Liderul UDMR Arad spune că Semjen a vorbit despre autonomie "necunoscând realităţile de aici"

Preşedintele UDMR Arad, Kiraly Andras, crede că vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a vorbit, marţi, la Miercurea Ciuc (Harghita), despre autonomie, "necunoscând întru totul realităţile de aici", dar admite că este în programul UDMR obţinerea autonomiei legate de Ţinutul Secuiesc.

Urmărește
3 afișări

Liderul UDMR Arad, Kiraly Andras, care este şi secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a fost întrebat de jurnalişti, la comemorările din Parcul Reconcilierii desfăşurate de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, cum comentează declaraţiile vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt, făcute la Harghita, privind autonomia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Eu cred că necunoscând întru totul realităţile de aici, crede (vicepremierul Ungariei - n.r.) că doar o parte a maghiarilor se pot bucura de o libertate în plus faţă de celelalte comunităţi", a spus Kiraly Andras.

El a admis că în programul UDMR este prevăzută şi obţinerea autonomiei, dar "în condiţiile legale".

"Este în programul UDMR autonomia, nu tăgăduim acest fapt, dar o vrem în condiţiile legale, în condiţii în care putem câştiga acest drept în Parlamentul României", a afirmat Kiraly.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi vicepremierul ungar, Semjen Zsolt, au asistat, marţi, la arborarea drapelului secuiesc pe Palatul Administrativ din Miercurea Ciuc, ceremonia deschizând seria manifestărilor dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Vicepremierul ungar, Semjen Zsolt, a afirmat că, odată ce maghiarii din Transilvania au posibilitatea de a deveni şi cetăţeni ai Ungariei, Guvernului de la Budapesta nu-i mai rămâne decât să sprijine obţinerea autonomiei teritoriale pentru maghiarii din Ţinutul Secuiesc.

"Odată cu depunerea jurământului faţă de statul ungar, la solicitarea cetăţeniei ungare, fraţii noştri din Ardeal au devenit şi fraţii noştri de cetăţenie. Noi sprijinim dezideratul obţinerii autonomiei în zonele locuite de maghiari, pentru că tot ceea ce este normal în Europa trebuie să fie normal în orice ţară a Uniunii Europene. Acolo unde o naţiune trăieşte în minoritate, cerem să i se acorde autonomia culturală, iar acolo unde comunităţile de maghiari trăiesc în majoritate, compact, aşa cum este în Ţinutul Secuiesc, să se acorde autonomia teritorială şi toate formele de autonomie, conform regulilor şi normelor europene", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Semjen Zsolt.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici