Liberalizarea pieţei gazelor naturale de la 1 iulie 2020. Andrei Pop (PSD): Scăderea preţurilor nu este o certitudine

Liberalizarea pieţei gazelor naturale de la 1 iulie, care ar trebui să conducă la preţuri la mici, găseşte cel puţin un milion de consumatori vulnerabili de energie şi gaze în România, avertizează deputatul PSD Andrei Pop.

Urmărește
574 afișări
Imaginea articolului Liberalizarea pieţei gazelor naturale de la 1 iulie 2020. Andrei Pop (PSD): Scăderea preţurilor nu este o certitudine

Liberalizarea pieţei gazelor naturale de la 1 iulie 2020. Adrian Pop (PSD): Scăderea preţurilor nu este o certitudine

Andrei Pop cere Guvernului să identifice cât mai repede această categorie de consumatori vulnerabili, acum şi nu după liberalizare, şi să o protejeze cu măsuri sociale.

„Deşi, teoretic, preţurile facturilor ar trebui să scadă pentru populaţie după liberalizare, acest lucru nu este o certitudine.

Este nevoie, în primul rând, de un consumator bine informat. Până acum, în legislaţie, consumatorul vulnerabil a fost definit explicit, dar doar ca principiu, în legea energiei, iar această categorie de clienţi ar trebui să beneficieze de anumite drepturi şi politici de protecţie socială.

Însă, în România lucrurile nu sunt încă destul de clare”, a avertizat deputatul PSD în condiţile în care un Barometru al Securităţii energetice a arătat că peste 50% dintre români nu au auzit de iminenta liberalizare a pieţei gazelor de la 1 iulie 2020. 

În opinia lui Pop, Guvernul face o greşeală şi comite o nedreptate faţă de toţi românii care au nevoie de ajutor şi care în acest moment trebuie să aştepte sfârşitul anului pentru ca acesta să definească consumatorul vulnerabil. 

Deputatul PSD spune că definirea consumatorului vulnerabil va permite liberalizarea totală a pieţei de energiei, deşi sistemul energetic este supus unor schimbări accelerate, iar procesul tranziţiei energetice este ireversibil şi creează noi oportunităţi. Potrivit acestuia, cadrul legislativ trebuie să încurajeze investiţiile, mai ales pe cele legate de producerea energiei din surse regenerabile şi de politica de mediu.

În urmă cu câteva zile, Consiliul Concurenţei a atras atenţia că liberalizarea pieţei gazelor trebuie să conducă la preţuri mai mici pentru consumatori, iar preţurile trebuie să se formeze liber pe baza cererii şi ofertei, în condiţiile în care există doar doi mari producători interni, iar doi furnizori mari asigură aproximativ 90% din consumul clienţilor casnici. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici