- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (25.08.2011, 20:24)
- Florin Ciolac ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Liderii PSD s-au plimbat prin Deltă şi au realizat că nu le convine comasarea alegerilor
Reprezentanţi ai conducerii PSD s-a întâlnit, joi, în Delta Dunării, plecând cu un vaporaş din Tulcea, şi, după discuţii de aproape şase ore, au ajuns la concluzia că organizarea simultană a alegerilor parlamentare şi locale îi dezavantajează.
Urmărește
1663 afișări
Liderii PSD s-au plimbat prin Deltă şi au realizat că nu le convine comasarea alegerilor (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)
Cu puţine excepţii, printre care Liviu Dragnea (aflat încă în vacanţă) şi Ion Iliescu (din motive de sănătate), membrii BPN al PSD au avut, joi după-amiază, prima şedinţă după vacanţa de vară.
Convocaţi de Ponta la Tulcea, liderii PSD au plecat cu vaporaşul prin Deltă, pentru o şedinţă informală care a durat aproape şase ore.
Unul dintre principalele subiecte de discuţii a fost cel legat de scenariul vehiculat de PDL - comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Potrivit unor surse din conducerea PSD, social-democraţii au cântărit argumentele pro şi contra comasării alegerilor şi au ajuns la concluzia că această variantă nu le este favorabilă. "Chiar dacă la prima vedere ar fi un avantaj, anume că primarii vor trebui să facă împreună cu parlamentarii o singură campanie şi nu va exista riscul ca, odată aleşi, la parlamentare să se relaxeze, să îşi ia vacanţă sau să fie ademeninţi cu promisiuni de finanţare din partea puterii, s-a ajuns la concluzia că această variantă trebuie privită cu rezerve fie şi doar pentru că a fost propusă de PDL".
Consecinţa a fost că parlamentarii PSD au primit dispoziţie să tergiverseze în Parlament dezbaterea şi votul la modificările legislative necesare comasării alegerilor locale cu parlamentare.
Aceleaşi surse au arătat că au fost analizate şi rezultatele de la alegerile parţiale pentru Camera Deputaţilor din Neamţ şi Maramureş, concluzia fiind că PSD nu are resursele financiare disponibile pentru a face faţă actualei puteri.
"Nu avem cum să ne luptăm decât să încercăm să exploatăm nemulţumirea electoratului mai cultivat şi mai informat. Va trebui să avem o strategie specială în acest sens", au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din conducerea partidului.
O parte din conducerea PSD urmează să fie prezentă, vineri, la lansarea programului USL pe Turism, care va avea loc la Mamaia.
O altă concluzie a întâlnirii din Delta Dunării a fost că PSD va insista pentru legiferarea sistemului de vot uninominal necompensat, despre care cei mai mulţi dintre vicepreşedinţi au afirmat că va avantaja PSD.
Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că, teoretic, este posibilă comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare în anul 2012, însă oportunitatea acesteia va fi analizată în coaliţie, care va lua o decizie în acest sens.
Întrebat dacă este posibilă comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare în anul 2012, premierul a răspuns: "Nu este o discuţie nouă aceasta, ea a avut loc şi cu mai mult timp în urmă. Teoretic este posibilă, vom analiza oportunitatea ei şi vom lua o decizie în acest sens".
Premierul a spus că va exista o analiză a coaliţiei şi asupra posibilităţii eliminării sistemului de compensare la votul uninominal pentru alegerile parlamentare din 2012.
Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare este bună pentru că, "în proasta tradiţie românească", fiind decalate scrutinele, instituţiile paralizează un an, iar politicienii "îşi pierd minţile".
Preşedintele Comisiei de administraţie a Camerei, Sulfina Barbu (PDL), a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că alegerile parlamentare pot fi comasate cu cele locale dacă vor fi modificate legea administraţiei publice locale şi legea alegerilor locale, pentru prelungirea mandatelor aleşilor locali.
Sulfina Barbu a precizat că mandatele aleşilor locali pot fi prelungite cu maximum şase luni.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea susţine comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale pentru că astfel s-ar face economii la buget şi ar fi o prezenţă mai mare la vot.
În 3 august, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la B1 TV, că el poate lua în calcul cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare doar dacă această ipoteză vine din partea partidelor, precizând că, tehnic, o astfel de măsură este posibilă doar prin modificarea Legii administraţiei publice locale.
"Eu nu pot lua în calcul această ipoteză (cuplarea alegerilor locale cu cele legislative -n.r.) decât dacă vine de la partide. Deocamdată nu am o asemenea propunere de la partide şi nici n-aş avea ce să fac, dacă ei stabilesc să fie altfel, decât la promulgare să trimit, eventual, legea înapoi", a explicat preşedintele, răspunzând unei întrebări.
El a adăugat că, din punct de vedere tehnic, alegerile parlamentare nu pot fi modificate.
"Ce se poate face legal este ca prin legea administraţiei publice locale să se mute alegerile locale odată cu legislativele. Aşa ceva se poate, dar nu este o soluţie luată în calcul în momentul de faţă, nici n-a fost ridicată de cineva", a spus preşedintele.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe