- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legea privind majorarea pensiilor a fost depusă la Preşedinţie pentru promulgare
Legea privin majorarea pensiilor, iniţiată de PSD, a ajuns, vineri, la Preşedinţie, pentru promulgare, şeful statului anunţând, în urmă cu câteva zile, că va cere imediat Guvernului prezentarea resurselor financiare cel puţin pe termen mediu, pentru aplicarea acestei legi.
Legea privind majorarea pensiilor a fost depusă la Preşedinţie pentru promulgare
Informaţia privind depunerea legii la Preşedinţie a fost confirmată de Departamentul constituţional-legislativ de la Cotroceni.
Conform articolului 77 din Constituţie, promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire. Înainte de promulgare, preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii.
Dacă preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan.
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
Camera Deputaţilor a adoptat, în 28 iunie, în ultima zi a sesiunii parlamentare, proiectul de lege privind majorarea pensiilor, iniţiat de PSD, stabilind creşterea punctului de pensie la 37,5% de la 1 ianuarie 2008 şi la 45% de la 1 ianuarie 2009. Legea a fost adoptată după negocieri PNL-PSD şi după ce social-democraţii au ameninţat cu iniţierea unei moţiuni de cenzură.
Această lege a provocat o nouă dispută între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu, precum şi criticile FMI.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că, în momentul în care legea va sosi la Preşedinţie, va cere imediat Guvernului o prezentare clară a resurselor financiare cu care vor fi crescute pensiile, cel puţin pe termen mediu. El a explicat că va face acest gest pentru a avea conştiinţa împăcată că, în momentul în care va promulga legea, nu va contribui la prăbuşirea fondului de pensii în 2009 sau 2010.
Şeful statului a menţionat că, în opinia sa, este nevoie ca pensionarilor să le fie mărite pensiile. "Ce nu vreau să se întâmple este utilizarea unei legi care să se dovedească păcăleală electorală", a adăugat Băsescu. El a spus că va cere Guvernului, de asemenea, să precizeze "cu extremă claritate" dacă legea este viabilă, adică dacă poate fi aplicată pe termen lung.
Băsescu a explicat că aplicarea acestei legi înseamnă o creştere a veniturilor în bugetul de pensii, pe 2008, de 2,5 miliarde de euro.
Potrivit preşedintelui, această creştere nu poate fi pusă pe seama creşterii economice de 6% din 2007. "Rămân descoperiţi 1,5 miliarde", a susţinut Băsescu, adăugând că prin această creştere ar putea fi afectate angajamentele asumate în programul de guvernare legate de creşterea bugetului alocat educaţiei de la 5% la 6% din PIB, în 2008.
În replică, premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, că persoanele care consideră că majorarea pensiilor în condiţiile actuale ale economiei româneşti ar avea consecinţe negative dovedesc că nu cunosc realitatea şi nici ceea ce înseamnă bugetul, finanţele şi politica de pensii.
"Văd o serie de voci care se ridică şi întreabă de unde bani, cum putem majora pensiile. Dacă făceam asta la jumătatea anilor 90, întrebarea era firească. Astăzi, cei care îşi pun astfel de întrebări dovedesc un singur lucru : nu cunosc realitatea economică de azi din România şi nu au niciun fel de idee ce înseamnă bugetul, finanţele şi politica de pensii", a spus Tăriceanu.
Vineri, la o întâlnire cu reprezentanţii pensionarilor, şeful Executivului a afirmat că este dezamăgit de afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu privind majorarea pensiilor, arătând că, la puţin timp după instalarea la Palatul Cotroceni, acesta a promis românilor că eliminarea sărăciei va fi prioritară.
"Sunt dezamăgit de cuvintele pe care le-a rostit preşedintele, pentru că, la puţin timp după instalarea la Cotroceni, preşedintele Băsescu spunea că scoaterea românilor din sărăcie este o prioritate. Spunea că -citez- «deja sunt bătrâni care atunci când vine poştaşul cu talonul de pensie întreabă de ce n-a venit pensia, aşa cum au promis-o Băsescu şi Tăriceanu în campania electorală ?»", le-a spus Tăriceanu reprezentanţilor federaţiilor de pensionari, într-o discuţie la Palatul Victoria.
Liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a apreciat că eventualul refuz al preşedintelui Traian Băsescu de a promulga lega de creştere a pensiilor, iniţiată de PSD, ar însemna "o încălcare gravă a Constituţiei" şi ar reprezenta "un motiv serios" pentru demiterea şefului statului.
"Dacă Preşedintele Traian Băsescu refuză promulgarea legii privind creşterea pensiilor, iniţiată de PSD, acest lucru reprezintă o încălcare gravă a Constituţiei care prevede explicit că statul este obligat să asigure condiţii de viaţă decente românilor şi cu atât mai mult celor peste 5,5 milioane de pensionari. Acest refuz reprezintă un motiv serios pentru demiterea preşedintelui", a spus Hrebenciuc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO