- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Rezultate parţiale. Maia Sandu câştigă primul tur, după numărarea voturilor din diaspora
- Primele Exit-Pool-uri la închiderea urnelor îl dădeau câştigător pe Igor Dodon cu un avans de peste 5% faţă de Maia Sandu. Dar după numărarea a 99.67% dintre voturi rezultatul este complet schimbat. Maia Sandu are un avans de peste 3%.
- Similar cu alegerile precedente, lupta pare să se ducă între candidaţii pro-europeni şi cei pro-ruşi.
- 13 secţii de votare au fost deschise în România. Circa 1.000.000 de basarabeni au şi cetăţenie română
- Maia Sandu: Am votat pentru ordine în ţară / Igor Dodon: Am votat pentru echilibru între partenerii noştri externi
LIVE TEXT. Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova: Prezenţă de aproximativ 2% la ora 8:00
Răstunare de situaţie
Primele Exit-Pool-uri la închiderea urnelor îl dădeau câştigător pe Igor Dodon cu un avans de peste 5% faţă de Maia Sandu. Dar după numărarea a 99.67% dintre voturi rezultatul este complet schimbat. Maia Sandu are un avans de peste 3%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvernul prelungeşte măsura de limitare la adaosurile comerciale la alimentele de bază până la 30 iunie 2025
-
Nicolas Sarkozy, condamnat definitiv pentru corupţie de cea mai înaltă instanţă din Franţa
-
PSD a decis. Nu îl susţine pe Nicuşor Dan la preşedinţie. Adrian Ţuţuianu: "A înşelat aşteptările bucureştenilor”
După procesarea a 99,67% dintre procesele-verbale (din 2.136 de secţii de vot dintr-un total de 2.143), Maia Sandu conduce cu 35,96%, pe locul al doilea se află Igor Dodon cu 32,74%, în timp ce Renato Usatîi are 16,94%.
În diaspora Maia Sandu s-a imnpus categoric obţinând, după procesarea a 94,96% dintre procesele verbale, 69,62%. Pe locul doi a fost primarul din Bălţi, Usatîi Renato cu 17,63%. Igor Dodon a atras doar 3,69% dintre votaţii din diaspora.
În Capitala, Chişinău după procesarea a 100% dintre procesele verbale Maia Sandu se află pe primul loc cu 45,20%, urmată de Igor Dodon cu 34,17% şi Usatîi Renato cu 9,55%.
Primul exit-poll
Preşedintele în funcţie al Republicii Moldova, Igor Dodon, un politician prorus, se clasează pe locul întâi în primul tur al scrutinului prezidenţial, cu 40,9% din voturi, fiind urmat de Maia Sandu, liderul formaţiunii proeuropene Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), arată un sondaj de opinie.
Potrivit sondajului, efectuat de Comunitatea WatchDog.md şi de Institutul de Politici Publice, Igor Dodon a obţinut 40,9% din voturi, iar Maia Sandu 34,6%.
Renato Usatâi este creditat cu 11,5%, Violeta Ivanov, cu 6,3%, iar Andrei Năstase, cu 2,9%, potrivit site-ului Unimedia.info. Octavian Ţîcu ar fi obţinut 1,7%, Dorin Chirtoacă, 1,3%, şi Tudor Deliu, 0,9%.
Prezenţa la urne a fost de 42,7%, conform Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău.â
Declaraţia lui Igor Dodon, după închiderea secţiilor de votare
„În primul rând vreau să mă adresez în calitate de preşedinte în exerciţiu, să mulţumesc celor care au participat la alegeri şi aţi fost atât de activi, atât în ţară, cât şi peste hotare, indiferent pe cine aţi votat. Mulţumesc celor care m-au votat. În calitate de preşedinte şi candidat vreau să vă felicit că aţi putut să asiguraţi petrecerea alegerilor”, a spus Dodon.
UPDATE 21.30
Datele prezentate la primul exit-poll nu conţin voturile exprimate în diaspora, astfel că balanţa se poate înclina spre candidata pro-europeană Maia Sandu.
Primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Molodova
Alegătorii pro-europeni vor avea de ales între Maia Sandu, Tudor Deliu şi Andrei Năsatse, iar alegătorii pro-ruşi – între Igor Dodon, Renato Usatîi şi Violeta Ivanov.
Pe buletine apare opt candidaţi în următoarea ordine: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Ţîcu Octavian, Chirtoacă Dorin.
Preşedintele ales va fi al 6-lea în cei 29 de ani de ani de independenţă ai Republicii Moldova şi al patrulea ales prin vot direct.
LIVE TEXT. Cele mai importante momente din ziua votului
ORA 21.00 Primul tur al alegerilor s-a încheiat
Potrivit datelor CEC, prezenţa preliminară la vot, la închiderea secţiilor de votare a fost de 42,73%, adică 1.213.737 de votanţi.
Votul continuă în diaspora, cu primele secţii din SUA deschide.
ORA 20.15 Platforma DA cere demisia minstrului de Externe şi a preşedintelui CEC
Andrei Năstase, liderul Platformei DA, cere demisia ministrului de Externe şi a preşedintelui CEC pentru „organizarea defectuoasă a alegerilor”.
Au fost cozi mari la secţiile de votare din diaspora, unde moldovenii au aşteptat şi câteva ore pentru a putea vota.
ORA 20.00 Preznţa la vot este de 42.24%
Cu o oră înaintea de închiderea secţiilor de vot, 1.2 milioane de alegători au votat.
ORA 19.00 Peste 1,16 milioane de alegători au votat
La ora 19:00, prezenta la nivel naţional la urnele de vot este de 41.07%. Până acum au votat 1.167.773 de persoane, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală centrală.
ORA 16:32 A fost depăşit pragul de validare a alegerilor
Până la această oră s-au prezentat la urnele de vot peste 942 de mii de persoane din toată ţara, adică 33,38% din cei înscrişi pe listele electorale. Prin urmare, pragul de validare a scrutinului a fost depăşit.
ORA 16:10 Moldovenii din Iaşi stau la coadă mai mult de o oră pentru a reuşi să voteze
Cozi imense se formează la Consulatul Republicii Moldova, acolo unde zeci de moldoveni stau la coadă pentru a-şi putea vota.
ORA 16:00 În ciuda restricţiilor de circulaţie impuse de majoritatea ţărilor europene, cetăţenii aflaţi peste hotare s-au mobilizat şi au ieşit la vot.
Datele Comisiei Electorale Centrale arată că până la ora 15:30, la secţiile de peste hotare s-au prezentat peste 78.000 de moldoveni, adică de două ori mai mulţi decât în primul tur al alegerilor din 2016. În acelaşi timp, la Chişinău se testă o rată de prezenţă scăzută.
ORA 15:00 După incidentele de la Varniţa, la Criuleni, un grup de alegători protestează şi nu permit accesul transportatorilor cu mai mult de opt pasageri în vehicul.
Până la ora 15.00, au votat 30% din alegători, respectiv 835.000, dintre care 53% sunt femei.
Le secţia de votare din incinta ambasadei Republicii Moldova din Romania s-a format o coadă de peste o sută oameni. Majoritatea cetăţenilor moldoveni, care au venit să-şi dea votul pentru un candidat în alegerile prezidenţiale sunt persoane tinere, poartă mască şi menţin distanţă.
ORA 14:10 Inspectoratul General al Poliţiei (IGP) a identificat trei cazuri de corupere a alegătorilor şi patru de fotografiere a buletinului de vot.
ORA 13:39 Haos la o secţie de votare din oraşul Kassel, Germania. Sute de persoane vor să voteze.
ORA 13:25 Moldovenii din diasporă votează mult mai activ în 2020, comparativ cu acelaşi segment de timp în cadrul alegerilor prezidenţiale din anul 2016, conform AGORA.md.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale, în acest an până la ora 12:30 au votat 36.105 moldoveni stabiliţi în afara ţării. Pentru comparaţie, în anul 2016, numărul alegătorilor care au ieşit la vot până la ora prânzului constituia 16.391.
ORA 13:15 Diaspora din Germania votează. Cozi la Consulatul General al Republicii Moldova la Frankfurt
Cozi interminabile la Consulatul General al Republici Moldova, din Frankfurt. Oamenii au venit echipaţi cu mască de protecţie şi mănuşi.
ORA 12:05 Comisia Electorală Centrală (CEC) a ieşit la al doilea briefing al acestei zile
Preşedintele CEC, Dorin Cimil, afirmă că procesul votării a început fără incidente majore. În Reuplica Moldova, până la ora 12:00, au votat circa 450 de mii de alegători, iar în secţiile de votare deschise în diasporă au votat peste 28 de mii de moldoveni.
ORA 12:00 „Am votat pentru Unire”
Aceasta a fost prima declaraţie a lui Dorin Chirtoacă, candidatul Blocului „Unirea” la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, după ce şi-a exercitat dreptul la vot.
ORA 11:40 La Varniţa sunt alegători aduşi cu microbuze
Mai mulţi alegători au fost aduşi organizat cu microbuze, deşi Comisia Electorală Centrală a interzis pentru astăzi circulaţia autovehiculelor cu o capacitate mai mare de opt locuri.
ORA 11:35 Cozi imense la o secţie de votare din Londra
La o secţie de votare din Londra, moldovenii au format cozi imense pentru a-şi exercita dreptul la vot. Un alegător de la faţa locului a declarat pentru AGORA că oamenii sunt echipaţi cu măşti şi păstrează distanţa socială.
ORA 11:15 Igor Dodon a votat împreună cu soţia sa. La ieşirea de la urne, Dodon a declarat că ploaia e un semn bun.
„Am votat pentru o ţară puternică şi stabilă. Am votat pentru păstrarea stabilităţii politice, dar şi pentru echilibru între partenrii noştri externi. Moldovenii trebuie să se ţină departe de haos. Am votat pentru relaţii bune între toate etniile Republicii Moldova. De votul fiecăruia dintre noi depinde viitorul ţării. La noi se spune că dacă plouă e un semn bun. Părinţii mi-au spus că la ei la nuntă a plouat. Dacă a plouat la nuntă, o să fie o familie bună”, a declarat Igor Dodon.
ORA 11:00 Prezenţă slabă la vot. Tot cei în vârstă sunt cei care votează primii
Potrivit datelor CEC, în jur de 60% dintre cei care au votat până la această oră au vârsta de peste 56 de ani. Aceştia sunt urmaţi de alegătorii cu vârsta cuprinsă între 41 şi 55 de ani.
Comparativ cu turul întâi al alegerilor prezidenţiale din 2016, în dimineaţa zilei de astăzi au fost mai activi şi alegătorii cu vârsta între 26 şi 44 de ani. Până la ora 10:00 la urne s-au prezentat cu circa 10% mai mulţi decât la 30 octombrie 2016, conform celor de la AGORA.md.
Tinerii cu vârsta de 18 - 25 de ani sunt însă mai pasivi decât în 2016.
ORA 10:00 Prezenţă de peste 7%. Peste 200.000 de persoane au votat
Prezenţa în timp real poate fi urmărită aici:
ORA 9:30: Peste 5,5% din alegătorii s-au prezentat la urne, echivalentul a 154.000 de persoane
ORA 9:00 Liderul PAS, Maia Sandu a votat:
„Eu am votat pentru ordine în ţară, pentru dreptate, pentru bunăstare, pentru un stat care să lucreze pentru oameni, care să creeze oportunităţi de angajare la locuri de muncă bine plătite, acasă", declarat Maia Sandu potrivit Agora.md.
ORA 8:00 Prezenţa la vot la ora 8:00 este de aproape 2%. Peste 50.000 de persoane şi-au exercitat dreptul la vot în prima oră de la deschiderea urnelor.
ORA 7:50: 7:45 Incidente în Transnistria. La Varniţa, alegătorii au format cozi la secţiile votare. Andrei Năstase, candidatul Partidul Politic – Platforma Demnitate şi Adevăr, a declarat că s-a folosit un spray lacrimogen. Informaţia nu a fost confirmată încă de autorităţi.
ORA 7:40 Premierul, Ion Chicu, a votat. El a venit la secţia de votare la ora 07:30. Însoţit de soţie, el a spus că Moldova are viitor
ORA 7:00 Secţiile de votare din ţară s-au deschis la ora 07:00.
Unde şi cum votează moldovenii din România?
Moldovenii care muncesc, învaţă sau locuiesc în România sunt aşteptaţi să voteze pentru alegerile prezidenţiale. Secţiile de votare din România se deschid la ora 7 dimineaţa şi se vor închide la 21.00. Pentru a vota, au nevoie de paşaportul valabil sau expirat, buletinul de identitate sau livretul de marinar.
Emil Jacotă, Însărcinat cu Afaceri Ambasada Republicii Moldova: În România am deschis 13 secţii de votare, practic am acoperit toate judeţele din România. În Bucureşti vor fi deschise două secţii de votare, una aici, în incinta ambasadei, alta va fi în centrul istoric al Bucureştiului. Între trei mii şi cinci mii de buletine vor fi în fiecare secţie de votare.
Basarabenii pot vota pentru unul din cei 8 candidaţi înscrişi în cursa electorală pentru funcţia de preşedinte. Trei dintre aceştia sunt pro-Rusia, iar alţi 5 sunt pro-europeni. În turul doi al alegerilor prezidenţiale de la Chişinău au şansa să ajungă actualul preşedinte pro-rus Igor Dodon şi pro-europeana Maia Sandu. În 2016, la votare au participat circa 10.000 de moldoveni aflaţi în România. Mâine, pe Aleph News, ai să urmăreşti cum decurge ziua de vot în Republica Moldova.
LISTA SECŢIILOR DE VOTARE PENTRU MOLDOVENI
- Bucureşti, sediul Ambasadei, Aleea Alexandru 40
- Bucureşti, str. Stavropoleos 6, în incinta Autorităţii Electorale Permanente
- Iaşi, sediul Consulatului General
- Timişoara, Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu”
- Cluj Napoca, Casa de Cultură a Studenţilor
- Galaţi, Universitatea “Dunărea de Jos”
- Braşov, Casa de Cultură a Studenţilor
- Constanţa, Universitatea “Ovidius”
- Bacău, Universitatea “Vasile Alecsandri”
- Suceava, Universitatea “Ştefan cel Mare”
- Sibiu, Şcoala Gimnazială “Regina Maria”
- Craiova, Universitatea din Craiova
- Oradea, Universitatea din Oradea
Reguli în secţia de vot
Masca este obligatorie în secţiile de votare. Alegătorii care vor veni fără mască vor primi măşti gratuit. Într-o secţie nu vor putea intra mai mulţi alegători decât numărul cabinelor de vot amenajate, iar spaţiul va fi dezinfectat o dată la două ore.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:30
Laptele vegetal, compromis nutriţional în comparaţie cu cel de vacă
-
astăzi, 16:27