Lista cu posibilii miniştri ai noului Guvern. Cabinetul Tudose va avea altă structură, dar şi o serie de nume noi. Dragnea, despre schimbarea lui Tudorel Toader: Cred că sunt surse proaste

Guvernul Tudose, care se formează în acest moment, va avea, potrivit unor surse politice, o structură modificată faţă de Executivul Grindeanu, iar o parte dintre miniştri vor fi schimbaţi, la acest moment fiind disputate mai multe portofolii.

Urmărește
12146 afișări
Imaginea articolului Lista cu posibilii miniştri ai noului Guvern. Cabinetul Tudose va avea altă structură, dar şi o serie de nume noi. Dragnea, despre schimbarea lui Tudorel Toader: Cred că sunt surse proaste

Lista cu posibilii miniştri ai noului Guvern. Cabinetul Tudose va avea altă structură, dar şi o serie de nume noi. Printre cei care ar putea să plece se află Tudorel Toader de la Justiţie

UPDATE 13.31 Liviu Dragnea a declarat, la intrarea la discuţiile cu liderii PSD din ţară, dar şi cu premierul desemnat Mihai Tudose, că nu există nicio tensiune în organizaţiile social-democraţilor din ţară. Cât priveşte structura Guvernului, aceasta nu este exculs să fie modificată.

”Am avut o discuţie de dimineaţă cu domnul Tăriceanu şi Mihai Tudose. Mâine continuăm discuţiile şi cu ceilalţi colegi. Mâine când intrăm în CExN, la 12.30, să avem o variantă finală şi să o aprobăm politic”, a declarat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a mai spus că nu crede că va fi modificată structura Guvernului, dar acest lucru va fi stabilit clar în cadrul discuţiilor. Întrebat dacă Tudorel Toader nu mai este dorit în Cabinetul Tudose, Dragnea a răspuns: ”cred că sunt surse proaste”.

Discuţiile vor avea loc cu toţi liderii din ţară, a mai confirmat acesta, negând că ar exista tensiuni în organizaţii.

”Nu, dimpotrivă (n.r.: legat de tensiunile din organizaţii). Discutăm împreună şi cu fiecare în parte. Va fi o discuţie foarte serioasă”, a mai spus liderul PSD.

La ora transmiterii acestei ştiri, Liviu Dragnea şi premierul desemnat Mihai se află la Vila Lac 1 împreună cu liderii de organizaţii judeţene ale PSD, aceasta fiind practic o şedinţă informală a CExN, înainte de şedinţa oficială de miercuri, unde se va vota lista cu miniştri.

UPDATE13.20 : Negocieri intense pentru formarea noului guvern Tudose. Lista, modificată 

Senatorul PSD Mihnea Costoiu ar fi refuzat propunerea de a prelua portofoliul Educaţiei în Guvernul Tudose, au precizat, marţi, pentru MEDIAFAX surse din PSD.

Aceleaşi surse au arătat că pentru Educaţie este vehiculat, în schimb, numele Ecaterinei Andronescu.

Sursele citate au arătat că nici senatorul Liviu Pop, al cărui nume a fost vehiculat pentru portofoliul Consultării publice şi dialogului social, nu va prelua acest minister, neexistând o propunere în acest sens.

Sursele menţionate au mai arătat că ministerul Justiţiei se dispută, social-democraţii fiind "împărţiţi" între a-l menţine pe Tudorel Toader şi a-l schimba.

UPDATE 13.00 La ora transmiterii acestei ştiri, liderul PSD Liviu Dragnea şi premierul desemnat Mihai Tudose au părăsit împreună Palatul Parlamentului pentru a merge la Vila Lac 1, unde este programată o întâlnire informală cu liderii de organizaţii judeţene ale PSD, aceasta fiind practic o şedinţă informală a CExN, înainte de şedinţa oficială de miercuri, unde se va vota lista cu miniştri.

La această şedinţă se va discuta despre structura şi componenţa viitorului Cabinet.

Astfel, ministerul Ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene se va scinda în ministerul Dezvoltării Regionale, unde va rămâne ministru Sevil Shhaideh, şi ministerul Fondurilor Europene, care va fi condus de Rovana Plumb, aceasta devenind astfel ministru plin.

Pe de altă parte, ministerul Educaţiei se va uni cu ministerul Cercetării şi Inovării, iar noul ministru va fi, potrivit unor surse, Mihnea Costoiu, care a fost ministru şi în Guvernul Ponta. Actualul ministru al Cercetării şi Inovării, Şerban Valeca, nu se va mai regăsi, astfel, în viitorul Cabinet.

Totodată, numele lui Nicolae Istudor, rector la ASE, este vehiculat, potrivit unor surse, pentru portofoliul Educaţiei.

„Am încă foate multe lucruri de rezolvat la ASE, nu mi s-a propus funcţia de ministru al Educaţiei, poate mă gândeam dacă mi se propunea, dar, înainte de orice, am un mandat de terminat la ASE şi vreau să duc la bun sfârşit tot ce am început”, a spus Istudor.

O serie de portofolii sunt disputate în acest moment, în condiţiile în care unele surse susţin că actualii miniştri nu se vor mai regăsi în Guvernul Tudose. Acesta este cazul ministerului Sănătăţii, unde Florian Bodog ar putea fi înlocuit de Sorina Pintea, sau a ministerului Culturii. Actualul ministru, Ionuţ Vulpescu, nu a semnat moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu şi a criticat politica dusă de actuala conducerea PSD.

Alt minister ar fi cel al Justiţiei, unde nu este încă stabilit dacă Tudorel Toader va fi susţinut politic pentru un nou mandat de ministru, în condiţiile în care liderul PSD Liviu Dragnea l-a criticat frecvent pentru întârzierile repetate legate de pachetul de legi ale Justiţiei.

Întrebat dacă i s-a propus un nou mandat, Tudorel Toader a spus marţi: "Dacă mi se va pune această inrebare voi da un răspuns. Eu îmi voi îndeplini obligaţiile până în ultimul minut. La orele 13.00 am audienţe, am dosare pe care să dau avize în vederea primei şedinţe de guvern. Până în ultimul moment sunt la birou şi îmi fac datoria. Dacă voi fi întrebat, voi răspunde. Dacă nu, evident că nu răspund la întrebări nepuse, ipotetice".

Vor exista însă şi miniştri care îşi vor menţine portofoliul. Acesta este cazul miniştrilor ALDE Teodor Meleşcanu (Externe), Graţiela Gavrilescu (Mediu), Toma Petcu (Energie) şi Viorel Ilie (Relaţia cu Parlamentul).

Şi Lia Olguţa Vasilescu va rămâne la Ministerul Muncii, lucru confirmat chiar de oficial după desemnarea lui Tudose.

"Probabil că da, voi ocupă în continuare portofoliul de la Muncă", a declarat Lia Olguţa Vasilescu la România TV.

De asemenea, îşi vor păstra portofoliile Carmen Dan (Interne), Răzvan Cuc ( Transporturi), dar şi Andreea Păstârnac (ministerul Românior de Pretutindeni).

La acest moment, componenţa Guvernul Tudose este următoarea, potrivit surselor citate:

Prim-ministru: Mihai Tudose

Viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale: Sevil Shaideh

Viceprim-ministru, ministrul Mediului: Graţiela Gavrilescu (ALDE)

Ministrul Afacerilor Interne: Carmen Dan

Ministrul Fondurilor Europene: Rovana Plumb

Ministrul Agriculturii: Petre Daea

Ministrul Muncii: Lia Olguta Vasilescu

Ministrul Transpoturilor: Răzvan Cuc

Ministrul pentru IMM-uri: Alexandru Petrescu

Ministrul Sănătăţii: Sorina Pintea

Ministrul Apărării: Dorel Căprar (preşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor) sau Mircea Duşa (fost ministru al Apărării şi actual secretar de stat în acelaşi minister)

Ministrul Finanţelor: Viorel Arcaş (senator PSD)

Ministrul Economiei: Şimon Gheorghe (deputat PSD)

Ministrul Apelor şi Pădurilor: Doina Pană (fost ministru delegat pentru Dialog Social în Guvernul Ponta)

Ministrul Educaţiei şi Cercetării: Mihnea Costoiu (fost ministru delegat al Cercetării în Guvernul Ponta)

Ministrul Turismului: Mircea Dobre

Ministrul Tineretului: Gabriel Petrea

Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni: Andreea Păstârnac

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene: Ana Birchall

Ministrul Afacerilor Externe : Teodor Meleşcanu (ALDE)

Ministrul Energiei: Toma Petcu (ALDE)

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul: Viorel Ilie (ALDE)

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici