Liderii ARD au stabilit unde vor candida: Blaga în Timiş, MRU şi Pavelescu în Bucureşti

Liderii partidelor semnatare ale protocolului ARD au stabilit, de principiu, colegiile în care vor candida pe 9 decembrie, Vasile Blaga vizând o candidatură în Timiş, Aurelian Pavelescu şi Mihai Răzvan Ungureanu alegând Capitala, iar pentru Elena Udrea luându-se în calcul un colegiu din Neamţ.

Urmărește
2025 afișări
Imaginea articolului Liderii ARD au stabilit unde vor candida: Blaga în Timiş, MRU şi Pavelescu în Bucureşti

Liderii ARD au stabilit unde vor candida: Blaga în Timiş, MRU şi Pavelescu în Bucureşti (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit "Gândul", liderii celor trei formaţiuni semnatare ale protocolului ARD au stabilit, de principiu, care sunt colegiile în care vor candida la parlamentarele din 9 decembrie.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, ales senator într-un colegiu din Bucureşti în 2008, ia în calcul foarte serios acum o candidatură în Timiş. Liderul PNŢCD, Aurelian Pavelescu, se gândeşte să candideze într-un colegiu din Bucureşti.

"Gândul" notează că şi Mihai Răzvan Ungureanu merge pe varianta unui colegiu de deputat în sectorul 1 al Capitalei, unde la alegerile din 2008 s-a bătut pentru un loc de senator Crin Antonescu.

Iniţial, în calculele lui MRU era judeţul Iaşi, variantă care a picat pe planul doi după cooptarea ca vicepreşedinte al Forţei Civice a fostului lider al PNL sector 2, Dan Cristian Popescu, un apropiat al edilului sectorului 1 Andrei Chiliman, aflat în conflict deschis cu Crin Antonescu.

De altfel, liderul PNL a renunţat la o candidatură în sectorul lui Chiliman, preferând să intre în luptă într-un colegiu din sectorul 6, condus de omul său Rareş Mănescu.

Adrian Papahagi, venit în PDL pe filiera Fundaţiei Creştin Democrate, va merge să se bată pentru un post de deputat la Cluj, în colegiul care acoperă cartierul Mănăştur. Chiar şi pentru Mihail Neamţu, liderul Noii Republici care nu a putut semna protocolul ARD deoarece formaţiunea sa nu are încă personalitate juridică, se ia în calcul un colegiu de deputat în judeţul Arad, singurul fief al PDL rămas după alegerile locale. Neamţu ar putea candida din partea PNŢCD pe listele ARD, notează "Gândul".

În privinţa celorlalte candidaturi, se ia în calcul ca actualii parlamentari să-şi păstreze colegiile, însă o decizie finală va fi luată după efectuarea unor sondaje de opinie care să cuantifice şansele reale pe care le au.

De asemenea, PDL vrea să-i reintroducă în circuitul politic pe o serie de lideri locali care au pierdut la limită funcţiile la alegerile din 10 iunie. Potrivit "Gândul", este vorba de secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, care, cel mai probabil, va candida într-un colegiu de senator în Suceava, după ce a pierdut şefia Consiliului Judeţean. De asemenea, prim-vicepreşedintele Mihai Stănişoară îşi va încerca şansele într-un colegiu din Mehedinţi, iar Alin Tişe, într-unul din Cluj, judeţ în care până în iunie a fost şef al CJ.

Potrivit unor surse democrat-liberale citate de "Gândul", fostul şef al CJ Dâmboviţa, Florin Popescu, ia în calcul o candidatură la parlamentare, însă o decizie finală va fi luată după o evaluare de la centru, actuala conducere fiind nemulţumită de prestaţia acestuia la şefia organizaţiei, nefiind exclusă chiar o înlocuire.

O situaţie specială este cea a figurilor marcante ale PDL a căror candidatură este considerată a aduce prejudicii de imagine patidului.

"Gândul" precizează că este şi cazul Elenei Udrea, pe care conducerea democrat-liberalilor nu ar mai dori-o pe liste la alegerile din decembrie. Cu toate acestea, susţin surse din partid, fosta şefă a PDL Bucureşti intenţionează să-şi asume o candidatură, cel mai probabil în ţară, nu în Bucureşti unde a candidat în 2008, în calcul fiind luat un colegiu din Neamţ.

Candidaturi de tipul Elenei Udrea sau al lui Ştefan Pirpiliu ar putea să intre în contradicţie cu criteriile de integritate puse pe hârtie de Monica Macovei şi prezentate public astăzi. Între acestea se regăseşte interdicţia de a candida pentru persoanele care afectează Alianţa prin imaginea lor sau care au trecut de la un partid la altul în cadrul ARD. O portiţă pentru rezolvarea acestei probleme ar fi faptul că decizia în comisia de integritate se ia prin votul majorităţii, 3 la 2, ceea ce ar putea asigura o soluţie favorabilă în astfel de cazuri.

Pentru a se încadra în regulile Monicăi Macovei, candidaţii trebuie să nu fi fost condamnaţi definitiv, arestaţi preventiv, trimişi în judecată sau să existe indicii temeinice că ar fi săvârşit infracţiuni. De asemenea, ei trebuie să nu aibă o decizie a ANI de incompatibiliate sau conflict de interese.

Între criteriile de integritate se numără şi un comportament care să nu fi încălcat normele de morală publică sau să nu fi fost colaborator al fostei Securităţi.

Monica Macovei a precizat că documentul care conţine criteriile de integritate ar putea fi o anexă la protocolul extins al Alianţei România Dreaptă.

Vasile Blaga (PDL), Mihai Răzvan Ungureanu (Forţa Civică) şi Aurelian Pavelescu (PNŢCD) au semnat, duminică, protocolul Alianţei partidelor de dreapta, la sediul central al PDL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici