- Home
- Politic
- CLUJ-NAPOCA, (13.02.2015, 14:37)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lideri PNL: Imaginea partidului este afectată după votul din Senat în cazul lui Vosganian
Mai mulţi lideri PNL consideră că imaginea partidului este afectată după respingerea în Senat a solicitării Parchetului de încuviinţare a începerii urmăririi penale a lui Varujan Vosganian, unii dintre ei apreciind că acesta a făcut un mare deserviciu PNL şi s-ar impune demisia acestuia din partid.
Urmărește
658 afișări
Varujan Vosganian (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)
Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, consideră că demisia din partid este un gest la latitudinea fiecăruia, un act unilateral, astfel încât Varujan Vosganian poată să demisioneze "doar dacă va simţi nevoia".
"Eu am o explicaţie pentru votul din Senat de joi legat de Varujan Vosganian, şi anume faptul că Senatul s-a pronunţat în urmă cu un an şi jumătate pe acest subiect şi a spus că nu sunt dovezi concludente. Acum s-a venit cu acelaşi probatoriu şi rechizitoriu, cu aceleaşi probe, adică nimic nou. De aceea a fost acea reacţie a Senatului. Nici eu nu am văzut probe reale, iar Varujan Vosganian a cerut procurorilor să fie cercetat în continuare, dar să se vină cu probe. Demisia din partid este un gest la latitudinea fiecăruia, demisia este un act unilaterat, fiecare o face dacă simte nevoia?", a declarat Nicoară, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
România are cu 6.000 mai puţini pensionari, dar pensii mai mari
-
Cel puţin 100 de nord-coreeni au fost ucişi în lupte alături de forţele ruse, afirmă Seulul
-
Bulgaria introduce controale temporare la frontiera cu România începând cu 1 ianuarie 2025
Întrebat dacă votul din Senat afectează imaginea PNL, Nicoară a spus că nu doar membrii PNL au fost cei care au votat, ci au fost parlamentari şi ai altor partide.
Alţi lideri PNL consideră că nimeni nu trebuie să aibă imunitate, iar votul din Senat creează o imagine negativă partidului.
"Părerea mea personală este că nimeni nu trebuie să aibă niciun fel de imunitate. Nu vorbesc neapărat de Varujan Vosganian, ci la modul general. Când organele de anchetă doresc să ancheteze pe cineva, trebuie să aibă libertatea de a o face respectând ele însele normele statului de drept. Nici preşedintele ţării, niciun ministru, niciun parlamentar nu trebuie să aibă un statut privilegiat şi trebuie să se modifice legea pentru a nu se mai ajunge în astfel de situaţii când cineva trebuie să se pronunţe dacă altcineva va fi anchetat. Cred că Varujan Vosganian ar trebui să se suspende din partid pentru că beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Normal că votul din parlament creează o imagine negativă partidului. Nu persoana Varujan Vosganian, ci acel vot creează această imagine negativă", a declarat preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu.
La rândul său, Raluca Turcan, liderul PNL Sibiu, consideră că Varujan Vosganian "a făcut un mare deserviciu prin declaraţiile publice din plenul Senatului şi, ulterior, un mare deserviciu Partidului Naţional Liberal, imaginii României şi Parlamentului”, iar acesta ar trebui să demisioneze.
"Reacţia domnului Varujan Vosganian ne arată că domnia sa, dar şi cei care au votat împotriva ridicării imunităţii şi începerii urmăririi penale nu au înţeles nimic din votul dat în 16 noiembrie, din aşteptările cetăţenilor cu privire la clasa politică şi la rolul Parlamentului. Rolul Parlamentului este să facă legi în interesul cetăţenilor, şi nu să protejeze oamenii politici de înfăţişarea în faţa justiţiei, care este absolut firească atunci când există suspiciuni. Orice om pleacă de la prezumţia de nevinovăţie şi dacă este nevinovat nu trebuie să aibă nicio reţinere să se ducă şi să-şi pledeze această nevinovăţie în faţa instituţiilor statului. Din punctul meu de vedere, cred că domnul Varujan Vosganian a făcut un mare deserviciu prin declaraţiile publice în plenul Senatului şi, ulterior, un mare deserviciu Partidului Naţional Liberal, imaginii României şi Parlamentului şi dacă aş fi în locul domniei sale mi-aş da demisia din PNL", a declarat Raluca Turcan, vineri, într-o conferinţă de presă.
Ea a mai spus că apreciază reacţia ministrului Ion Ariton, care "în plenul Senatului şi în spaţiul public a solicitat să se dea un vot pentru începerea urmăririi penale, dorind să-şi pledeze nevinovăţia în faţa instituţiilor statului, aşa cum este normal şi aşa cum procedează orice cetăţean de rând din această ţară".
De asemenea, referindu-se la reacţia preşedintelui Klaus Iohannis, care s-a declarat dezamăgit după votul din Senat, Raluca Turcan a precizat că aceasta a fost "îndreptăţită".
Şi deputatul Bogdan Ţîmpău, preşedinte interimar PNL Hunedoara, consideră că imaginea partidului poate fi afectată.
"Personal, regret profund decizia plenului Senatului. E una total anacronică şi îmi exprim speranţa că domnul senator Varujan Vosganian va lua o decizie personală astfel încât să nu afecteze imaginea partidului din care face parte de atâţia ani", a spus Ţîmpău.
Copreşedintele PNL Argeş, senatorul Ion Popa, spune, la rândul său, că, prin atitudinea sa, Varujan Vosganian s-a situat "în afara liniei politice a PNL" şi a pus "într-o situaţie delicată" partidul şi grupul liberal din Senat, Popa spunând că Vosganian va trebui "să ia o decizie în sprijinul partidului".
Senatorul de Argeş Ion Popa, care conduce filiala judeţeană a PNL, spune că atât luni, cât şi marţi, în grupul PNL din Senat s-a discutat situaţia lui Varujan Vosganian şi poziţia partidului a fost aceea că toate cererile procurorilor trebuie aprobate, în acest context liderul PNL Argeş precizând că are convingerea că toţi senatorii liberali au votat în acest sens.
"Eu cred că toţi membrii grupului PNL din Senat au votat pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale şi mă refer la votul de ieri (de joi – n.r.). În afară de dezbaterile care au avut loc în grup, unii dintre colegi au votat cu faţa la camere şi cu bilele la vedere, aşa cum am făcut şi eu, alţii au votat nearătând bilele, dar eu cred că toţi au votat aşa cum a fost decizia politică şi anume pentru începerea urmăririi penale", a spus Ion Popa.
În ceea ce-l priveşte pe Varujan Vosganian, Popa spune că acesta "şi-a apărat cauza, a avut un discurs care a creat un val de emoţie în rândul senatorilor", dar că atitudinea sa s-a situat "în afara liniei politice a PNL".
"Pentru el era o chestiune normală de a se apăra dar care, iată, intră în contradictoriu cu decizia politică luată la nivelul conducerii PNL. (…) A pus într-o situaţie destul de delicată atât Partidul Naţional Liberal, cât şi grupul de senatori", a spus parlamentarul Ion Popa.
Întrebat dacă susţine ideea demisiei de onoare a lui Vosganian, senatorul Ion Popa spune că demisia este un gest care ţine de voinţa fiecărei persoane, dar că Vosganian "trebuie să vină în sprijinul
partidului".
În acest context, Ion Popa a spus că dacă Varujan Vosganian nu va lua această decizie, ”evident că partidul va trebui să discute chestiunea aceasta şi structurile de conducere să ia o decizie în această privinţă".
La rândul său, preşedintele PNL Covasna, senatorul Marius Obreja, spune că demisia lui Vosganian i s-ar părea un gest exagerat.
"Cred că a cere demisia domnului Vosganian este un gest exagerat. Partidul, fiind în opoziţie, are nevoie de fiecare membru, ce facem, dăm oamenii afară? Mi se pare o cerere exagerată, şi nu sunt de acord cu ea", a declarat, pentru MEDIAFAX, senatorul Marius Obreja.
Senatul a respins, joi, solicitarea Parchetului General de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului PNL Varujan Vosganian, fiind înregistrate 71 de voturi "împotrivă", 56 de voturi "pentru", 5 voturi fiind anulate. Votul a fost secret, cu bile.
Ulterior, vicepreşedintele PNL Alin Tişe i-a cerut lui Varujan Vosganian să îşi dea demisia de onoare din partid, "pentru a nu exista discuţii că este protejat de PNL", iar deputatul PNL Cristina Pocora a declarat că senatorul Varujan Vosganian ar trebui să facă "un pas în afara PNL" după "incidentul" de la votul din Senat care a dus la respingerea solicitării DIICOT, motivând că situaţia afectează imaginea partidului.
De asemenea, senatorul PNL Tudor Barbu a declarat, vineri, referitor la cazul lui Varujan Vosganian că situaţia ar urma să fie rezolvată în şedinţa grupului parlamentar PNL de luni, unde va participa şi co-preşedintele PNL Alina Gorghiu, în acord cu poziţia lui Klaus Iohannis şi cea a lui Vasile Blaga.
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu le-a transmis, vineri, o scrisoare senatorilor PNL, în document, obţinut de MEDIAFAX, aceasta spunând că i-a cerut senatorului Varujan Vosganian demisia din PNL, iar dacă nu va face acest lucru va propune excluderea sa din partid.
Citește pe alephnews.ro: Ai putea fi amendat dacă te săruți în public. Ce inițiativă are un avocat italian
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: EXCLUSIV - Gorghiu: I-am cerut demisia lui Vosganian. Dacă nu, voi propune excluderea sa. SCRISOAREA către senatori
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe