Liberalii au depus sesizarea către Curtea Constituţională la Legea salarizării unitare
Parlamentarii PNL au depus, sâmbătă, la Parlament, cea de-a treia seisizare către Curtea Constituţională, prin care avertizează că Legea salarizării unitare încalcă opt articole din Constituţie, se arată într-un comunicat de presă, remis MEIDAFAX.
Liberalii au depus sesizarea către Curtea Constituţională la Legea salarizării unitare (Imagine: Bogdan maran/Mediafax Foto)
"Consecvenţi cu principiile de acţiune deja anunţate, parlamentarii Grupurilor Liberale din Camera Deputaţilor şi Senat au depus astăzi (sâmbătă -n.r.) sesizarea de neconstituţionalitate asupra Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului în şedinţa comună a celor două Camere, în data de 15 septembrie 2009", se arată în comunicat.
Liberalii au menţionat, conform sursei citate, că "această acţiune se constituie într-o formă de luptă democratică împotriva acţiunii iresponsabile a guvernanţilor care au decis prin promovarea acestei legi, cu preţul nerespectării Constituţiei României, să încalce drepturile fundamentale ale cetăţenilor români şi să arunce în sărăcie populaţia ţării prin diminuarea veniturilor".
Ei menţionează că sesizarea la Curtea Constituţională vizează încălcarea art. 114 din Constituţia României, prin decizia guvernului de asumare a răspunderii, în aceeaşi zi, pe trei proiecte de lege, dar şi încălcarea dispoziţiilor art. 141 din Constituţie. Guvernul avea obligaţia de a solicita pentru acest proiect de lege avizul Consiliului Economic şi Social, având în vedere că din expunerea de motive a Guvernului, care a însoţit proiectul de lege, nu rezultă dacă un astfel de aviz a fost sau nu solicitat de către Guvern.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Trump a primit sentința de „achitare necondiționată” în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
-
SUA anunţă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea preşedintelui din Venezuela
În plus, legea încalcă dispoziţiile art. 16 alin 1 din Constituţie, potrivit căruia "cetăţenii sunt egali în faţa legii şi autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări".
"În situaţia în care însuşi titlul legii vorbeşte despre caracterul unitar al unei legi, categoriile exceptate aşa cum au fost ele enumerate mai sus constituie de fapt o abatere de la criteriul unităţii. Această abatere constituie în fapt o discriminare, o disproporţie între o categorie de salariaţi de la bugetul de stat, creând o categorie privilegiată de salariaţi de la bugetul de stat cărora nu li se aplică această lege, beneficiind în continuare de legi speciale", susţin liberalii.
Aceştia subliniază că Legea salarizării încălcă şi dispoziţiile art. 53 (Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi ) coroborat cu art. 41 din Constituţia României. Prin art. 30, alin (7) din legea salarizării, orele suplimentare nu sunt prevăzute pentru anul 2010.
În plus, parlamentarii PNL sesizează încălcarea prevederilor art. 41 alin 2 şi 5 , art. 52 şi a art. 126 alin 6 din Constituţia României de către prevederile art. 3 lit e), art. 30 alin 6, art. 34 alin 4 din Legea salarizării unice.
"Potrivit dispoziţiilor art. 34, actele de contestare salarială sunt de competenţa instanţelor de contencios administrativ. Or, astfel de acte de stabilire a salariului nu pot fi de competenţa instanţelor de contencios administrativ deoarece, potrivit dispoziţiilor art. 52 din Legea fundamentală sunt de competenţa instanţelor de contencios administrativ doar actele administrative emise de autorităţile publice. În schimb, actele de stabilire a salariului sunt acte eminamente de dreptul muncii care trebuie supuse jurisdicţiei de dreptul muncii şi nu de contencios administrativ. Prin includerea actelor de stabilire a salariului si a căilor de atac împotriva acestora în categoria actelor administrative se contravine dispoziţiilor constituţionale la care am făcut referire", apreciază liberalii.
Ei menţionează şi încălcarea dispoziţiilor 41 alin 1, 2 si 5 din Constituţie, dar şi încălcarea articolul 47 din Constituţie.
"Prin eliminarea cumulului de funcţii practic este limitat şi încălcat dreptul constituţional al oricărei persoane la muncă, drept ce nu poate fi îngrădit de stat. Dreptul la muncă este un drept fundamental, de natură patrimonială recunoscut de Constituţie ca şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care nu poate fi îngrădit în mod arbitrar de către Stat. Or, prin interzicerea cumulului de funcţii practic dreptul la muncă este grav încălcat, prin legeacriticată fiind interzis unei persoane să muncească cu cumul de funcţii. Aşadar, pentru aceste considerente considerăm că textul criticat încalcă prevederile constituţionale. (...) Este pentru prima dată după 1990 când unor bugetari le scad, practic, veniturile nete câştigate până în prezent. Dacă până acum cetăţenii se confruntau cu eventualele întârzieri de creştere ale salariilor şi veniturilor, începând cu luna ianuarie banii primiţi vor fi mult mai puţini", conchid parlamentarii PNL.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO