Legi controversate, privind parteneriatul public-privat şi salubrizarea localităţilor, pe ordinea de zi a Camerei, marţi

Camera Deputaţilor urmează să dezbată, marţi, câteva legi controversate şi cu miză politică majoră, printre acestea aflându-se legea privind parteneriatul public-privat, dar şi legea serviciului de salubrizare a localităţilor, Camera fiind for decizional.

Urmărește
812 afișări
Imaginea articolului Legi controversate, privind parteneriatul public-privat şi salubrizarea localităţilor, pe ordinea de zi a Camerei, marţi

Legi controversate, privind parteneriatul public-privat şi salubrizarea localităţilor, pe ordinea de zi a Camerei, marţi

Legea privind parteneriatul public-privat şi Legea serviciului de salubrizare a localităţilor au fost introduse pe ordinea de zi a şedinţei Camerei din această săptămână după ce rapoartele la cele două propuneri legislative - ambele de adoptare - au fost elaborate în 9 decembrie, în aceeaşi seară în care au trecut de Comisia juridică Legea amnistierii, Legea lobby-ului şi modificările la Codul penal.

Proiectul de lege privind parteneriatul public-privat (Pl-x 457/2013), transmis Parlamentului de către Guvern, a fost adoptat de Senat în noiembrie 2013 şi are un caracter ordinar.

Comisiile de Industrii şi Juridică au elaborat luni, pe 9 decembrie, raport comun de adoptare.

Proiectul de lege vizează reglementarea încheierii şi derulării parteneriatului public-privat şi reprezintă practic o nouă lege care reglementează acest domeniu.

Ca urmare a adoptării acestui proiect, se propune abrogarea Legii parteneriatului public-privat nr.178/2010, cu modificările şi completările ulterioare.

Proiectul de lege a fost criticat vehement de către reprezentanţii PDL pentru că ar deschide calea pentru încheierea unor contracte netransparente şi ar da atribuţii nejustificat de mari Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine.

Propunerea legislativă prevede că, în cazul în care partenerul privat sau societatea de proiect nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate în cadrul contractului de parteneriat public-privat sau obligaţiile faţă de finanţatorii proiectului, partenerul public, din proprie iniţiativă sau la solicitarea finanţatorilor proiectului, va putea înlocui partenerul privat.

Totodată, proiectul prevede că înlocuirea partenerului privat se poate face fără realizarea unei noi proceduri de atribuire, în anumite condiţii.

Potrivit propunerii legislative, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se realizează de către persoane împuternicite în acest sens de către Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine.

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine va monitoriza şi supraveghea respectarea prevederilor acestei legi şi a actelor normative emise în aplicarea acesteia, putând lua orice măsuri prevăzute de lege pentru îndreptarea neconformităţilor constatate, se mai stipulează în propunerea legislativă.

Totodată, propunerea legislativă prevede şi faptul că procedurile de atribuire demarate în temeiul dispoziţiilor Legii nr.178/2010 privind parteneriatul public-privat, cu modificările şi completările ulterioare, în curs de desfăşurare la data intrării în vigoare a acesteia, încetează de drept.

Un alt proiect de lege controversat şi cu miză politică majoră asupra căruia Camera se va pronunţa în şedinţa de săptămâna viitoare, marţi, este cel referitor la serviciul de salubrizare a localităţilor.

Acest proiect de lege, care are caracter organic, are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii serviciului de salubrizare a localităţilor nr.101/2006, cu modificările ulterioare, şi amendează cadrul legislativ actual, impunând obligaţii generatorilor de deşeuri de a implementa sisteme de colectare selectivă pentru hârtie, metal, plastic şi sticlă.

Proiectul stabileşte obligativitatea organizării sistemului de colectare selectivă, perioada maximă de organizare şi termenul limită de implementare, persoanele şi modul de delegare a responsabilităţii aplicării acestuia, penalizări şi amenzi.

Proiectul a fost adoptat de Senat în aprilie 2010.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a venit de mai multe ori la dezbaterea proiectului de lege în cadrul Comisiei de Industrii pentru a solicita ca serviciul de salubrizare să fie preluat de către Primaria Generală. Această solicitare a întâmpinat opoziţia vehementă a primarilor de Sector, care nu sunt de acord să cedeze un drept câştigat.

Proiectul de lege prevede, într-unul dintre amendamentele adoptate, elaborate de raportori, faptul că "autorităţile deliberative ale sectoarelor municipiului Bucureşti au competenţe exclusive în ceea ce priveşte înfiinţarea, organizarea, atribuirea şi derularea activităţilor serviciului de salubrizare, cu excepţia activităţilor care sunt în competenţa unităţii administrativ-teritoriale a Municipiului Bucureşti, respectiv de dezinsecţie, dezinfecţie, deratizare (...)".

În ceea ce priveşte propunerea legislativă pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse, care fusese iniţial programată la vot pentru şedinţa de marţi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că este în dezbatere publică şi va rămâne astfel până la data de 1 februarie, pentru a se vedea că nu reprezintă "o chestie ilegală".

Ordinea de zi a şedinţei de marţi a Camerei Deputaţilor este una consistentă, conţinând 73 de proiecte. Între acestea se numără şi "proiectul de hotărâre privind înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru verificarea modului în care Primarul General al Municipiului Bucureşti utilizează banii publici din bugetul Capitalei pentru reabilitarea sediului din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 47 şi pentru plata contractului de închiriere a imobilului din Splaiul Independenţei nr. 291-293".

De asemenea, pe ordinea de zi a şedinţei figurează dezbaterea, sub rezerva primirii raportului suplimentar, a reexaminării, la cererea preşedintelui, a modificărilor la Legea privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune. La şedinţa din 9 decembrie, membrii Comisiei de cultură au hotărât, cu 6 voturi "pentru", 7 "împotrivă" şi o abţinere, să propună plenului respingerea cererii de reexaminare şi adoptarea legii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici