- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
VIDEO | Liviu Dragnea: Sunt convins că preşedintele va accepta propunerea noastră. Am patru variante de premier/ Sorin Grindeanu, demis de Parlament: Voi rămâne în PSD. Eu l-am informat pe dl. preşedinte despre situaţia şi votul din Parlament
Premierul demis Sorin Grindeanu a declarat, la scurt timp după ce majoritatea parlamentară a decis demiterea Guvernului prin moţiune, că speră ca situaţia să nu se repete peste şase luni şi că va rămâne în PSD. În replică, Liviu Dragnea a spus că el nu face vânătoare de vrăjitoare, nu plăteşte poliţe, însă Grindeanu nu mai este membru PSD. Liderul social-democrat a menţionat că este sigur că şeful statului va accepta propunerea PSD-ALDE pentru funcţia de premier. Dragnea spune că are patru variante, dar va merge cu o singură propunere.
Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu, conferinţe de presă după ora 15.00
Declaraţia lui Liviu Dragnea:
- Liderul PSD a fost întrebat dacă Tudorel Toader este o variantă pentru un nou mandat la ministerul Justiţiei, el precizând: „Eu îl văd bine, arată bine. Şi profesional. Sita în CEx va fi foarte deasă”.
- (...) Această încercare a unui grup de câţiva cetăţeni, unii dintre ei oamenii politici, alţii oameni de afaceri de a prelua prin forţă o guvernare a eşuat. (...) Unii dintre colegi au fost ameninţaţi cu dosare. Eu am şi câteva sms-uri trimise, nu le arăt deocamdată, o să-i întreb, s-ar putea să le aibă şi alţii şi o să le arate. Au fost ameninţaţi, din păcate. Au fost ameninţaţi cu dosare ceea ce este nepermis. Sigur că în aceste condiţii toţi membrii de partid, toţi parlamentarii noştri au fost oripilaţi că colegi de-ai lor îi ameninţă cu dosare dacă votează moţiunea de cenzură. Suntem, totuşi, în anul 2017. Nici nu ştiu dacă cei care ameninţau se bazau pe ceva. Faptul în sine este foarte grav, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, solicitat să precizeze care au fost presiunile care s-au făcut asupra social-democraţilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Costi Iacov este unul dintre oamenii de afaceri care a fost nominalizat de Liviu Dragnea.
- Şi eu şi colegii mei ştim din primele două zile oameni din Guvern, foşti oficiali din Guvern care au fost daţi afară, spuneau printre alţii de un om Costi Iacov, care suna, care mergea peste secretarul general al Guvernului în funcţie, peste secretarul general adjunct, o doamnă care era în spital cu perfuzii şi care suna şi în partid. Pe lângă noul lider politic, domnul Jianu care îşi suna şi foştii profesori să-i convingă, suna şi acest domn prin partid, a răspuns Liviu Dragnea, întrebat cine sunt oamenii de afaceri despre care vorbea.
- Programul de guvernare va conţine câteva modificări pentru flexibilizare, pentru că este vorba de o serie de întârzieri care au şi generat evenimentul de astăzi, acţiunea de astăzi (depunerea moţiunii de cenzură, n.r.) şi, de asemenea, ultima săptămână. O luăm în calcul, am discutat deja cu colegii de zilele trecute, se lucrează la aceste modificări, le adaptăm, a spus Dragnea.
- Facem aceste modificări pentru a ajunge la aceleaşi obiective, schimbăm doar poate câteva maşinuţe, a adăugat, în glumă, Dragnea.
- În primul rând, vreau să îmi cer iertare tuturor românilor pentru greşeala pe care am făcut-o, în sensul că ar fi trebuit să discutăm mai mult în partid despre variantele de prim-ministru. (…) Ca şi garanţie (pe care o voi oferi-n.r.) vor fi discuţiile care se vor purta în zilele următoare până când vom ajunge la o propunere unică pentru a merge la Cotroceni, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, întrebat ce garanţie le va da românilor că PSD nu îşi va mai da jos propriul guvern.
- Repet, am crezut în acest om, nici acum nu am nici un fel de problemă personală cu el, nu îi doresc răul, îi doresc să fie foarte atent şi să aibă grijă în continuare, a spus Dragnea despre Grindeanu
- Întrebat dacă i-a trecut „usturimea”, Dragnea a răspuns: „Nu a trecut”. Liderul PSD a susţinut, luni, că va propune, după ce moţiunea de cenzură va fi adoptată, mai multe variante de premier, care vor fi supuse votului Comitetului Executiv Naţional, el adăugând: „şi acum simt usturimea de la o singură variantă”.
- La întrebarea vor fi excluşi parlamentarii PSD care au votat împotriva moţiunii de cenzură, Dragnea a răspuns: „Iar vreţi să-mi spună că sunt foarte autoritar? Azi nu discutăm despre vânătoare de vrăjitoare. Miza noastră după această moţiune de cenzură nu e cum plătim nişte poliţe”.
- Am stabilit cu colegii şi fiecare organizaţie, în zilele următoare, va discuta fiecare caz în parte. (...)Asta vor discuta în organizaţiile lor. Vor avea cred o discuţie foarte interesantă, a adăugat Dragnea.
- Întrebat de ce nu decide tot CExN excluderea, ca în cazul Grindeanu şi Ponta, Dragnea a spus: „CExN decide în condiţiile în care organizaţiile nu iau decizii”.
- Grindeanu şi Ponta nu mai sunt membri PSD.
„Din partea mea sau din partea colegilor mei, domnul Grindeanu nu va avea de suferit. Aş vrea să lămurim lucrurile astea. Noi nu începem o vânătoare de vrăjitoare. (Sorin Grindeanu, n.r.) nu mai este membru PSD. El trebuie să fie atent, după părerea mea, la cei cu care s-a aliat, la cei cu care s-a înconjurat, la ce au făcut acolo, în zilele trecute. Acolo să aibă grijă, cu noi nu are nicio problemă”, a spus Dragnea.
- Pentru noi prioritatea a rămas şi rămâne programul de guvernare.
- PSD a ieşit întărit din această mişcare, nu a fost uşor, PSD şi noi toţi am înţeles că există presiuni ca această coaliţie să nu-şi ducă la capăt mandatul, s-a întărit unitatea partidului. Incercarea celor care au încercat să ia puterea în mod nelegitim a eşuat
- Am reuşit să avem o majoritate calificată, nu se pune problema majorităţii pentru formarea noului Guvern
- Vom avea un comitet executiv naţional şi o întâlnire cu grupurile pentru ca luni să mergem cu o propunere la dl Iohannis. Prima dată discutăm candidatul pentru funcţia de prim-ministru, după aceea vom aproba formula de guvernare şi programul.
- Sunt convins că dl Iohannis va fi interesat de stabilitatea României, a dat mesaje corecte, de apreciat, sunt convins că luni va accepta propunerea noastră. Am patru variante de premier, dar vom merge cu o singură propunere.
- Noi nu începem vânătoare de vrăjitoare, nu plătim poliţe, dar el nu mai este membru al PSD, el trebuie să aibă grijă cu cei cu care s-a aliat în aceste zile
Declaraţia premierului demis, Sorin Grindeanu:
- Nu mi-este foarte clar care este statutul meu, dar hârtia nu venise la Timişoara. Sunt lucruri care, poate, ţin de o anumită birocraţie, fiind ocupaţi cu alte lucruri, a afirmat Sorin Grindeanu, întrebat fiind care mai este statutul său în PSD.
- Premierul în exerciţiu Sorin Grindeanu l-a sfătuit pe succesorul său ”să nu creadă în prietenia lui Liviu Dragnea”, afirmând că şi-ar dori să nu mai existe "agende ascunse" în relaţia dintre preşedintele PSD şi premier.
- El a mai spus că "îşi doreşte" ca viitorul premier să fie de la PSD.
- Asta rămâne de văzut. În al doilea rând, mi-aş dori de la relaţia Liviu Dragnea - nu ştiu, că ştiu vreo cinci posibili viitori... to be elected, ca să fiu mai exact, mi-aş dori să nu existe agende ascunse şi scopuri ascunse, pentru că eu am avut această senzaţie, în ultima lună, când chiar mi s-a şi spus: tu chiar nu ştiai că e guvern de sacrificiu? Nu! Eu mi-am făcut treaba, dovadă sunt rezultatele economice. În continuare cred că aceasta e calea corectă. Până când dl. Liviu Dragnea nu va înţelege că este primul-ministru este al României, dat de o majoritate din Parlament, dar e prim-ministrul României, nu este prim-ministrul PSD, există o diferenţă, a mai spus premierul în exerciţiu.
- Pentru mine toate lucrurile sunt clar legate de acea seară (când Executivul a adoptat OUG 13/2017 - n.r.). Am venit aici şi am făcut anunţul privind Ordonanţa (de Urgenţă - n.r.) 14. Nu am mers în altă parte. Nici acea conferinţă de presă nu a fost simplă, cu sute de mii de oameni în faţă, dar eram şi sunt prim-ministrul României. Nu poţi să faci conferinţă de presă de pe scări, din altă parte şi aşa mai departe, a declarat premierul în exerciţiu Sorin Grindeanu.
- El a refuzat să spună dacă Liviu Dragnea i-a cerut ca guvernul să nu emită OUG 14/2017, care a abrogat OUG 13/2017: "Azi nu detaliem!".
- Întrebat dacă adoptarea OUG 13 rămâne cel mai mare regret al său din perioada petrecută în fruntea Executivului, Sorin Grindeanu a răspuns: "Până a se ajunge acolo probabil că puteau fi făcute alte lucruri. Am spus şi în Parlament că eu chiar am crezut ceea ce mi s-a spus, anume că o să am lângă mine, în dreapta mea un prieten, care mă va ajuta".
- Sorin Grindeanu a mai spus că a vrut să renunţe la şefia Guvernului după scandalul cu OUG 13/2017.
"Am înţeles când, după ordonanţă, deşi mai sunt câteva etape interesante până atunci, am venit şi am spus multor colegi din partid că eu vreau să renunţ, că nu cred că e normal să mai rămân. Cu rugăminţi ale aceluiaşi CEx, în unanimitate: nu, aveţi susţinere. Atunci am înţeles iarăşi că e de datoria mea să rămân, pentru că altfel tot ceea ce gândiseră, gândiserăm ca program guvernamental exista riscul de a nu fi pus în practică", a mai spus premierul în exerciţiu Sorin Grindeanu.
- Important este ca românii să simtă cât mai puţin efectele acestei crize politice. PSD nu înseamnă Liviu Dragnea, nici Sorin Grindeanu. Acest partid trebuie să rămână unit. Voi rămâne în PSD; care nu trebuia să treacă printr-o asemenea încercare, să-şi dea jos propriul guvern pentru că aşa vrea un singur om.
- Sper din tot sufletul ca în 6 luni de zile să nu ajungem într-o situaţie similară. Romania nu ar merita aşa ceva. Le mulţumesc tuturor miniştrilor şi le spun că trebuie să vină la serviciu şi să-şi facă datoria. Până va fi numit un nou guvern trebuie să ne facem treaba.
- Îi mulţumesc lui Victor Ponta, apreciez foarte mult ce a făcut în ultimele zile. Am ales calea cea mai grea, să nu accept funcţii, compromisuri, să nu fac înţelegeri mai mult sau mai puţin oculte, să nu mă rog de nimeni, să nu negociez cu nimeni, ci să fiu corect, transparent şi să-mi fac datoria până la capăt. Aşa voi face într-un mod onest. Aveam această datorie faţă de ţara noastră.
- Eu am facut un apel in parlament, daca tot e asa de mare incredere, de ce trebuie sa fie votul controlat. Au fost vreo 4 randuri de controale pana ajungi la urna de vot. E o tehnica si asta s-a vazut. Despre faptul daca parte din ministrii guvernului Grindeanu s-ar putea gasi in noul guvern
- Eu daca as fi sa am toate voturile din CEx, nu i-as mai pune
- La vila Lac 1 m-am intalnit cu Victor Ponta si cu parlamentari din Timis, Caras, au fost mai multi. Eu l-am informat pe presedinte despre situatia si votul din parlament, cum era normal. Informarea a plecat de la mine catre presedinte prin SMS si apoi a urmat o discutie telefonica.
- Am preferat sa aleg aceasta cale pentru ca o consider calea corecta fata de Romania. Calea usoara pentru mine ar fi fost sa gasesc aceasta solutie de compromis sa ma inteleg cu cei care mi-au propus. N-as fi fost corect fata de mine.
- Daca a fost sunat de parlamentari PSD si ALDE care sa-i ceara scuze ca au votat motiunea: Am primit diverse SMS-uri, telefoane.
Raman in aceasta functie. Important e sa guvernam pana se va instala noul guvern. Imi doresc ca viitorul premier sa fie membru PSD.
- Despre cel mai mare regret: Eu chiar am crezut ca o sa am in dreapta mea un prieten, care ma va ajuta. Eu am venit de la Timisoara din postura de presedinte de CJ, nu am ridicat doua degete eu vreau prim ministru, nu m-am autopropus, am fost chemat sa ocup aceasta functie si primul meu raspuns a fost nu. Aveam foarte multe lucruri de facut la Timisoara. Am cedat acestor rugaminti ale colegilor mei, rugaminti venite din dorinta de a nu se pierde acele milioane de voturi pe care PSD le-a obtinut in alegeri. Am inteles cand dupa Ordonanta am venit si am spus multor colegidin partid ca eu vreai sa renunt, ca nu cred ca e normal sa mai raman si cu rugaminti ale aceluiasi CEx. Am inteles ca e de datoria mea sa raman pentru ca altfel tot ceea ce gandisem, exista acel risc de a nu fi pus in practica.
- Eu l-am informat pe dl. preşedinte despre situaţia şi votul din Parlament, cum era absolut normal. Vorbim totuşi de o ţară democratică, democrată şi membră a UE. După accea am avut o discuţie telefonică. Dar informarea vis-a-vis de vot a plecat de la mine către preşedinte, prin SMS. După aceea a urmat o discuţie telefonică
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:18
Israelul loveşte aeroportul Sana'a, porturile şi centralele electrice din Yemen
-
astăzi, 18:03