- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (02.10.2015, 12:19)
- Ana Maria Lazăr
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Leonard Orban: Pentru România este esenţială integrarea în UE a zonei Balcanilor de Vest
Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat, vineri, că pentru România este esenţial ca zona Balcanilor de Vest să fie integrată în Uniunea Europeană cât mai devreme posibil şi să fie găsite soluţii pentru provocările cu care se confruntă zona.
Urmărește
291 afișări
Leonard Orban: Pentru România este esenţială integrarea în UE a zonei Balcanilor de Vest (Imagine: Stefan Micsik / Mediafax Foto)
"Pentru România este esenţial ca procesul să continue, este esenţial ca zona Balcanilor de Vest să fie integrată cât mai devreme posibil şi să se găsească astfel soluţii pentru nişte provocări extrem de serioase cu care se confruntă atât zona, cât şi întreaga Uniune Europeană. Desigur, în procesul de negociere România are anumite interese şi le va susţine, dar ce trebuie reţinut este faptul fundamental că România va face tot ce este posibil, atât în ceea ce priveşte demersurile diplomatice, politice, dar şi cele economice, culturale, astfel încât această regiune din Europa să devină cât mai repede parte a Uniunii Europene", a spus Orban la dezbaterea "România şi Extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest", organizată de Biroul de Informare al Parlamentului European în România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Consilierul prezidenţial a mai spus că poziţia României este foarte clară pe această temă, dar că această chestiune trebuie tratată cu realism, având în vedere cele două mari provocări ale procesului de extindere a UE. Orban a vorbit despre o provocare internă a UE şi de o procovare ce ţine de ce se întâmplă în aceste state candidate sau viitoare candidate din zona Balcanilor de Vest.
"Vedem din ce în ce mai mulţi actori care pun sub semnul întrebării nu numai politica de lărgire a UE, dar inclusiv unitatea UE. Plecând de la chestiunea pe care o auzim din ce în ce mai des, că Uniunea deja a devenit mult prea diversă, prea puţin gesionabilă sau negestionabilă, din ce în ce mai mult, această diversitate conduce la dificultăţi din ce în ce mai mari în modul în care funcţionează UE", a explicat Orban.
"Sunt puse sub semnul întrebării nu numai libertatea de circulaţie a persoanelor, dar inclusiv libertatea serviciilor în UE prin aşa-numitul pachet sau directivă în ceea ce priveşte utilizarea lucrătorilor detaşaţi în alte state membre", a mai spus Orban.
Consilierul prezidenţial a spus că există "frustrări mari" cu privire la o concurenţă neloială pe care statele din est şi din centru o exercită în raport cu cele din vest, inclusiv disputa legată de criza refugiaţi, unde pentru prima dată a existat o diferenţiere între statele estice şi cele vestice.
Orban a mai spus că procesul de integrare europeană a devenit infinit mai dificil comparativ cu negocierile pe care le-a purtat România, în momentul de faţă negocierile durând mult mai mult.
"Stabilizarea Balcanilor de Vest trebuie să fie un interes fundamental pentru Uniunea Europeană, aici nu există semn de întrebare. Este fundamental ca Uniunea Europeană să aibă capacitatea ca mai devreme sau mai târziu să reuşească în această zonă, pentru că, dacă nu, vedem din ce în ce mai mult alte influenţe, pe care noi nu le dorim. Vedem din ce în ce mai multe semne de instabilitate şi tocmai acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le evităm, pentru că este interesul nostru fundamental", a conchis Leonard Orban.
Citește pe alephnews.ro: Guvernul Ciolacu 2 e învestit oficial, dar cu provocări majore înainte. Când încep miniștrii munca
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe