Leonard Orban: Este posibilă o amânare cu câţiva ani a intrării în Schengen

Consilierul prezidenţial pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, a declarat, potrivit RFI, că nu este sigură intrarea României în Schengen în martie 2011, menţionând, în acest context, că "dacă rişti să fii amânat în martie, rişti să fii amânat nu cu câteva luni, ci cu câţiva ani".

Urmărește
33 afișări
Imaginea articolului Leonard Orban: Este posibilă o amânare cu câţiva ani a intrării în Schengen

Leonard Orban: Este posibilă o amânare cu câţiva ani a intrării în Schengen (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Oricum, procesul e dificil şi oricum, nu este un proces sută la sută sigur. Deci nu este sută la sută sigur că România va adera în martie 2011. Nu e sigur nici măcar că va adera în 2011, pentru că formularea secretarului de stat Lellouche a fost mult mai dură, a zis că doreşte să amâne cel puţin, cel puţin până în vară, când Comisia Europeană va prezenta raportul privind MCV în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei şi în funcţie de ce va scrie în acel raport. E adevărat că preşedintele Comisiei a spus că din punct de vedere formal, nu există nici un fel de legătură între aderarea la Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare, dar sunt state membre care informal fac această legătură. Până la urmă, e o decizie politică şi într-o decizie politică faci legătura cu ce fel de procese doreşti", spune Orban, citat de RFI.

El a afirmat că este necesar un lobby foarte intens la toate nivelurile, inclusiv la nivelul parlamentar, care să susţină aderarea la termen, în martie 2011.

"Olanda şi Franţa vor avea şi o importantă componentă parlamentară în luarea deciziilor. De exemplu, în Adunarea Naţională din Franţa a fost numit un raportor privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen şi normal că Guvernul francez va trebui să ţină cont, într-o oarecare măsură, de poziţia Parlamentului francez pe acest subiect. La fel se întâmplă şi în Olanda", precizează consilierul prezidenţial, citat de RFI.

El a menţionat că marea majoritate a statelor membre sprijină aderarea României. "Marea majoritate a statelor membre sprijină puternic acest proces. Şi nu mă refer numai la noile state membre. În semestrul unu din anul viitor, urmează Ungaria la preşedinţia Consiliului Uniunii. Una dintre priorităţile acestei preşedinţii va fi aderarea României şi Bulgariei la Schengen. E doar un exemplu, dar avem multe alte state membre, marea majoritate a statelor membre ne susţin puternic în acest demers. Până la urmă, decizia trebuie să fie unanimă şi atunci contează mai puţin dacă au o pondere mai mare sau mai puţin mare, ci este important să convingi fiecare stat membru că eşti bine pregătit şi că vei aduce o plus-valoare la întreg procesul".

El a spus, răspunzând unei întrebări, că nu ar fi o catastrofă amânarea aderării României la Schengen, dar că este un obiectiv foarte important.

"Martie nu e întâmplător, pentru că din punct de vedere al calendarului european, este un moment prielnic. Orice fel de amânare începând din martie ne va împinge foarte mult într-o perioadă foarte complicată din punct de vedere al negocierilor la nivel european. Va începe cel mai dificil proces şi cel mai complicat, care va implica negocieri foarte dure, mă refer la viitorul buget al UE. După aceea, va fi un calendar electoral important în unele din statele membre, inclusiv în Franţa. Deci orice fel de amânare din martie implică riscuri suplimentare, nu ne dă garanţia că lucrurile vor fi privite din alt punct de vedere, într-o perioadă viitoare. Haideţi s-o spun mai clar: dacă rişti să fii amânat în martie, rişti să fii amânat nu cu câteva luni, ci cu câţiva ani", spune Orban.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că Franţa, Olanda şi Germania, precum şi celelalte state au fost de acord, miercuri, în COREPER, cu decizia de a transmite mai departe PE decizia privind aderarea României la Spaţiul Schengen.

El a precizat că doreşte să facă această observaţie ca urmare a interpretărilor care au fost date în România declaraţiilor "unui om politic". Este vorba despre secretarul de stat pentru afaceri europene al Franţei, Pierre Lellouche, care a declarat, potrivit AFP, că Franţa va face în aşa fel încât decizia europeană cu privire la intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen să nu fie luată până în vara lui 2011.

Tot joi, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a spus că ministerul pe care îl conduce şi-a făcut datoria în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen şi crede că de aici încolo România trebuie să aibă o activitate mai bună de lobby.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici