Liderul PCM Covasna: Primarul din Târgu Secuiesc trebuie să se autosuspende din funcţia din partid

Liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, consideră că primarul municipiului Târgu Secuiesc, Racz Karoly, arestat pentru luare de mită, ar trebui să se autosuspende din funcţia de vicepreşedinte al PCM, până la clarificarea cazului, având în vedere că nu îşi poate îndeplini atribuţiile.

Urmărește
14 afișări

Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, după ce s-a întors de la Curtea de Apel Braşov - unde magistraţii au respins recursul primarului municipiului Târgu Secuiesc, Racz Karoly, la decizia de arestare preventivă - că la proces primarul părea marcat de tot ceea ce i se întâmplă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Experienţa mea spune că eşti marcat atunci când eşti nevinovat. Când eşti vinovat, atunci ştii, da, am făcut o găinărie şi să iau cât mai puţin. Însă, când eşti nevinovat şi eşti închis pe nedrept, atunci eşti afectat. Cum am văzut eu, domnul primar nu este într-o stare foarte bună", a spus Kulcsar Terza Jozsef.

Liderul PCM Covasna a menţionat că a luat cunoştinţă "cu regret" despre decizia magistraţilor Curţii de Apel Braşov, adăugând că aşteaptă "cu nerăbdare" motivarea instanţei.

"Nu înţeleg de ce este ţinut Racz Karoly în continuare în arest deoarece, potrivit apărătorilor, nu există probe concrete la dosar care să susţină acuzaţia de luare de mită. Nu contestă că ar fi luat bani, dar primarul susţine că i-a luat de la denunţător cu titlu de împrumut", a spus Kulcsar Terza.

Potrivit acestuia, Racz susţine că nu doar de la denunţător a cerut bani împrumut, ci şi de la alţii, având probleme financiare.

"Mă deranjează că unii, de exemplu domnul preşedinte Tamas Sandor (preşedintele UDMR Covasna şi şeful CJ - n.r.), vorbesc despre faptul că Racz Karoly este corupt, şi asta în condiţiile în care el nu a fost condamnat încă", a afirmat preşedintele PCM Covasna.

El a precizat că, în opinia sa, Racz Karoly ar trebui să se autosuspende din funcţia pe care o deţine în partid, respectiv de vicepreşedinte al PCM.

Potrivit acestuia, conducerea centrală a PCM va discuta despre acest subiect la sfârşitul săptămânii.

"Dânsul este vicepreşedinte al PCM şi până la concretizarea cazului cred că ar trebui să se autosuspende din această funcţie, pentru că momentan nu-şi poate îndeplini atribuţiile", a spus Kulcsar Terza.

Primarul municipiului Târgu Secuiesc, Racz Karoly (PCM), acuzat de luare de mită în formă continuată, rămâne în arest după ce magistraţii Curţii de Apel Braşov au respins, miercuri, recursul acestuia la decizia de arestare.

Primarul din Târgu Secuiesc, care a fost adus încătuşat la Curtea de Apel Braşov, a declarat în faţa magistraţilor că flagrantul care i s-a organizat în 11 martie a fost o înscenare, iar suma de 10.000 de lei pe care a luat-o de la denunţător ar fi fost cu titlu de împrumut.

"Eu am considerat că mă împrumut de la un prieten pe care îl ştiu de doi ani şi jumătate. Dar se pare că s-a întors împotriva mea. Suma de bani respectivă aveam să o returnez în câteva zile. Tind să cred că este vorba de o înscenare regizată. Altfel nu pot să îmi explic", a spus Racz Karoly în faţa judecătorilor.

Avocatul primarului a solicitat judecarea în stare de libertate a clientului său, cu eventuale restricţii, însă solicitarea a fost respinsă de magistraţii braşoveni, astfel că edilul rămâne în arest.

Primarul municipiului Târgu Secuiesc, Racz Karoly, a fost reţinut, vineri seară, de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Braşov, pentru luare de mită, după ce ar fi cerut 41.000 de lei de la administratorul unei societăţi comerciale din localitate pentru a sprijini firma în contractul cu Primăria. Primarul a fost prins, vineri, în flagrant delict de procurorii DNA, în timp ce primea o tranşă de 10.000 de lei de la administratorul societăţii respective.

Sâmbătă seară, magistraţii Tribunalului Covasna au emis pe numele primarului un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, decizia fiind atacată cu recurs.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după încheierea, la 15 februarie 2010, a unui acord-cadru de prestări servicii între municipiul Târgu Secuiesc şi o societate comercială (acord ce avea ca obiect furnizarea de produse de carieră şi balastieră), Racz Karoly, în calitate de primar al oraşului, i-a pretins administratorului firmei respective o sumă de bani în scopul derulării fără probleme a contractului, şi anume "emiterea de comenzi din partea Primăriei şi aprobarea cu celeritate a plăţii produselor livrate".

Astfel, în perioada aprilie 2010 - februarie 2011, Racz Karoly a primit de la administratorul societăţii respective, cu titlu de mită, suma de 41.000 de lei. Societatea a plătit lunar câte 4.000 de lei în perioada aprilie-octombrie, 10.000 de lei în luna noiembrie 2010 şi 3.000 de lei la 17 februarie 2011, potrivit anchetatorilor.

Primarul Racz Karoly se află la primul mandat şi a fost ales pe listele Partidului Civic Maghiar.

După arestarea sa, prefectul de Covasna, Gyorgy Ervin, a emis un ordin prin care Racz a fost suspendat din funcţia de primar pe timpul cât este închis, atribuţiile sale fiind preluate de viceprimar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici