Liderii UDMR, la comemorarea Revoluţiei anticomuniste din Ungaria din 1956

Peste 300 de persoane au participat, duminică, în Parcul Mare din Cluj-Napoca, la comemorarea Revoluţiei anticomuniste din Ungaria din 1956, la manifestare participand şi viceprimarul Horvath Anna, aflat sub control judiciar pentru trafic de influenţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
435 afișări
Imaginea articolului Liderii UDMR, la comemorarea Revoluţiei anticomuniste din Ungaria din 1956

Liderii UDMR, la comemorarea Revoluţiei anticomuniste din Ungaria din 1956

Participanţii la comemorare s-au adunat, duminică după-amiază, în Parcul Mare din Cluj-Napoca, la monumentul „In Memoriam 1956” unde a avut loc o ceremonie de depunere de coroane de flori.

La manifestare au fost prezenţi, printre alţii, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, episcopii bisericilor tradiţionale maghiare, parlamentari UDMR, consulul Ungariei, Mile Lajos, consilieri locali şi judeţeni, dar şi viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Horvath Anna, aflată sub control judiciar pentru trafic de influenţă, care a ţinut un discurs în calitate de simplu cetăţean.

"Au fost mulţi care, din îngrijorare, mi-au spus să nu vorbesc la aniversarea a 60 de ani a Revoluţiei din 1956, dar sunt alături de voi deoarece libertatea poate exista doar unde aspiraţiile comune, demnitatea umană, nu sunt suprimate de teamă. (…)Toţi cei care astăzi îşi asumă un rol în viaţa publică, într-o administraţie aflată în lupta cu propria paralizie, unde paranoia dictează în locul interesului comun, toţi cei care se izbesc de birocraţia exagerată încercând să găsească o cale de urmat în urzeala legilor contradictorii, îşi riscă poate nu chiar viaţa, dar, cu siguranţă, onoarea şi demnitatea lor umană", a spus Horvath.

La comemorare a fost prezent şi David Gyula, care a fost arestat de Securitate în martie 1957, pentru că în perioada Revoluţiei din Ungaria din 1956 a organizat împreună cu mai mulţi studenţi o acţiune de curăţare a mormintelor unor scriitori maghiari aflate în Cimitirul Central din Cluj-Napoca.

"Eram asistent universitar la Facultatea de Litere dn Cluj şi am fost arestat în martie 1957, am făcut 7 ani de închisoare, am fost deţinut politic", a spus acesta.

Pentru comemorarea Revoluţiei din 1956, la Cluj-Napoca mai este programată duminică o gală la Teatrul Maghiar, la care va participa vicepreşedintele Parlamentului Ungariei, Gyulas Gergely, iar seara va avea loc un concert în faţa Casa Matei, urmată de o retragere cu torţe până la Cimitirul Central, unde vor fi rostite poezii la mormântul poetului maghiar Dsida Jeno.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici