Liderii PSD şi PNL se întâlnesc la Palatul Parlamentului

Liderii PSD şi PNL se întâlnesc duminică, la această oră, la Palatul Parlamentului, în biroul preşedintelui Senatului, în încercarea de a contura o majoritate parlamentară, necesară formării noului Guvern.

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului Liderii PSD şi PNL se întâlnesc la Palatul Parlamentului

Liderii PSD şi PNL se întâlnesc la Palatul Parlamentului (Imagine: Mediafax Foto)

Din partea PSD la discuţii participă Mircea Geoană, Adrian Năstase, Liviu Dragnea, Miron Mitrea, Ilie Sârbu, Marian Vanghelie, Marian Oprişan, Titus Corlăţean, Dan Nica, Radu Mazăre,Viorel Hrebenciuc, Gheorghe Nichita, Daniela Popa şi Bogdan Ciucă.

Din partea PNL la discuţii participă Călin Popescu Tăriceanu, Bogdan Olteanu, Dan Motreanu, Crin Antonescu, Dan Ruşanu. După zece minute de la începerea discuţiilor PNL-PSD a intrat în biroul preşedintelui Senatului şi vicepreşedintele PNL Eugen Nicolăescu.

Liderii PDL s-au întâlnit sâmbătă cu cei ai liberalilor, discuţiile rămânând fără rezultate, pentru că liberalii au revendicat funcţia de prim-ministru, iar democrat-liberalii au considerat că această poziţie li se cuvine "moral".

Înainte de începerea negocierilor, coordonatorul campaniei electorale a PSD, Miron Mitrea a declarat că mandatul PSD rămâne acelaşi şi că social- democraţii vor cere funcţia de premier, ca urmare a faptului că este partidul care a obţinut votul popular.

"Mandatul partidului nu s-a schimbat, ne vom întâlni astăzi şi cu PNL şi cu democrat-liberalii. Ne vom prezenta punctul nostru de vedere în ceea ce priveşte programul de guvernare pe care noi îl propunem cât şi structura guvernului", a susţinut Mitrea, menţionând că delegaţia PSD va intra la negocieri cu "pretenţia" de a cere primul-ministru, pentru că este partidul care a luat cele mai multe voturi la scrutinul din 30 noiembrie.

Întrebat dacă PSD este dispus să accepte cota unică de impozitare, Mitrea a spus că deocamdată nu s-a discutat acest lucru, dar că "în cadrul negocierilor vor exista dintr-o parte dar şi din alta lucruri la care se va renunţa". "Din punctul meu de vedere la cota unică ar trebui să se renunţe în sensul unui impozit mai mic pentru cei cu salarii mici, adică impozitare progresivă", a precizat Mitrea.

Întrebat dacă această zi este decisivă pentru negocieri, liderul PSD a subliniat că ar trebui ca negocierile să se închidă duminică sau luni.

"Greu de spus. Este posibil să fie o zi decisivă, ar trebui să nu tragem de timp mai mult decât este nevoie. Ar trebui să dăm dovadă, toţi politicienii de înţelepciune şi azi şi mâine să reuşim să închidem aceste negocieri, dar e greu de estimat", a spus Mitrea.

La rândul său, preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie a declarat că îşi menţine mandatul de a cere funcţia de prim-ministru atât la negocierile cu PNL, cât şi la cele cu PDL.

"Nu consider că trebuie să intrăm oricum la guvernare, consider şi ăsta va fi punctul meu de vedere şi la discuţii că în cazul în care nu ne convine şi nu putem să ne aplicăm programul de guvernare putem să stăm în Opoziţie şi să facem o Opoziţie constructivă. Eu văd lucrurile un pic diferit spre deosebire de alţi colegi", a spus Vanghelie.

El a menţionat că PSD poate discuta şi varianta acceptării cotei unice de impozitare, dar a menţionat că se pot găsi şi alte măsuri similare, pentru a veni în compensare categoriilor defavorizate.

Preşedintele PSD Bucureşti a mai spus că va participa la ambele întâlniri, că vocea sa se va face auzită oriunde, chiar şi "pe sub apă".

Mitrea şi Vanghelie au fost singurii lideri care au dat declaraţii la începutul întâlnirii PSD-PNL.

Întâlnirea a început cu zece minute întârziere, în momentul în care Călin Popescu Tăriceanu şi Bogdan Olteanu au ajuns la cabinetul preşedintelui Senatului, Ilie Sârbu.

Liderii PSD şi PNL au glumit despre culorile cravatelor lor

Liderii PSD şi cei ai PNL au părut, în primele minute ale negocierilor de duminică, destul de relaxaţi, făcând glume despre culorile cravatelor lor.

Făcând trimitere la cravata pe care o purta Adrian Năstase, Crin Antonescu a spus : "Roşul acesta cu nuanţă de portocaliu începe să îmi placă".

Mircea Geoană a replicat : "Şi Călin (Tăriceanu – n.r.) are cravată roşie".

"Ca să facă contrastul cu albastrul", a răspuns Antonescu, referindu-se la cămaşa premierului, în dungi alb-albastre.

Geoană a spus că el şi-a pus o cravată "mai vişinie", prilej pentru Antonescu să îi replice : "Rapidist!".

"Este de la guvernarea trecută, e făcută pe vremea când era Adrian (Năstase – n.r.) prim-ministru", a adăugat Geoană.

Bogdan Olteanu a intervenit, spunând : "Aveaţi atunci aceeaşi aliaţi pe care îi are toată lumea".

"Da, am văzut că UDMR e consecvent", a replicat Geoană.

Acesta a mai spus, făcând trimitere la numărul destul de mare al participanţilor (14 de la PSD, 6 de la PNL) : "La câţi suntem aici, facem de o majoritate".

Tot la începutul discuţiilor, Viorel Hrebenciuc l-a tachinat pe Eugen Nicolăescu, care a sosit cu câteva minute întârziere. "Ai venit cu SMURD-ul, cu Salvarea?", l-a întrebat el pe ministrul Sănătăţii.

Citeşte şi:

Tăriceanu: Pentru o primă discuţie lucrurile nu au mers foarte lin

Boc: Nu am putut cădea de acord în privinţa funcţiei de prim-ministru

Liderii PDL şi PNL se întâlnesc la sediul liberalilor

PNL a cerut premierul, promiţând susţinere pentru Băsescu la prezidenţiale

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici