalitatea de organizare şi funcţionare a Colegiu Naţional al Instituţiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (CNIOSUD), consideră Iohannis.
De asemenea, avizarea metodologiei de acreditare a şcolilor doctorale de Consiliul Naţional al Rectorilor, organizat ca asociaţie trebuie revizuită, este de părere şeful statului, care consideră că "este de reanalizat opţiunea legiuitorului de a-i conferi această atribuţie".
"În ceea ce priveşte evaluarea IOSUD în vederea acreditării (…) în absenţa unor criterii uniforme cu privire la standardele de performanţă, stabilite de un organism independent, apreciem că procedura de evaluare ar putea conduce la arbitrariu, lipsă de transparenţă şi ar putea fi de natură să nu garanteze asigurarea performanţei în sistemul de educaţie pentru studiile doctorale", potrivit cererii de reexaminare.
Sub aspectul aplicabilităţii normei, potrivit cărei în baza rezultatelor evaluării şcolii doctorale, ARACIS sau o altă agenţie de asigurare a calităţii, înregistrată în Registrul European pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (EQAR), propune Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice acordarea sau, după caz, retragerea acreditării în vederea organizării de studii universitare de doctorat, Iohannis atrage atenţia că în prezent nu există o metodologie care să reglementeze modul în care agenţiile membre EQAR îşi desfăşoară activitatea în România, ceea ce poate conduce la blocaje provocate de verdicte contradictorii între ARACIS şi agenţia externă.
Totodată, prin acest proiect de lege se introduc noi prevederi referitoare la senatul universitar al IOSUD, creându-se astfel confuzie la nivelul competenţelor structurilor de conducere în învăţământul superior, afirmă Klaus Iohannis.
"În urma modificărilor din legea transmisă la promulgare, comisia de doctorat va propune senatului universitar al IOSUD acordarea titlului de doctor, senatul va acorda acest titlul prin hotărâre, iar rectorul va elibera diploma. Deşi aparent se simplifică procedura, în fapt se elimină garanţiile instituţionale prin care se poate realiza controlul privind respectarea cerinţelor procedurale şi de calitate prevăzute în programul de cercetare ştiinţifică. Astfel, se ajunge în situaţia în care structura administrativă care a stabilit cerinţele de elaborare a tezei de doctorat, procedurile şi standardele de calitate şi etică profesională pentru tezele de doctorat şi care a acordat calitatea de conducător de doctorat prin atestate de abilitare este aceeaşi care acordă şi titlul de doctor. Or, o asemenea reglementare nu oferă suficiente garanţii de imparţialitate cu privire la procedura acordării titlului de doctor", potrivit sursei citate.
Citeşte şi: Predoiu acuză un pact pro-PSD: În spatele lui Firea şi a lui Nicuşor Dan sunt interese imobiliare
Citeşte şi: Preşedintele CNATDCU a cerut verificarea acuzaţiei de plagiat în cazul lui Robert Negoiţă înainte de a-şi anunţa demisia
Citeşte şi: Tăriceanu lansează scenariul demiterii Cabinetului Cioloş şi păstrarea lui Cioloş ca premier interimar cu puteri limitate până la parlamentare
Citeşte şi: Nicuşor Dan: Firma de avocatură a socrului lui Predoiu are contracte de milioane de euro cu Primăria/Reacţia lui Predoiu: Domnule Dan, nu am nicio referire cu firma de care faci vorbire. Schimbă-ţi firea!
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Reacţia lui Iohannis la ameninţările lui Vladimir Putin. Preşedintele Rusiei a avertizat vineri că România s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruse
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe