- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lista neagră a Coaliţiei pentru un Parlament Curat
Preşedintele PNG Gigi Becali, deputaţii PSD Adrian Severin şi Ioan Mircea Paşcu, fostul ministru Daniel Dăianu, figurează pe lista candidaţilor la alegerile europene care nu corespund criteriilor de eligibilitate propuse de Coaliţia Pentru un Parlament Curat.
Lista neagră a Coaliţiei pentru un Parlament Curat
Reprezentanţii CPC au făcut publică această listă duminică, într-o conferinţă de presă.
Pe listă figurează 11 persoane: Petru Filip (PD), Marian Zlotea (PD), Daniel Dăianu (PNL), Cristian Anghel (PNL), Daniela Buruiană - Aprodu (PRM), Cristian Stănescu (PRM), Nicolae Pătru (PRM), Adrian Severin (PSD), Ioan Mircea Paşcu(PSD), Rozalia-Ibolya Biro (UDMR), George Becali (PNG-CD).
Cei menţionaţi sunt consideraţi "candidaţii plasaţi pe locuri eligibile de către partide, dar care nu au trecut de filtrul celor şapte criterii de integritate agreate de Coaliţie cu majoritatea partidelor politice".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Conform CPC, au fost monitorizaţi doar candidaţii partidelor parlamentare şi a celor indicate de sondaje ca având şanse să depăşească pragul electoral.
Rezultatele monitorizării au fost trimise partidelor pentru a le oferi posibilitatea verificarii şi eventual retragerii acestor candidaţi.
De asemenea, candidaţii au avut la dispoziţie o perioadă de graţie în timpul căreia au putut contesta rezultatele monitorizarii fără ca numele lor să fie dat publicităţii, precizează CPC.
CPC a decis nominalizarea lui Petru Filip, primar al municipiului Oradea şi locul al treilea pe lista PD pentru alegerile europarlamentare deoarece acesta a făcut obiectul a numeroase acuzaţii privind conflict de interese în raport cu afacerile familiei sau ale prietenilor , care ar beneficia de contracte cu autorităţile locale.
Marian Zlotea, locul opt pe lista PD pentru europarlamentare, a fost considerat de CPC ca neîndeplinind condiţiile de integritate deoarece presa a semnalat că fundaţia acestuia a primit /finanţare de la administraţia locală în perioada în care acesta îndeplinea o funcţie publică în administraţie, fiind astfel în conflict de interese.
CPC menţionează, ca motiv al includerii lui Daniel Dăianu pe lista celor care nu întrunesc condiţiile de integritate, faptul că acesta a fost trei ani ofiţer al Direcţiei de Informaţii Externe a Securităţii. CPC precizează că Dăianu are verdict de la CNSAS că nu a făcut poliţie politică şi că nu există dovezi sau acuzaţii că, în afara perioadei menţionate, ar fi avut vreo legătură cu Securitatea.
CPC menţionează despre Cristian Anghel, locul 10 pe lista PD pentru europarlamentare şi primar al oraşului Baia Mare, că acesta a fost trimis în judecată de către DNA pentru că ar fi achiziţionat pentru primărie un imobil supraevaluat, producând administraţiei locale un prejudiciu presupus de 400.000 de euro.
Daniela Buruiană-Aprodu, care ocupă locul doi pe lista PRM pentru europarlamentare, este inclusă de CPC în seria celor care nu respectă criteriile de integritate deoarece în anii 2005, 2006 şi 2007 aceasta împreună cu soţul ei "au raportat venituri oficiale semnificativ mai mici decât bunurile pe care le deţin sau pe care le-au achiziţionat". CPC menţionează de asemenea că Daniela Buruiană-Aprodu a declarat un apartament şi o casă de vacanţă dobândite prin donaţie de la o persoană neprecizată şi reaminteşte că aceasta a fost de asemenea citată pe lista din 2004.
Cristian Stănescu, locul 5 pe lista PRM pentru PE, este considerat de CPC "traseis politic" deoarece a fost la APR, PD şi apoi la PRM. CPC menţionează că acesta, în calitate de membru al Consiliului Judeţean Braşov în perioada 2000-2004, s-a aflat în incompatibilitate, fiind în acelaşi timp în Consiliul de Administraţiei al Regiei Autonome Judeţene de drumuri şi poduri.
CPC precizează, referitor la Nicolae Pătru, locul şase pe lista PRM pentru europarlamentare că acesta a fost, înainte de 1990, şef al Cooperativei de Consum Olăneşti. CPC adaugă că săptămânalul Academia Caţavencu, citând note ale SRI, a publicat în anul 2000 un articol din care reiese că senatorul Nicolae Pătru a fost participant activ la mineriada din 1999. otrivit sursei citate, Pătru, patron al brutăriei "Alpex SRL" i-a aprovizionat cu alimente pe mineri şi a găzduit circa 100 dintre aceştia la sediul PRM Vâlcea. CPC menţionează că "Pătru a semnat în numele PRM declaraţia-apel a liderilor politici locali de slidarizare cu minerii care invadau Bucureştiul".
CPC menţionează de asemenea că Adrian Severin, locul doi pe lista PSD pentru europarlamentare, nu întruneşte criteriile de integritate. CPC citează un raport al Corpului de Control al Guvernului potrivit căruia, Severin "a primit o locuinţă de la primărie în 1991, iar o alta a fost repartizată socrilor săi, deşi nu îndeplineau condiţiile legale", în sensul că fiecare avea deja o locuinţă proprietate personală în Bucureşti. CPC menţionează că Severin a devenit ulterior chiriaş al RAPPS , "deşi funcţia l-a îndreptăţit doar pentru o scurtă perioadă la o locuinţă de protocol, bucurându-se ani de zile de o chirie insignifiantă pentru apartamentul de 270 mp din bulevardul Kisselef".
Ioan Mircea Paşcu, locul şapte pe lista PSD pentru europarlamentare, este inclus de CPC în categoria celor care nu respectă criteriile de integritate deoarece "a fost ministru al Apărării în perioada achiziţionării a două fregate din Marea Britanie pentru care la Londra au fost arestate două persoane pentru corupţie". "Ancheta din România este încă în derulare şi nimeni nu a fost pus sub acuzare", precizează CPC, adăugând că în timpul ministeriatului lui Paşcu au fost făcute "multe achiziţii fără licitaţie, existând la ora actuală circa 16 dosare contra unor generali şi funcţionari ai MAp".
CPC menţionează că Rozalia-Ibolya Biro, care ocupă locul al patrulea pe lista UDMR pentru europarlamentare precum şi funcţia de viceprimar al Oradei, este acuzată de presa locală că ar fi profitat în mod repetat de pe urma poziţiei sale publice. "Rozalia-Ibolya Biro este asociată în mai multe firme cu Alexandru Kiss, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, a cărui angajată a şi .fost. Firmele lor au încheiat contracte avantajoase cu primăria", menţionează CPC.
CPC l-a inclus de asemenea în categoria celor care nu respectă condiţiile de integritate pe George Becali, care ocupă locul întâi pe lista PNG pentru Parlamentul European. CPC precizează că "multimilionarul George Becali are destule probleme cu legea, deşi nu a fost condamnat până în prezent de nici o instanţă". CPC menţionează că acesta este "cercetat de DNA pentru dare de mită în urma unui schimb avantajos de terenuri cu MInisterul Apărării". CPC reaminteşte că presa a relatat şi despre alte dosare , tot la DNA, în care George Becali "ar fi cercetat pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi practici incorecte legate de clubul de fotbal Steaua, al cărui proprietar este".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO