- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Liberalii au sărbătorit 135 de ani de la înfiinţarea primei organizaţii de tineret
Liberalii au sărbătorit sâmbătă, la Palatul Parlamentului, 135 de ani de la înfiinţarea primei organizaţii de tineret, într-un spectacol de trei ore, cu discursuri, sfaturi, momente comice, bancuri şi epigrame, dar şi premii.
Liberalii au sărbătorit 135 de ani de la înfiinţarea primei organizaţii de tineret (Imagine: Mediafax Foto)
Gala TNL a debutat cu prezentarea unui documentar despre prima organizaţie a tinerilor liberali, înfiinţată în anul 1876 şi cu un moment de reculegere închinat liderului liberal Horia Rusu, la 10 ani trecuţi de la dispariţia acestuia.
Unul dintre liderii tineretului liberal de după al doilea Război Mondial, Dinu Zamfirescu, actualul preşedinte al Senatului PNL, a declarat, emoţionat, că a participat la acest documentar de care este impresionat pentru că era vorba despre o parte din viaţa sa. El a relatat că tinerii luptau pe vremea sa împotriva rusificării, având ca simbol menţinerea Regelui Mihai ca şi continuitate a identtiăţii statale. "Asta ne-a adus nouă o serie de neplăceri. Generaţia noastră, trebuie să o spun astăzi, nu a avut tinereţe. Ne-am petrecut mult timp fie în tot felul de activităţi politice, fie prin închisori, fie ascunşi, fugiţi, iar unii dintre noi am fost nevoiţi să alegem calea exilului, eu fiind unul dintre ei. Am fost exilat în occident timp de 20 de ani", a amintit Zamfirescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
A urmat înmânarea premiilor. Astfel, premiul "Cel mai bun partener" a fost acordat Fundaţiei Friedrich Naumann, de către vicepreşedintele PNL Norica Nicolai, care a fost prezentată de moderatori drept "doamna de fier", care a mărturisit că ar fi preferat "un metal mai moale". EA a spus, de altfel, că în politică femeile trebuie să aibă şi "o componentă soft", dacă vor să fie liberale.
Premiul "Născut liber" a fost oferit ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, de către Cristian Adomniţei, fostul lider al TNL.
Gitenstein le-a mulţumit preşedintelui PNL, Crin Antonescu, şi "prietenului" său, fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu, precizând că e onorat de primirea acestui premiu. "Suntem aici pentru că partidul dumneavoastră şi această ţară împărtăşesc valorile Americii, valorile democraţiei, libertăţii individuale şi ale pieţelor libere", a spus Gitenstein. El a amintit că acum 20 de ani tinerii din România şi-au dat viaţa pentru aceste valori şi a făcut o paralelă cu ceea ce se întâmplă acum în Egipt. "Noi cei din SUA suntem alături şi împărtăşim dorinţa dumneavoastră de a transpune în realitate aceste valori, de a construi o democraţie mai bună şi mai durabilă şi pieţe libere aici în România. Susţinem fiecare formaţiune politică care doreşte acest rezultat. Dumnezeu să vă binecuvânteze", a mai spus Mark Gitenstein.
Premiul "Cel mai bun blog al TNL", acordat lui Răzvan Pop, din Sibiu, a fost înmânat de liderul PNL Varujan Vosganian, care a fost introdus în scenă printr-o epigramă: "Un lobby la Paris ne-ar da dreptate / Ca-n Schengen să intrăm din acest an / Mai facem astăzi o minoritate / uniunea de francezi cu Varujan".
Vosganian a declarat că nu va vorbi acum despre poezie, precizând că are tot timpul să facă asta în Parlament, ci despre tinerii liberalii din anii '90, enumerându-i pe liberalii care au fost tineri ai PNL acum 20 de ani, precum Călin Popescu Tăriceanu, Dinu Patriciu, Andrei Chiliman, Crin Antonescu, Laurenţiu Priceputu, Dorin Pantiş, Mihai Ioniţă, Ioan Ghişe, Ştefan Augustin Doinaş, Alexandru Paleologu, Stelian Tănase, Nicolae Manolescu. "Ce au în comun toţi aceşti tineri ai PNL? Niciunul dintre ei nu a plecat din tranşeele liberale. Unii au plecat în veşnicie, alţii s-au retras din politică, însă au rămas cu spiritul împreună cu noi, dacă nu sunt deja în primele rânduri ale partidului nostru. În politică există marele risc al fotografiei de grup, şi s-ar putea ca uneori chipul tău să fie judecat după ale celorlalţi. Dar ascultaţi staful unui om cu experienţă în politică: dacă stai drept, să nu-ţi pese niciodată că alţii te judecă strâmb şi că uneori mielul tău bolnav e mai bun decât lupul lor sănătos", a spus Vosganian.
Fostul preşedinte al PNL Călin Popescu Tăriceanu a înmânat premiul "Cea mai activă filială locală" reprezentanţilor TNL Timişoara. Fostul premier a fost invitat pe scentă tot printr-o epigramă: "L-am văzut pe Tăriceanu / Acum un an cu motoreta / Se pare că repetă anul / Azi era cu trotineta". El a menţionat că pentru tinerii de astăzi politcienii trebuie să depună toate eforturile, care se pot face prin luptă politică la care tinerii devind din ce în ce mai buni. "Şi acesta e motivul meu de bucurie şi de mândrie că astăzi fac parte dintr-un partid de care ştiu sigur că are un viitor asigurat prin voi. Vă felicit", a adăugat Tăriceanu.
Fostul ministru al Administraţiei şi Internelor Cristian David a înmânat premiul "Cel mai site", tinerilor de la TNL Sector 3 şi TNL Vrancea.
Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a înmânat premiul "Cel mai important eveniment local" pentru "Ora pământului"- TNL Alba şi "135 de ani de istorie liberală"-TNL Ilfov. El a precizat că în cei doi ani de când a preluat conducerea PNL Bucureşti a reuşit să facă din organizaţiile TNL de sector "nişte maşini de război redutabile", ţinând să anunţe că în Bucureşti PNL ocupă prima poziţie în sondaje.
Premiul "Cea mai bună campanie pentru comunitate" a fost acordat filailei TNL Hunedoara pentru campania "Trăiţi bine?", de către eroparlamentarul PNL Renate Weber.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a înmânat tinerilor de la Cluj premiul "Cea mai mediatizată filială".
Vicepreşedintele PNL Răducu Filipescu a înmânat premiul "Cea mai activă filială a TNL", tinerilor din Călăraşi. El a spus că "cine n-are bătrâni să şi-i cumpere, iar cine n-are tineri să şi-i caute, să îi apropie, să-i sfătuiască, să-i arunce în luptă, să aibă grijă de ei". "Cred că noi, liberalii, i-am găsit, e sala plină", a adăugat el.
Premiul "Cea mai bună acţiune de campanie electorală" a fost înmânat de către preşedintele PNL sector1, Vlad Moiescu, tinerilor de la TNL sector 1.
Liberalul Adrian Ştef a primit premiul "Cel mai activ tânăr liberal", iar Cristi Ancuţa premiul "Cel mai bun material de campanie".
Europarlamentarul Cristian Buşoi a acordat premiul "Cel mai bun eveniment cultural" tineretului de la Iaşi pentru acţiunea "Seri de film", iar vicepreşedintele PNL Daniel Chiţoiu a înmânat premiul "Cel mai important eveniment naţional" tinerilor de la Constanţa pentru organizarea Şcolii de vară a TNL 2010.
Premiul "Cel mai bun tânăr în administraţia locală" a fost înmânat de fostul prim-vicepreşedinte Ludovic Orban, liberalilor Cornel Poteraşu - TNL Sector 4 şi Adrian Damian - TNL Caraş-Severin. Şi Orban a fost prezentat printr-o epigramă: "De regulă, eu cânt după ureche / La mandolină şi în Fa diez/ Dar am aşa o pană-a mea mai veche/ Când doar de plictiseală asfaltez".
Vicepreşedintele PNL Rareş Mănescu a acordat premiul "Mereu tânăr" deputatului de Hunedoara Mariana Câmpeanu.
La rândul său, preşedintele TNL, Florin Alexe, a înmânat premiul special "Născut liber" liberalilor Răzvan Avramescu şi Bogdan Brătianu, dar şi filialei TNL Braşov pentru organizarea Congresului Lymeck, la Sinaia. El a prezentat şi premiul "2012 pentru 2012" acordat TNL Braşov.
Ultimul invitat care a urcat pe scena Galei TNL, preşedintele Crin Antonescu, a fost invitat de moderatori tot printr-o epigramă care ar fi fost scrisă de admiratoarele acestuia: "Crin în sus şi Crin în jos/ Doamne cât e de frumos/ L-aş smulge cu fulgi cu tot/ He love's me, He love's me not".
El a ţinut să menţioneze că nu doreşte să le dea sfaturi tinerilor şi doar să le facă urări, spunând că este mândru de tinerii liberali. "Ca preşedinte al PNL sunt mândru şi onorat să vă fiu coleg. Nu vreau să vă dau sfaturi, am pentru voi trei urări: să fiţi mereu şi din ce în ce mai puternici, să reuşiţi să fiţi şi generoşi; să fiţi mereu o comunitate, să nu deveniţi o sectă şi să vorbiţi, arătaţi şi comportaţi ca o elită. Sunteţi o elită şi să nu uitaţi că adevăratele elite au smerenia slujirii pentru semenii lor şi pentru ţara lor", a spus Antonescu.
El a arătat că sunt vremuri în care mulţi "deplâng ipocrit" dispariţia PNL şi pierderea identităţii sale, dar a arătat că nu are nici cea mai mică teamă cu oameni ca tinerii liberali că acest lucru s-ar întâmpla.
"Fiii şi fiicele mele, declar închise lucrările acestei întruniri", a spus Antonescu în finalul evenimentului care s-a desfăşurat pe parcursul a aproximativ trei ore.
Material de Nicoleta Nicolae, nicoleta.nicolae@mediafax.ro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian