- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (19.09.2011, 19:12)
- Eliana Radulescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Leonard Orban: În absorbţia fondurilor UE nu se pot face progrese peste noapte
Candidatul pentru funcţia de ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, luni, că în domeniul absorbţiei fondurilor europene este imposibil să se obţină progrese peste noapte, adăugând nu şi-a asumat angajamente foarte ambiţioase pentru că ştie care este punctul de plecare.
Urmărește
502 afișări
Leonard Orban: În absorbţia fondurilor UE nu se pot face progrese peste noapte (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)
El a făcut aceste afirmaţii după audierea şi validarea sa pentru funcţia de ministru în cadrul comisiile parlamentare reunite.
Orban a menţionat că până la sfârşitul anului 2012 va trebui să se ajungă la o rată de absorbţie pentru fondurile pentru politica de coeziune de minimum 20 la sută.
"Nu mi-am luat în nici un fel angajamentul că nu vor fi dezangajate fonduri la sfârşitul anului 2012, pentru că nu numai că trebuie să cheltuim 1,9 miliarde până la sfârşitul anului viitor, dar trebuie ca pe fiecare program în parte să atingem un anumit nivel şi, aşa cum arată situaţia în momentul de faţă, sunt anumite programe la care este aproape imposibil, dacă nu imposibil, să atingem acel nivel", a spus el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
Potrivit afirmaţiilor sale, vârful de sarcină este anul 2013, când vor trebui cheltuiţi cei mai mulţi bani europeni.
"Dacă nu se iau măsuri din acestă perioadă, din aceste luni, practic va fi imposibil să se cheltuiască 6,7 miliarde de euro numai în ceea ce priveşte fondurile alocate pentru politica de coeziune. Până acum am cheltuit 716 milioane de euro. Deci, numai în 2013 va trebui să cheltuim 6,7 miliarde de euro", a subliniat ministrul desemnat.
Întrebat dacă are suficiente pârghiii, aşa cum este structurat în prezent ministerul, pentru a creşte rata de de absorbţie a fondurilor comunitare, acesta a răspuns afirmativ.
"Unele pârghii bănuiesc că există, pe altele sper că o să fiu în stare să le creez. Am primit asigurări că vom avea tot sprijinul prim-ministrului", a arătat Leonard Orban.
Pe de altă parte, fostul comisar european a declarat că va trebui ca pe viitor să se aibă în vedere, cât mai repede, la o realocare a fondurilor între diferitele programe operaţionale.
"Va trebui să luăm fonduri de la anumite ministere şi să le transferăm la altele pentru a putea să asigurăm o rată mai înaltă a fondurilor", a explicat acesta.
El a mai menţionat că există anumite programe unde riscul de dezangajare este major. Orban a dat ca exemplu programul operaţional legat de creşterea competitivităţii economice. "(Acolo - n.r.), aşa cum arată cifrele, este clar că nu vom putea atinge nivelul de cheltuire a fondurilor comunitare până la sfârşitul anului viitor, deci va trebui să gândim realocarea acestor fonduri", a declarat candidatul.
De asemenea, potrivit acestuia, în interiorul unor programe va trebui să se realizeze o reorientare a banilor spre acele proiecte care ajută şi sunt benefice.
Leonard Orban a dat ca exemplu reabilitarea termică a locuinţelor, despre care a afirmat că va trebui să fie negociat, în mod cert, cu Comisia Europeană.
"În momentul de faţă nu sunt bani prevăzuţi pentru această chestiune. Va trebui o negociere foarte dură. Comisia Europeană ne spune, de exemplu, că nu putem să aplicăm acestă chestiune pe întreg teritoriul României ci doar, eventual, pentru anumite zone, care sunt mai puţin dezvoltate. Va fi o negociere foarte dificilă, dar sper să obţinem un rezultat cât mai bun", a apreciat fostul comisar.
Acesta a refuzat să nominalizeze ministerele care stau cel mai prost în privinţa absobţiei de fonduri europene.
"Nu cred că e cazul să vedem în momentul de faţă cine este responsabil şi cine nu e responsabil, ci să vedem, plecând de la situaţia dată - o rată de absorbţie reală de 3,7 la sută - ce putem face să îmbunătăţim cât mai repede posibil", a mai spus candidatul.
El a apreciat că la Parlament au fost audieri "prietenoase", menţionând că discuţii dificile au fost la Parlamentul European, înainte de a ajunge comisar european din partea României.
Orban nu a dorit să comenteze faptul că opoziţia nu a fost prezentă la aceste dezbateri.
"Nu vreau să comentez. Vreau să repet ce am spus în timpul audierilor: că nu sunt înregimentat politic, mi-am asumat această sarcină, cunoscut riscurile pe care mi le asum", a spus Orban.
Leonard Orban, propus ministru al Afacerilor Europene, a primit avizul favorabil al comisiilor parlamentare de administraţie şi afaceri europene, majoritatea voturilor fiind "pentru" şi înregistrându-se o abţinere, a deputatului Mircea Giurgiu, reprezentanţii USL absentând de la audieri.
După audiere, parlamentarii prezenţi, care reprezentau arcul guvernamental, l-au aplaudat pe Leonard Orban.
O şedinţă comună a celor două Camere pentru înfiinţarea noului minister urmează să aibă loc marţi.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe