Legea votului uninominal, constituţională

Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizarea sentorilor PRM şi PC faţă de Legea votului uninominal, judecătorii apreciind că legea este constituţională.

Urmărește
56 afișări
Imaginea articolului Legea votului uninominal, constituţională

Legea votului uninominal, constituţională (Imagine: Mediafax Foto)

În şedinţa din 12 martie 2008, Curtea Constituţională a luat în dezbatere sesizarea înaintată de un număr de 26 de senatori, în temeiul art.146 lit.a) din Constituţie, referitoare la neconstituţionalitatea unor prevederi din Legea pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali, precum şi a legii, în ansamblul său.

Criticile de neconstituţionalitate au vizat următoarele dispoziţii (enumerate în ordinea în care au fost grupate de autorii sesizării, în capitole distincte): art.29 alin.(5), referitoare la constituirea unui depozit, în contul Autorităţii Electorale Permanente, de către fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, candidat independent, cu valoare de 5 salarii minime brute pe ţară pentru fiecare candidat; art.2 lit.p), art.9 alin.(1), (2) şi (3), "precum şi alte dispoziţii similare" referitoare la drepturile electorale acordate minorităţilor naţionale; prevederile referitoare la numirea judecătorilor în birourile electorale; art.47 alin.(2) lit.c), care prevede un prag electoral raportat la îndeplinirea unor condiţii de fapt (obţinerea a 6 colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor şi a 3 colegii uninominale pentru Senat, în care candidaţii formaţiunii competitoare se situează pe primul loc); art.48 alin.(11), privind atribuirea, în primă etapă, a unui mandat candidaţilor care aparţin unui competitor electoral ce a întrunit pragul electoral alternativ; art.12 alin.(1) şi art.11 alin.(2) lit.f), care dispun cu privire la delimitarea colegiilor uninominale prin hotărâre a Guvernului; art.77, care modifică Legea nr.67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, în esenţă dispoziţiile privind alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene prin vot uninominal; precum şi legea, în ansamblul său.

În urma deliberării, Curtea Constituţională, în unanimitate, a constatat că sesizarea de neconstituţionalitate este neîntemeiată.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Decizia se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici