A doua zi de audieri pentru membrii propuşi în Guvernul Orban 2: Aviz negativ pentru cinci miniştri / Doar Virgil Popescu şi Bogdan Aurescu au primit undă verde

  • Audierile miniştrilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului continuă şi astăzi, în ziua a doua.
  • Votul în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului urmează să fie dat pe 24 februarie.
  • Lista miniştrilor propuşi de Ludovic Orban pentru al doilea executiv este aceeaşi.
Urmărește
7270 afișări
Imaginea articolului A doua zi de audieri pentru membrii propuşi în Guvernul Orban 2: Aviz negativ pentru cinci miniştri / Doar Virgil Popescu şi Bogdan Aurescu au primit undă verde

A doua zi de audieri pentru miniştrii Guvernului Orban 2

UPDATE ora 17.47 Ministrul propus la Cultură a fost avizat negativ de comisiile de specialitate

Bogdan Gheorghiu, ministrul propus la Cultură de Ludovic Orban, nu a trecut testul la audierile din comisiile de specialitate. Gheorghiu a primit aviz negativ, după mai bine de o oră de audieri. Citeşte continuarea...

UPDATE ora 17.04 Bogdan Aurescu, ministrul desemnat pentru Externe, a primit aviz favorabil

Ministrul desemnat pentru Externe, Bogdan Aurescu, a primit aviz pozitiv, marţi, în comisiile reunite. Avizul a venit după două ore de dezbateri. Citeşte continuarea...

UPDATE ora 16.12 Monica Anisie a primit aviz negativ la audierile din Parlament

Ministrul propus la Educaţie, Monica Anisie, nu a trecut testul. Parlamentarii din Comisia de învăţământ au avizat-o negativ, după mai bine de două ore de audieri. Citeşte continuarea...

UPDATE ora 15.45 Cătălin Predoiu a primit aviz negativ în comisiile reunite juridice ale Parlamentului

Ministrul desemnat pentru portofoliul Justiţie Cătălin Predoiu a primit aviz negativ, marţi, în comisiile reunite juridice ale Parlamentului, după o audiere care a durat peste două ore. Citeşte continuarea...

UPDATE ora 14.30 Ministrul propus la Tineret şi Sport, Ionuţ Stroe, a primit aviz negativ în comisii

Ionuţ Stroe, propus ministru la Tineret şi Sport în Guvernul Orba 2, a primit, marţi, aviz negativ din partea comisiilor reunite ale Parlamentului.

După aproape două ore de audieri, parlamentarii din Comisia pentru învăţământ l-au avizat negativ pe Ionuţ Stroe, propus la Ministerul Tineretului şi Sportului.

Decizia a fost luată cu 10 voturi „pentru”, 12 abţineri şi cinci voturi „împotrivă”.

La audierile din toamnă, când Ionuţ Stroe era desemnat să conducă acelaşi minister în cadrul Guvernului Orban 1, aceeaşi comisie i-a acordat un aviz favorabil liberalului.

Avizul comisiei este însă consultativ. Guvernul Orban 2 va primi sau nu votul de încredere luni, 24 februarie.

Tot marţi, a primit aviz negativ şi Ion Ştefan, propus la Ministerul Dezvoltării, iar Virgil Popescu, desemnat la Ministerul Economiei, a primit aviz pozitiv.

UPDATE ora 12.15 Ion Ştefan a fost avizat negativ, în comisiile parlamentare

Ministrul Dezvoltării Ion Ştefan a primit aviz negativ în comisiile reunite pentru administraţie publică ale Parlamentului. Aleşii USR s-au abţinut la vot, însă liberalii au votat pentru un aviz favorabil chiar dacă au anunţat că nu vor vota învestirea Guvernului Orban 2 penrru a ajunge la anticipat.

Au fost 20 de voturi „pentru” avizul de respingere, opt „împotrivă” şi şase abţineri.

UPDATE ora 12.04 Ion Ştefan cere comisiei care îl audiază să nu îl avizeze pozitiv: Eu nu vreau blat cu PSD

Ion Ştefan, ministrul propus la Dezvoltare, le-a cerut, marţi, membrilor comisiilor reunite parlamentare să nu îi dea aviz pozitiv. El consideră că un aviz favorabil ar însemna un blat cu PSD.

Situaţia a apărut atunci când, în timpul audierii, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simionis, i-a cerut ministrului desemnat să spună dacă PNL va vota învestirea Guvernului.

„Domnul ministru trebuie să respecte membrii comisiei, cum poţi să avizezi favorabil un ministru care nu spune dacă se votează sau nu”, a declarat liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.

În replică, Ion Ştefan a cerut: „Vă rog frumos să nu mă avizaţi, că eu nu vreau blat cu PSD”.

UPDATE ora 11.20 Ion Ştefan: Spitalul regional de la Iaşi este un obiectiv de 500 de milioane de euro

Ministrul desemnat pentru Dezvoltare Ion Ştefan a afirmat, la audierea, marţi, în comisiile reunite ale Parlamentului, că primul spital regional care va fi construit, cel de la Iaşi, reprezintă o investiţie de 500 milioane de euro. Citeşte continuarea...

UPDATE ora 11.12 Virgil Popescu a primit aviz favorabil în comisiile parlamentare pentru portofoliul Economiei

Virgil Popescu a primit, marţi, în comisiile parlamentare reunite de specialitate, aviz pozitiv pentru portofoliul Economiei. Dezbaterile la audierea ministrului desemnat au fost marcate de discuţii în contradictoriu între Popescu şi senatorul Daniel Zamfir.

Virgil Popescu a primit aviz pozitiv din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament, fiind 23 de voturi „pentru” şi 21 „respingeri”.

Update ora 9:54 Virgil Popescu, audiat în Parlament. Senatorul PSD Daniel Zamfir: Participăm la o mascaradă
 
Preşedintele comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir, a acuzat, marţi, că audierea ministrului desemnat la Economie, Virgil Popescu, face parte dintr-o procedură de „neînvestire” a Guvernului Orban II. El crede că parlamentarii au fost chemaţi să asiste la o „mascaradă”.
 
Senatorul PSD, Daniel Zamfir, a spus, marţi dimineaţa, la audierea ministrului desemnat la Economie, Virgil Popescu, că a aflat de la premier că nu se doreşte învestirea Guvernului şi susţine că parlamentarii au fost chemaţi să asiste la o mascaradă.
 
„Am aflat că domnul premier că nu se doreşte învestirea. Participăm la o mascaradă, un simulacru, unde unii dintre noi luăm lucrurile în serios, iar alţii participă ca să piardă timpul", a spus Zamfir.
 
 
Din încăpere i s-a transmis lui Zamfir să părăsească sala dacă audierea e o pierdere de timp.
 
„Dacă domnul Popescu nu vrea să fie ministru, nu o să-l întreb ce vrea să facă. În schimb, văd că are o singură ţintă: Primăria Capitalei. Domnul Orban a tăiat din bugetul Primăriei, domnul Cîţu a trimis un control, văd că şi domnul ministru Popescu face declaraţii care pe mine mă intrigă. Spune că blochează conturile Primăriei Capitalei. (…) ELCEN a făcut tot posibilul ca RADET să intre în faliment. V-aş întreba care a fost interesul şi de ce ELCEN-ul a ţinut din tot înadinsul să bage în faliment RADET în condiţiile în care clientul principal al ELCEN era RADET-ul", a mai spus Zamfir.
 
Deputatul PSD Iulian Iancu a intervenit şi a precizat că audierile trebuie valorificate şi tratate cu respect.
 
„Putem să transforăm această dezbatere într-una cu jigniri. Audierile au fost catalogate ca fiind inutile, dar sunt 2-3 ore din viaţa noastră în care noi parlamentarii evoluăm în faţa ţării. Trebuie să valorificăm aceste ore în favoarea celor care ne-au trimis aici. Să spunem tot ce dorim, dar să ne respectăm", a spus Iancu.
 
Virgil Popescu, ministrul desemnat al Economiei, este audiat, marţi, în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului. Acesta a început printr-o prezentare a obiectivelor asumate şi pe care doreşte să le urmeze în continuarea celor trei luni din mandatul anterior în fruntea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
 
Virgil Popescu a trecut rapid prin obiectivele din noul program de guvernare.
 
„Pe domeniul industriei, vrem implementarea principiilor de guvernanţă corporativă, găsirea unor investitori strategici în domeniul cuprului pentru produse cu valoare adăugată ridicată, reorganizarea ROMARM. În domeniul energiei avem câteva obiective principale, independenţă energetică, implementarea unei politici energetice îndreptate către protecţia consumatorului, redobândirea încrederii investitorilor, iar ca obiective pe termen scurt avem adoptarea strategiei energetice şi adoptarea Planului Naţional Integrat de Energie şi Schimbări climatice (PNIESC), deblocarea investiţiilor din Marea Neagră. Vrem să punem în dezbatere şi să modificăm şi Legea Turismului, să eficientizăm programul Start-up Nation cu accent pe inovare, să continuăm internaţionalizarea mediului de afaceri", a spus Popescu, în deschiderea audierii sale.
 
Audierea miniştrilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului, a început luni şi se va întinde pe parcursul a trei zile, respectiv până miercuri. Votul în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului urmează să fie dat pe 24 februarie, ora 16.00, potrivit calendarului stabilit de Legislativ.
 
Lista miniştrilor propuşi de Ludovic Orban pentru al doilea Executiv este aceeaşi. Cât despre votul în plenul din 24 februarie, vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că liberalii nu vor participa, în Parlament, la votul de învestire a noului Guvern. Ea a explicat că liberalii se vor folosi de oportunitate pentru a-şi prezenta bilanţul.
 
Florin Cîţu (Ministrul Finanţelor), Costel Alexe (Ministrul Mediului) şi Marcel Vela (Ministrul de Interne) au primit aviz negativ. Nicolae Ciucă, Ministrul Apărării, este singurul care a primit aviz pozitiv după prima zi de audieri.
 
Astăzi vor fi audiaţi Virgil Popescu (Ministrul Economiei), Ion Ştefan (Ministrul Dezvoltării), Ionuţ Stroe (Ministrul Tineretului şi Sportului), Cătălin Predoiu (Ministrul Justiţiei), Monica Anisie (Ministrul Educaţiei), Bogdan Aurescu (Ministrul de Externe) şi Bogdan Gheorghiu (Ministrul Culturii).
 
Programul audierii miniştrilor în comisiile parlamentare este după cum urmează:
 
Marţi, 18 februarie
 
9.00 – Ministrul Economiei Virgil Popescu va fi audiat, marţi, în comisiile economie, pentru industiri şi pentru energie reunite ale Parlamentului.
 
10.00 – Ministrul Dezvoltării Ion Ştefan va fi audiat, marţi, în comisiile reunite pentru administraţie publică ale Parlamentului
 
12.00 – Ministrul Tineretului şi Sportului Ionuţ Stroe va fi audiat, marţi, în comisiie reunite pentru învăţământ ale Parlamentului.
 
13.00 – Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu va fi audiat, marţi, în comisiile reunite juridică, pentru cercetarea abuzurilor, pentru constituţionalitate şi drepturile omului ale Parlamentului
 
14.00 – Ministrul Educaţiei Monica Anisie va fi audiată, marţi, în comisiile reunite pentru învăţământ ale Camerei Deputaţilor şi Senatului
 
15.00 – Ministrul de Externe Bogdan Aurescu va fi audiat, marţi, în comisiile reunite de externe şi pentru românii din afara graniţelor ţării ale Parlamentului.
 
16.00 – Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu va fi audiat, marţi, în comisiile reunite pentru cultură ale Camerei Deputaţilor şi Senatului
 
Miercuri, 19 februarie
 
9.00 – Ministrul Agriculturii Adrian Oros va fi audiat, miercuri, în comisiile reunite pentru agricultură ale Parlamentului
 
10.00 – Ministrul Sănătăţii Victor Costache va fi audiat, miercuri, în comisiile reunite pentru sănătate ale Parlamentului.
 
12.00 – Ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloş va fi audiat, miercuri, în comisiile reunite pentru afaceri europene ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
 
13.00 - Ministrul Muncii Violeta Alexandru va fi audiată, miercuri, în comisiile reunite pentru muncă şi pentru drepturile omului ale Parlamentului.
 
15.00 – Ministrul Transporturilor Lucian Bode va fi audiat miercuri, în comisiile reunite pentru transporturi şi pentru comunicaţii ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici