Legea privind pensiile speciale, aprobată de Parlament

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, legea privind pensiile speciale, cu 209 voturi „pentru”, 27 „împotrivă” şi 17 abţineri.

Urmărește
2253 afișări
Imaginea articolului Legea privind pensiile speciale, aprobată de Parlament

Deputatul USR Cristian Seidler a venit la tribună, în timpul dezbaterilor, cu două găleţi.

„Sunt două găleţi şi un pahar, domnule preşedinte de şedinţă, ca să vadă toată ţara, paharul este de 1125 de lei, 1,3 milioane de români încasează 1125 de lei pensie lunar în timp ce pensionarul special de la PNL, domnul Ciucă, încasează peste 15.000 de lei, iar domnul special de la PSD, Dorneanu, încasează 35.000 de lei lunar”, a spus Seidler.

Daniel Suciu (PSD), preşedinte de şedinţă, a cerut înlăturarea găleţilor de la tribună.

Deputatul USR a acuzat majoritatea parlamentară că a secretizat impactul bugetar al legii.

„Nu pot să vă spun că suntem fericiţi, având ordinea de zi în această formă. Eu am o consideraţie deosebită pentru magistraţi, puterea judecătorească reprezintă un pilon important pentru oricare societate democratică, dar trebuie să vă mărturisesc, vă spun sincer, că m-au deranjat anumite atitudine venite din acea zonă şi care ne-au spus că orice veţi face voi în Parlament, să aduceţi o modificare actualului sistem, noi oricum vom ataca la CCR. Nu cred că a fost o atitudine corectă nici faţă de societate dar nici faţă de puterea legislativă care este Parlamentul”, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond.

El a arătat că pensia medie în sistemul contributiv este de până la 2.000 de lei, în timp ce pensia medie pe care o încasează un magistrat este în jur de 21.000 de lei, aproape de zece ori cât pensia medie în sistemul contributiv.

„Nu mi se pare perpetuarea acestui sistem că ar fi corectă, nu cred că prin acest lucru am înfăptui o justiţie social. Vă spun dragi colegi, mai avem mult până când acest sistem vă ajunge la contributivitate”, a mai spus Botond,

Deputatul PNL Florin Roman a spus liberalii au votat în coaliţie pentru ceea ce le-a cerut Cristian Ghinea.

„Cristian Ghinea, când a negociat PNRR, a vorbit de reforma pensiilor speciale. Colegii domniei sale astăzi au votat împotriva reformei pensiilor speciale, propusă de domnul Ginea, eu nu mai înţeleg cum vine logic treaba asta. Când le convine, vin şi ne spun că ei au salvat România prin PNRR, iar acum când trebuie să voteze, USR votează împotriva pensiilor speciale. (...) Nu faceţi decât gargară, nu vreţi tăierea pensiilor speciale şi le protejaţi. Sunteţi singurii care aţi votat împotriva reformei propuse de Ghinea. Ipocriţi până în măduva oaselor”, a spus Roman.

„Parlamentul României a adoptat astăzi reforma pensiilor speciale, esenţială pentru stabilizarea unui sistem de pensii echitabil şi sustenabil pe termen lung. Partidul Naţional Liberal şi-a asumat această reformă şi a susţinut-o constant şi necondiţionat, dovadă stau voturile noastre în favoarea acestui proiect, atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat. Ne-am asumat prin PNRR legea votată astăzi în Parlament şi am spus mereu că vom urma calea responsabilă şi ne vom îndeplini toate obiectivele pentru atragerea de bani europeni”, scria pe Facebook Nicolae Ciucă.

El apreciază că „fiecare român merită o pensie decentă, dar acestea trebuie aşezate într-un sistem echilibrat, corect şi sustenabil pentru întreaga societate”.

„Le mulţumesc tuturor colegilor din Parlament care au înţeles necesitatea unei astfel de reforme şi responsabilitatea pe care o avem faţă de români”, încheie Ciucă.

Proiectul a fost votat şi luni de Camera Deputaţilor, dar au fost aprobate unele amendamente, motiv pentru care a fost trimis din nou în Senat pentru ca principiul bicameralismului să fie respectat.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a depus pe 6 iunie, în Parlament, o iniţiativă legislativă care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

„Este un gest normal să îţi elimini propriile privilegii ca să ai autoritatea morală să discuţi despre veniturile altor categorii care trebuie să aibă aceeaşi soartă. Din motive ştiute doar de cei care au făcut PNRR-ul, pensiile speciale ale parlamentarilor erau ocolite de reforma pensiilor speciale, însă toată societatea aşteaptă acest lucru din partea politicienilor. Am avut discuţii cu mulţi dintre colegi, dar mai ales cu oamenii care ne-au dat votul, iar concluzia e simplă: nu mai e timp de scuze sau acuze. Este timpul pentru vot! Eliminarea pensiilor deputaţilor şi senatorilor este o prioritate”, anunţa Alfred Simonis pe Facebook.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici