Liderul senatorilor UDMR: Nu e un capăt de ţară că n-avem CSM
Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că un vot pentru o nouă componenţă a CSM va putea fi dat de Senat în procedură de urgenţă, el apreciind că "nu este un capăt de ţară" faptul că mandatul vechiului CSM a expirat din 14 ianuarie.
Liderul senatorilor UDMR a spus că acest lucru nu este atât de grav cum ar părea, deoarece "nu CSM conduce România".
"CSM supraveghează activitatea judecătorilor, a magistraţilor şi atât. Mare supraveghere au făcut, că hotărârile judecătorilor sunt de multe ori interesante, aşa că două săptămâni dacă nu va fi cine să supravegheze, că, vai de mine, cât de tare au supravegheat în ultimii ani activitatea magistraţilor, nu este un capăt de ţară", a ţinut să precizeze senatorul.
El a amintit că la votul din Senat privind validarea noilor membri CSM au fost voci care au susţinut că ar fi bine ca votul să fie amânat până când Curtea Constituţională va da un verdict. "Numai că majoritatea a spus că fără CSM nu este bine să funcţionăm, mai ales că era vorba despre aderarea la Spaţiul Schengen. Până la urmă, s-a dovedit că tot avem o problemă cu aderarea", a adăugat liderul grupului senatorial UDMR.
Fekete Andras Levente a arătat că Senatul va trebui ca, în februarie, să reia toată procedura, după ce va vedea motivaţia Curţii şi "ce probleme sunt legate de numirea anumitor persoane".
"Dacă Curtea a decis, va trebui să ne conformăm fără discuţie", a mai spus el.
Curtea Constituţională a admis, marţi, ambele contestaţii ale senatorilor PDL privind validarea celor 11 membri aleşi de magistraţi, pentru un mandat de şase ani, în noul CSM, precum şi a celor doi reprezentanţi ai societăţii civile în CSM.
PDL a susţinut că judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu şi procurorul Dan Chiujdea - aleşi în 2004 pentru un mandat de şase ani şi desemnaţi pentru un alt mandat la alegerile din 2010 - nu mai pot exercita un nou mandat.
Legea 317/2004 privind CSM a fost modificată în 2005 prin pachetul legislativ promovat de Monica Macovei - actual europarlamentar PDL -, astfel că prin articolul 51, alineatul (1), s-a statuat că "durata mandatului membrilor aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii".
Constituţia prevede, la articolul 133, că "durata mandatului membrilor aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani". Constituţia nu face referire la imposibilitatea reînnoirii sau prelungirii mandatului de membru al CSM.
Preşedintele Traian Băsescu a cerut, în 5 ianuarie, în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, amânarea alegerii preşedintelui şi a vicepreşedintelui CSM până pe 20 ianuarie, după pronunţarea Curţii Constituţionale în cazul contestaţiei privind validarea listei cu noii membri ai Consiliului.
Băsescu a ţinut să menţioneze că şi el aşteaptă decizia CC înainte să promulge o lege. "La fel cum eu nu pot promulga o lege până nu se pronunţă CC, nici dumneavoastră nu puteţi călca în picioare Curtea Constituţională", a spus el.
"Faceţi ce vreţi! Eu am făcut doar o sugestie", le-a mai spus Băssecu membrilor CSM, adăugând că aceştia pot decide că sunt mai presus de Curtea Constituţională, aşa cum au făcut şi în alte situaţii.
A doua zi, şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, care este membru de drept în CSM, a cerut amânarea şedinţei de constituire a noului CSM, pe motiv că legalitatea validării noilor membri este contestată la Curtea Constituţională.
Magistraţii constituţionali trebuiau să ia în discuţie cele două sesizări în 19 ianuarie, însă dezbaterea a fost amânată atunci de CC pentru 25 ianuarie.
Cei 11 membri aleşi în urma scrutinului pentru desemnarea noilor membri ai CSM sunt Lidia Bărbulescu şi Mircea Bucurel Aron, din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Dan Lupaşcu, Alexandru Şerban şi Nicolae Horaţius Dumbravă, din partea curţilor de apel, Adrian Toni Neacşu, din partea tribunalelor, Marius Tudose Badea şi Cristi Vasilică Danileţ, din partea judecătoriilor, George Bălan, din partea parchetelor de pe lângă curţile de apel, Oana Schmidt Haineală, din partea parchetelor de pe lângă tribunale, şi Dan Nicolae Chiujdea, din partea parchetelor de pe lângă judecătorii.
De asemenea, Senatul a decis numirea Corinei Dumitrescu şi a lui Victor Alistar ca reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, pentru un mandat de şase ani.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO