Leonard Orban: Sunt dezamăgit de decizia pe Schengen, criteriile au fost arbitrare

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, e declarat, joi, că este dezamăgit de amânarea luării unei decizii în cazul aderării României la Schengen şi a apreciat că această hotărâre a fost luată pe "criterii absolut arbitrare".

Urmărește
254 afișări
Imaginea articolului Leonard Orban: Sunt dezamăgit de decizia pe Schengen, criteriile au fost arbitrare

Leonard Orban: Sunt dezamăgit de decizia pe Schengen, criteriile au fost arbitrare (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Eu personal am fost implicat direct în aceste negocieri şi sunt extrem de dezamăgit. Nu numai că am investit peste un miliard de euro, nu numai că am depus eforturi să avem graniţe foarte bine păzite din punct de vedere tehnic, am investit inclusiv la nivelul oamenilor implicaţi în proces şi acum constatăm că pe nişte criterii absolut arbitrare suntem pur şi simplu amânaţi până cel mai probabil în luna februarie", a afirmat Leonard Orban.

El a spus, întrebat cine este vinovat de amânarea deciziei, că "sunt multe lucruri care nu funcţionează suficient de bine".

"E anormal să lăsăm asemenea decizii, să încălcăm reguli care există în tratatele UE şi nu numai în tratatul de aderare al României şi Bulgariei la UE, să le lăsăm la nivelul arbitrariului, subiectivismului şi să primeze considerente uneori electorale", a adăugat ministrul Afacerilor Europene.

Leonard Orban a mai arătat că lărgirea spaţiului Schengen ar putea fi amânată dacă se va întâmpla ceva puternic negativ în cadrul UE.

"Uitaţi-vă la evoluţiile din UE, la incertitudinea care planează asupra zonei euro. Dacă se întâmplă ceva puternic negativ, vă daţi seama că lărgirea spaţiului Schengen va fi scoasă de pe agenda comunitară. Sper să putem adera cât mai devreme posibil", a precizat Leonard Orban.

El a mai spus că majoritatea statelor europene au susţinut soluţia de compromis, dar că au fost două state care s-au opus.

"Franţa şi Germania au susţinut puternic această soluţie de compromis la care am ajuns, dar au fost aceste două state care au spus pur şi simplu «nu». Acţiunile le cunoaştem cu toţii, ţin mai degrabă de chestiuni interne şi nu de gradul de pregătire al României şi aşa-numitul nivel de încredere pe care decidenţii din aceste două state l-au instituţionaliza", a adăugat Leonard Orban.

Decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen se amână pentru o dată neprecizată, după ce preşedinţia poloneză a UE nu a supus votului Consiliului JAI de joi acest subiect.

Preşedinţia poloneză a UE a anunţat că două state au făcut imposibilă adoptarea unei decizii privind Schengen, arătând că România şi Bulgaria au primit promisiunea, la data aderării la UE, că dacă îndeplinesc condiţiile necesare vor fi admise în Schengen, însă "promisiunea a fost încălcată".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici