- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (02.10.2015, 12:19)
- Ana Maria Lazăr
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Leonard Orban: Pentru România este esenţială integrarea în UE a zonei Balcanilor de Vest
Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat, vineri, că pentru România este esenţial ca zona Balcanilor de Vest să fie integrată în Uniunea Europeană cât mai devreme posibil şi să fie găsite soluţii pentru provocările cu care se confruntă zona.
Urmărește
291 afișări
Leonard Orban: Pentru România este esenţială integrarea în UE a zonei Balcanilor de Vest (Imagine: Stefan Micsik / Mediafax Foto)
"Pentru România este esenţial ca procesul să continue, este esenţial ca zona Balcanilor de Vest să fie integrată cât mai devreme posibil şi să se găsească astfel soluţii pentru nişte provocări extrem de serioase cu care se confruntă atât zona, cât şi întreaga Uniune Europeană. Desigur, în procesul de negociere România are anumite interese şi le va susţine, dar ce trebuie reţinut este faptul fundamental că România va face tot ce este posibil, atât în ceea ce priveşte demersurile diplomatice, politice, dar şi cele economice, culturale, astfel încât această regiune din Europa să devină cât mai repede parte a Uniunii Europene", a spus Orban la dezbaterea "România şi Extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest", organizată de Biroul de Informare al Parlamentului European în România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
Consilierul prezidenţial a mai spus că poziţia României este foarte clară pe această temă, dar că această chestiune trebuie tratată cu realism, având în vedere cele două mari provocări ale procesului de extindere a UE. Orban a vorbit despre o provocare internă a UE şi de o procovare ce ţine de ce se întâmplă în aceste state candidate sau viitoare candidate din zona Balcanilor de Vest.
"Vedem din ce în ce mai mulţi actori care pun sub semnul întrebării nu numai politica de lărgire a UE, dar inclusiv unitatea UE. Plecând de la chestiunea pe care o auzim din ce în ce mai des, că Uniunea deja a devenit mult prea diversă, prea puţin gesionabilă sau negestionabilă, din ce în ce mai mult, această diversitate conduce la dificultăţi din ce în ce mai mari în modul în care funcţionează UE", a explicat Orban.
"Sunt puse sub semnul întrebării nu numai libertatea de circulaţie a persoanelor, dar inclusiv libertatea serviciilor în UE prin aşa-numitul pachet sau directivă în ceea ce priveşte utilizarea lucrătorilor detaşaţi în alte state membre", a mai spus Orban.
Consilierul prezidenţial a spus că există "frustrări mari" cu privire la o concurenţă neloială pe care statele din est şi din centru o exercită în raport cu cele din vest, inclusiv disputa legată de criza refugiaţi, unde pentru prima dată a existat o diferenţiere între statele estice şi cele vestice.
Orban a mai spus că procesul de integrare europeană a devenit infinit mai dificil comparativ cu negocierile pe care le-a purtat România, în momentul de faţă negocierile durând mult mai mult.
"Stabilizarea Balcanilor de Vest trebuie să fie un interes fundamental pentru Uniunea Europeană, aici nu există semn de întrebare. Este fundamental ca Uniunea Europeană să aibă capacitatea ca mai devreme sau mai târziu să reuşească în această zonă, pentru că, dacă nu, vedem din ce în ce mai mult alte influenţe, pe care noi nu le dorim. Vedem din ce în ce mai multe semne de instabilitate şi tocmai acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le evităm, pentru că este interesul nostru fundamental", a conchis Leonard Orban.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe