- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legile propuse de parlamentari să aibă prioritate pe ordinea de zi a Camerelor
Comisia prezidenţială de analiză a regimului politic şi constituţional din România recomandă reglementarea principiului potrivit căruia propunerile legislative iniţiate de membrii Parlamentului să fie înscrise pe ordinea de zi a Camerelor la paritate cu iniţiativele legislative ale Guvernului.
Legile propuse de parlamentari să aibă prioritate pe ordinea de zi a Camerelor
Propunerilor legislative ale cetăţenilor li se va acorda prioritate pe ordinea de zi a Camerelor, subliniază raportul. În aşa fel tentaţia Guvernului de a iniţia din ce în ce mai multe proiecte de legi va fi cu siguranţă temperată, arată documentul, prezentat, miercuri, la Palatul Cotroceni.
"Majoritatea proiectelor de lege care sunt abordate de Parlament reprezintă rezultatul exercitării iniţiativei legislative de către guvern. În general propunerile legislative ale parlamentarilor sau cetăţenilor nu devin legi din cauza inflaţiei de proiecte, de acte normative pe care Guvernul le trimite pentru dezbatere Parlamentului şi care acoperă un număr foarte larg de problematici. În faţa inflaţiei în continuă creştere de proiecte de legi iniţiate de guvern, deputaţii şi senatorii nu sunt stimulaţi a face propuneri legislative. Astfel s-a creat în cadrul regimului politic un cerc vicios: din cauza numărului foarte mare de proiecte de legi ale guvernului trimise în Parlament, propunerile parlamentarilor sunt respinse din cauza asemănării lor cu aceste proiecte, iar în urma acestor respingeri susccesive, deputaţii şi senatorii depun din ce în ce mai puţine iniţiative legislative", argumentează autorii raportului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Ei adaugă că acest fapt a dus la reducerea rolului de unică autoritate legiuitoare al Parlamentului, principiu constituţional garantat de art. 61, care prevede că "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării".
"Nu există un remediu unic pentru a arăta Parlamentului supremaţia legislativă. Pot exista însă soluţii punctuale. Una dintre aceste soluţii pe care comisia le are în vedere se referă la stabilirea ordinii de zi a celor două Camere. În prezent acesta este reglementată prin norme care fac parte din regulamentele Camerei Deputaţilor şi Senatului, proiectele de legi şi propunerile legislative înscriindu-se pe ordinea de zi fără a se acorda o prioritate niciuneia dintre aceste categorii", consemnează raportul citat.
Citeşte şi
Băsescu: Este necesară regândirea dispoziţiilor constituţionale privind CSM
Băsescu: Dizolvarea Parlamentului, un ultim recurs pentru încheierea crizelor
Băsescu ar prefera un regim semiprezidenţial
Parlamentul să fie dizolvat dacă preşedintele suspendat e reconfirmat la referendum
Geoană: Statul român este reflecţia unui spirit extrem de politizat
Boc: Reforma constituţională trebuie să conducă şi la regândirea sistemului de privilegii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO