Liderul PNL Covasna: UDMR ar trebui să se delimiteze mai ferm de evenimentul din Miercurea Ciuc

Liderul PNL Covasna, Marius Obreja, consideră că UDMR ar trebui să se delimiteze "mult mai ferm" de evenimentul de la Miercurea Ciuc, unde un bărbat "l-a spânzurat" pe Avram Iancu, adăugând că este regretabil că o astfel de acţiune se repercutează asupra imaginii comunităţii maghiare.

Urmărește
4 afișări

Preşedintele PNL Covasna, Marius Obreja, a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, că evenimentul "izolat" de la Miercurea Ciuc trebuie taxat ca atare atât de către cei care iau poziţie din partea partidelor româneşti sau a forumurilor civice româneşti, cât şi din partea forumurilor civice maghiare şi a UDMR, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Dacă el nu este taxat serios acum, atunci în permanenţă, la fiecare comemorare sau la fiecare inflamare politică, poate reveni şi să ne deranjeze armonia şi bunele relaţii", a spus liderul PNL Covasna.

Potrivit acestuia, liderii UDMR ar trebui să aibă o poziţie "mult mai tranşantă" în legătură cu acest eveniment şi să se delimiteze "mult mai ferm".

"Chiar insist asupra acestui lucru, ca izolarea şi luarea de poziţii din partea UDMR să fie mai tranşantă şi mai bine delimitată în astfel situaţii", a afirmat el.

Obreja a menţionat că în rândul populaţiei maghiare din judeţul Covasna nu apar astfel de incidente, iar oamenii sunt calmi şi îşi văd de viaţa lor de zi cu zi.

"Însă uite că astfel de lucruri punctuale ne tulbură apele. Acum trebuie ca formaţiunile politice şi civice să trateze foarte atent aceste lucruri şi să le taxeze atunci când ele apar, pentru că este posibil să mai apară", a spus Marius Obreja.

În opinia acestuia, este regretabil că o astfel de acţiune se repercutează asupra imaginii comunităţii maghiare.

"Netaxarea acestui eveniment de către UDMR sau de către PCM aduce mai mari prejudicii ideilor de libertate, dreptate ale maghiarilor din România, decât tot efortul lor de promovare a acestor idealuri şi poate să dărâme o construcţie la care s-a lucrat 20 de ani. Am văzut remarci, delimitări din partea UDMR, dar nu sunt ferme, suficient de vocale. Ele ar trebui spuse în plen şi toată delimitarea să fie fermă", a spus preşedintele PNL Covasna.

Csibi Barna, funcţionar public la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Harghita, a solicitat, săptămâna trecută, autorizaţie de la Primăria Miercurea Ciuc pentru o manifestare dedicată Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, menită să aducă în atenţia locuitorilor din Miercurea Ciuc istoria evenimetelor din 1848-1849.

El a luat un manechin purtând pe figură o poză a lui Avram Iancu, pe care "l-a condamnat" şi apoi l-a spânzurat.

Manechinul care îl întruchipa pe Avram Iancu a fost "condamnat la moarte prin spânzurare" de un "tribunal" care l-a găsit vinovat de "crime împotriva umanităţii şi genocid".

Marţi, pe blogul personal, Csibi Barna a făcut următoarea remarcă: "Dumnezeu să fie milostiv cu sufletul lui. Aşa păţesc toţi cei care greşesc împotriva naţiunii maghiare şi a secuilor".

Parchetul Tribunalului Harghita s-a autosesizat şi îl va cerceta pe Csibi Barna pentru instigare la discriminare.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, şi vicepreşedintele PE Tokes Laszlo au condamnat, marţi seară, gestul bărbatului din Harghita care l-a "spânzurat" pe Avram Iancu în centrul municipiului Miercurea Ciuc, Kelemen afirmând că este" regretabil" şi "lipsă de respect" ceea ce s-a întâmplat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici