- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Listele de candidaţi pentru PE au nevoie de 200.000 de susţinători
Listele de candidaţi la alegerile pentru Parlamentul European din luna iunie trebuie însoţite de semnăturile a minimum 200.000 susţinători şi trebuie să asigure reprezentarea ambelor sexe, iar numărul candidaţilor de pe fiecare listă poate depăşi cu cel mult 10 locuri numărul mandatelor în PE.
Listele de candidaţi pentru PE au nevoie de 200.000 de susţinători (Imagine: Mediafax Foto)
Formaţiunile participante la alegeri nu au voie să utilizeze spaţiile de afişaj astfel încât să blocheze accesul altui partid la spaţiul respectiv. Este interzis afişajul electoral plin aplicarea pe pereţii sau pilonii de susţine a podurilor, viaductelor şi tunelurilor, pe indicatoarele rutiere, pe panourile de orientare şi informare rutieră , precum şi pe semafoare. De asemenea, activităţile de propagandă electorală nu pot afecta în niciun fel spaţiile verzi, rezervaţiile naturale şi zonele protejate ecoologic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Ordonanţa mai stabileşte că este interzisă folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală.
Totodată, după încheierea campaniei electorale, este interzisă difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice ori private, precum şi prin intermediul uinor vehicule special amenajate.
"Radiodifuzorii publici și privați sunt obligați să asigure, în cadrul serviciilor de programe audiovizuale, desfășurarea unei campanii electorale echitabile, echilibrate și corecte pentru toate partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri, precum și pentru candidații independenți", se arată în ordonanţă.
Cu 48 de ore înainte de ziua de referință este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă. De asemenea, ordonanţa stabileşte că sondajele de opinie cu caracter electoral trebuie să fie însoţite de informaţii privind: denumirea instituţiei care a realizat sondajul, intervalul în care a fost realizat şi metodologia utilizată, dimensiunea eşantionului şi marja maximă de eroare, dar şi date referitoare "cine a solicitat şi cine a plătit efectuarea sondajului".
Partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri, precum și candidații independenți sunt obligați să solicite, până la data rămânerii definitive a candidaturilor, conducerii serviciilor publice de radio și televiziune acordarea timpilor de antenă. Solicitările peste acest termen nu se iau în considerare. Accesul la serviciile publice de radio și televiziune este gratuit. Posturile private de radio și televiziune vor practica același tarif pe emisiune și pe unitate de timp pentru toate partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri, iar timpii de antenă oferiți acestora trebuie să fie proporționali cu cei practicați de posturile publice.
Ca pondere, 4/5 din timpii de antenă se repartizează în mod egal partidelor politice, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care au membri în Parlamentul European și care participă la alegeri, precum și alianțelor politice sau electorale dintre acestea, iar 1/5 din timpii de antenă se repartizează celor care nu au membri în Parlamentul European şi care participă la alegeri.
Semnele electorale nu pot reproduce sau combina simbolurile naționale ale statului român, ale altor state, ale Uniunii Europene, ale organismelor internaționale ori ale cultelor religioase. Fac excepţie partidele politice care sunt membre ale unor organizaţii politice internaţionale, acestea putând utiliza semnul organizaţiei respective ca atare sau într-o combinaţie specifică.
Fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori în ziua de referinţă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO