Liberalii vor ELIMINAREA vechimii pentru funcţiile publice de conducere şi înjumătăţirea condiţiilor pentru cele de execuţie. Cine ar fi favorizat de această lege

Deputatul PNL Florin Roman a depus, la Senat, un proiect de lege care elimină condiţiile minime de vechime în specialitatea studiilor necesare pentru ocuparea funcţiilor publice de execuţie şi înjumătăţeşte condiţiile de vechime pentru ocuparea funcţiilor publice de conducere.

Urmărește
1166 afișări
Imaginea articolului Liberalii vor ELIMINAREA vechimii pentru funcţiile publice de conducere şi înjumătăţirea condiţiilor pentru cele de execuţie. Cine ar fi favorizat de această lege

Proiect PNL: Vechime mai mică pentru funcţiile publice de conducere şi deloc pentru cele de execuţie (Imagine: Razvan Chirita/ Foto Mediafax)

Proiectul de lege pentru pentru modificarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, depus de Florin Roman, prevede abrogarea alineatului 5 al articolului 57 din Legea nr. 188/1990 şi aduce modificări mai multor articole care vizează condiţiile minime de vechime în specialitatea studiilor necesare pentru ocuparea funcţiei publice.

“(…) actualele cerinţe referitoare la vechime impuse de Legea nr. 188/1990 sunt excesive şi creează o piedică nejustificată la accesul la funcţiile publice”, susţine deputatul PNL Florin Roman, în expunerea de motive a proiectului de lege.

În prezent, alineatul 5 al articolului 57 stabileşte condiţiile minime de vechime în specialitatea studiilor necesare participării la concursul de recrutare organizat pentru ocuparea funcţiilor publice de execuţie, impunând: un an pentru ocuparea funcţiilor publice de execuţie de grad profesional asistent din clasa I; 5 ani pentru ocuparea funcţiilor publice de execuţie de grad profesional principal şi 9 ani pentru ocuparea funcţiilor publice de execuţie de grad profesional superior.

Potrivit proiectului de lege depus de deputatul PNL Florin Roman, condiţiile minime de vechime în specialitatea studiilor necesare participării la concursul de recrutare organizat pentru ocuparea funcţiilor publice de conducere sunt de 1 an pentru ocuparea funcţiilor publice de conducere de: şef birou, şef serviciu şi secretar al comunei, precum şi a funcţiilor publice specifice asimilate acestora; respectiv de 2 ani pentru ocuparea funcţiilor publice de conducere altele decât cele enumerate.

Liberalul propune ca pentru a participa la examenul de promovare în gradul profesional imediat superior celui deţinut, funcţionarul public trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să aibă cel puţin 1 an şi 6 luni vechime în gradul profesional al funcţiei din care promovează, să fi obţinut cel puţin calificativul "bine" la evaluarea anuală a performanţelor individuale în ultimul an, să nu aibă în cazierul administrativ o sancţiune disciplinară neradiată.

În prezent, Legea 188/1999 prevede că pentru a promova în funcţie, funcţionarii publici trebui să aibă cel puţin 4 ani vechime în gradul profesional al funcţiei publice din care promovează; cel puţin 2 ani vechime în treapta de salarizare din care avansează; să fi obţinut cel puţin calificativul "bine" la evaluarea performanţelor individuale în ultimii 2 ani şi să nu aibă în cazierul administrativ o sancţiune disciplinară neradiată în condiţiile prezentei legi.

Proiectul de lege vizează şi modificarea alineatului 2, al articolul 70 care vizeză “sistemul de promovare rapidă în funcţia publică”.

"Pot participa la concursul prevăzut la alineatul 1 litera b) funcţionarii publici care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au cel puţin un an vechime în gradul profesional al funcţiei din care promovează, au obţinut calificativul "foarte bine" la evaluarea anuală a performanţelor individuale din ultimul an, nu au în cazierul administrativ o sancţiune disciplinară neradiată în condiţiile prezentei legi, au urmat cel puţin o formă de perfecţionare profesională în ultimul an”, potrivit proiectului de lege.

De asemenea, persoanele încadrate cu contract colectiv de muncă pe perioadă nedeterminată în posturi de natură contractuală care au fost stabilite şi avizate ca funcţii publice vor fi numite în funcţii publice de execuţie dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la articolul 54, se menţionează în proiectul depus de deputatul PNL.

„Menţinerea unor cerinţe referitoare la vechimea în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice este necesară în ceea ce priveşte trecerea pe o funcţie publică superioară, pentru funcţiile publice de conducere sau pentru funcţiile publice din categoria înalţilor funcţionari publici. Cu toate acestea, apreciem că aceste cerinţe sunt execesive şi se impune reducerea lor pentru a permite funcţionarilor publici care au pregătirea profesioanlă necesar să acceseze mai rapid poziţii”, se arată în expunerea de motive.

Pregătirea profesională a viitorului funcţionar public ar trebui să primeze faţă de orice alt aspect atunci când un candidat se prezint al un concurs pentru ocuparea funcţiei publice, susţine Roman.

„Impunerea unor cerinţe de vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice blochează accesul la funcţiile publice tinerilor absolvenţi de facultate, care, deşi pot fi foarte bine pregătiţi, nu vor putea ocupa o funcţie publică deoarece nu au vechimea necesară. Din aceste motive apreciem că se impune eliminarea cerinţelor de vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei impuse pentru ocuparea funcţiilor de execuţie”, se arată în expunerea de motive.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici