- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (04.11.2019, 12:46)
- Diana Grigore
Video Ludovic Orban este noul premier al României. Guvernul PNL a trecut de votul Parlamentului
Guvernul Orban a fost învestit, luni, în plenul reunit al Parlamentulului, cu 240 de voturi „pentru” a anunţat Marilen Pirtea, la ieşirea din Birourile permanente reunite. Deputaţii şi senatorii au votat pentru validarea listei celor 16 miniştri, precum şi programul de guvernare al PNL.
Urmărește
27380 afișări
UPDATE Noul Guvern va depune jurământul la Cotroceni la ora 19.00.
Depunerea jurământului Guvernului Orban va avea loc, luni, ora 19.00, la Palatul Cotroceni, după ce Parlamentul a dat votul de încredere Cabinetului Orban.
Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului Orban
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Marina SUA vrea să preia o fostă bază norvegiană subterană, ca punct logistic pentru operaţiunile din zona arctică unde patrulează submarinele ruseşti
-
Şefa FMI: Ameninţarea tarifelor impuse de Trump sporeşte incertitudinea economică globală
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni seara, decretul pentru numirea Guvernului Orban, potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale. Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Guvernului va avea loc la ora 19:00, la Palatul Cotroceni.
ORA 17.04 Noul Guvern a fost validat cu 240 de voturi „pentru” din partea deputaţilor şi senatorilor. Votul a fost unul secret, cu bile.
Executivul Orban a fost învestit, luni în plenul reunit al Parlamentulului, cu 240 de voturi „pentru”, din cele 233 de voturi necesare învestirii. Deputaţii şi senatorii au votat pentru validarea listei celor 16 miniştri, precum şi programul de guvernare al PNL.
„Reluăm lucrările pentru că s-a finalizat numărătoarea. Doamne şi domnilor senatori şi deputaţi am purtat noroc domnului Ludovic Orban”, a anunţat de la tribuna Parlamentului, Alina Gorghiu, care a prezidat şedinţa plenului reunit.
Anunţul oficial a fost făcut în plen de senatorul USR Silvia Dinică.
„Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, procedând la verificarea şi numărarea voturilor exprimate de către deputaţi şi senatori, prin vot secret cu bile, au constatat: numărul total 465, numărul celor prezenţi 240, numărul total de voturi exprimare 240. Numărul de voturi anulate niciunul. Numărul total de voturi exprimate 240, din care numărul total de voturi pentru acordarea încrederii Guvernului, 240”, a explicat Dinică.
„Ca urmare a faptului că din totalul de 465 de deputaţi şi senatori au fost 240 de voturi „pentru” se constată că este întrunită majoritatea pentru acordarea votului de încredere Guvernului, listei miniştrilor şi programului de guvernare”, a completat senatorul USR.
Ludovic Orban a luat cuvântul de la tribuna plenului reunit şi a spus scurt: „Vă mulţumesc şi aveţi încredere în noi”.
ORA 16.50 S-a încheiat votul în Parlament.
Cum a decurs ziua votului de învestitură în Parlament, pe scurt
Parlamentarii s-au reunit, în şedinţă comună de plen, pentru a vota învestirea Guvernului Orban. PSD şi Pro România au decis să nu participe la vot, însă câţiva parlamentari din formaţiunile menţionate au fost prezenţi în sala de plen. Pentru a putea primi votul de încredere erau necesare cel puţin 233 de voturi, pe care premierul desemnat susţine că le are. Ludovic Orban a afirmat, luni, că între 237 şi 243 parlamentari vor vota învestirea Guvernului, în plenul reunit de la ora 14:00. El a susţinut că doi parlamentari din partidele care au anunţat sprijinul Guvernului vor fi absenţi, respectiv un deputat ALDE şi un senator USR, însă lipsa lor nu încurcă estimarea privind asigurarea cvorumului sau numărul de voturi necesar învestirii noului Guvern. Şedinţa plenului reunit a fost condusă de vicepreşedintele Senatului Alina Gorghiu (PNL), în condiţiile în care preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Teodor Meleşcanu şi Marcel Ciolacu, au absentat. Şedinţa plenului reunit al Parlamentului a început la scurt timp după ora 14:00.
ORA 16.15 Un senator PSD a votat pentru învestirea Guvernului
Senatorul PSD de Dolj Eugen Gioancă a votat, în plenul reunit de luni al Parlamentului, pentru învestirea Guvernului condus de Ludovic Orban.
În luna iunie, Eugen Gioancă a preluat mandatul lăsat liber de Claudiu Manda, care a devenit europarlamentar ales pe listele PSD.
ORA 15.40 Parlamentarii votează învestirea Guvernului Orban. Roman: 241 de parlamentari sunt prezenţi în sală
Parlamentarii votează, la ora trasmiterii acestei ştiri, programul de guvernare şi lista de miniştri propusă de PNL. Florin Roman a anunţat că sunt 241 de parlamentari prezenţi. Pentru ca Guvernul Orban să fie învestit sunt necesare cel puţin 233 de voturi.
Deputatul PNL Florin Roman a anunţat că sunt 241 de parlamentari prezenţi în sală, respectiv 178 deputaţi şi 63 de senatori.
Votul este secret, cu bile.
Pentru programul de guvernare şi lista de miniştri va exista un singur vot de parlamentar.
Deşi PSD şi Pro România au stabilit că nu vor fi în sala de plen şi nu vor vota învestirea Guvernului, mai mulţi parlamentari din cele două formaţiuni politice sunt prezente în sală.
Printre parlamenatrii din Pro România prezenţi în sală se află Daniel Constantin, Sorin Cîmpeanu, Mircea Banias, Georgian Pop, Emilia Meiroşu şi Damian Florea.
Guvernul Orban are 16 ministere şi un vicepremier.
Marţi şi miercuri au avut loc audierile în comisiile de specialitate din Parlament ale miniştrilor desemnaţi pentru a face parte din Guvernul Orban. Din cei 16 miniştri propuşi, trei dintre ei, respectiv Florin Cîţu, propus la Finanţe, Ion Ştefan, propunerea pentru Dezvoltare şi Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii au înregistrat avize negative.
Ludovic Orban nu a venit însă cu alte propuneri.
ORA 15.30 Marius Paşcan (PMP): Noi vom vota cu vot deschis, la vedere, pentru Guvernul Orban
Deputatul PMP Marius Paşcan a anunţat, luni, în plenul reunit al Parlamentului, că parlamentarii partidului vor vota deschis, la vedere, pentru Guvernul Orban, precizând că legislaţia trebuie modificată pentru ca în Parlament să fie 300 de aleşi, aşa cum a cerut poporul.
"PMP consideră că mai importantă este stabilitatea ţării. De aceea, noi vom vota cu vot deschis, la vedere, pentru Guvernul Orban. Are ocazia să stopeze hemoragia banilor de la stat pe clientela politică, bani pe lucrări de infrastructură supraevaluate. Are datoria acest guvern să prezinte prioritarele, marile proiecte de infrastructură. Extinderea obligatorie a distribuţiei de gaze naturale către populaţie. Astăzi doar 30% dintre consumatori sunt racordaţi la gaze. Trebuie să o extindem la 60%", a declarat deputatul PMP, la şedinţa de învestire a Guvernului Orban.
De asemenea, aleşii PMP consideră că este necesară o reformă în educaţie, în condiţiile în care elevii din clasa a VII-a nu au manuale şcolare.
"Noi nu renunţăm şi solicităm din nou, noul Guvern şi Parlamentul prin viitoare majoritate pe care o va creiona trebuie să se întoarcă cu faţa la popor. Poporul a cerut 300 de parlamentari, trebuie promovată legislaţia în acest sens. Trebuie înfăptuit dezideratul alegerii primarilor în două tururi de scrutin. De asemenea, pentru Diaspora, va trebui să oprim această hemoragie a creierelor în afara României. Să acordăm şi importanţa cuvenită pentru Republica Moldova, unde suntem datori chiar şi printr-o agenţie ca Republica Moldova să facă paşii în infrastructură şi în apropierea de UE", a mai completat Paşcan.
ORA 15.20 Kelemen Hunor, către Orban: Aveţi miniştri care nu au ce căuta într-un Guvern de centru dreapta
Kelemen Hunor a afirmat, luni, în plenul Parlamentului, că Guvernul Orban are miniştri care nu au ce căuta într-un Executiv de dreapta. El a anunţat că UDMR va vota Guvernul Orban, dar va fi pregătit să îl sancţioneze inclusiv prin moţiune de cenzură, dacă vor exista derapaje.
„Noi, cei din UDMR, nu aşteptăm minuni de la noul Guvern, aşteptăm însă o guvernare responsabilă faţă de fiecare cetăţean şi respect pentru fiecare om şi fiecare comunitate. Aşteptăm rectificarea de gubet şi proiectul pentru anul viitor. Dacă ne veţi respecta, vă vom respecta şi noi. Dacă veţi respecta comunitatea maghiară din România veţi avea respectul nostru şi susţinerea. Domnule prim-ministru desemnat, aveţi câţiva miniştri care au primit aviz negativ de la comisiile de specialitate. Aveţi şi miniştri care nu au ce căuta într-un Guvern de centru dreapta. este responsabilitatea dumneavoastră, răspunderea vă aparţine. Depinde doar de modul în care veţi acţiona, veţi guverna. Adevărata responsabilitate este să nu compromiteţi într-un an de zile şansele unei guvernări de centru dreapta pe termen lung”, a spus Kelemen Hunor, în plenul reunit al Parlamenului.
ORA 15.10 Gorghiu: Nu voiam să o văd pe Dăncilă mimând că-i face plăcere să cedeze Guvernul
Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, în plenul Parlamentului, că nu doarea să o vadă pe Viorica Dăncilă, premierul demis, în ziua votului, mimând că îi face plăcere să cedeze Guvernul, dar se aştepta ca PSD să respecte Parlamentul şi să se prezinte la vot.
„ Astăzi vine în faţa dvs un Guvern liberal. S-a format o majoritate prin prezenţa mai multor partide, vă respect decizia ştiind că nu e o decizie uşor de digerat. Dacă votul va fi pozitiv, acest Guvern va intra deja în pâine. Şi nu mă mir că PSD a fugit astăzi din sală, a absentat la consultările de la Cotroceni aşa cum a fugit de vot. Acestea sunt proceduri care trebuie respectate. Democraţia înseamnă să respecţi. Nu voiam să o văd pe doamna Dăncilă zâmbnd fals, mimând că-i face plăcere să cedeze Guvernul, dar mă aşteptam ca PSD să respecte Parlamentul şi să fie prezet. Să le fie ruşine”, a spus Alina Gorghiu, luni, în plenul Parlamentului, în contextul absenţei parlamentarilor PSD la învestirea Guvernului Orban.
Gorghiu a adăugat că „Este absolut necesar să avem de astăzi un Guvern legitim, învestit de Parlament. Trebuie să terminăm de astăzi cu incertitudinea, cu interimatul, cu provizoratul.”
Alina Gorghiu i-a transmis succes premierului desemnat şi a afirmat că acesta nu va „chinui” limba română, ironizând-o pe Viorica Dăncilă, care în trecut, a spus „orice om îi este frică de o plângere penală”.
„Sunteţi unul din oamenii politici din România care nu chinuieşte limba română în fel şi chip. Nu veţi spune vreodată orice om îi este frică, fiindcă acuzativ şi dativ nu sunt nume de planete, aşa cum crede PSD.”
ORA 14.30 Orban, în discursul în care cere votul pentru cabinetul său: Trebuie să începem un drum nou, al construcţiei
Premierul desemnat Ludovic Orban a afirmat, luni, în plenul Parlamentului, că România trebuie să înceapă un drum nou, al construcţiei şi al aşezării pe traiectoria euroatlantică. El a mulţumit parlamentarilor prezenţi în sală şi a afirmat că PSD şi Pro România arată dezinteresul faţă de români.
„ Venim după o moţiune care a pus capăt unei guvernări care a făcut mult rău României. Trebuie să trecem de acest moment şi să începem un drum nou, al construcţiei, al luării dialogului interinstituţional şi între puterile statului, un drum care să aşeze România pe traiectoria euroatlantică. (...) Acest Guvern este cu siguranţă un Guvern cu mandat limitat. Durata maximă a exercitării este de un an de zile. Practic tot ceea ce am inclus în programul de guvernare pleacă de la această constrângere. Avem de luat măsuri urgente, care nu pot fi luate decât de un Guvern legitim. Uitaţi-vă ce se întâmplă cu blocarea celor peste 100 de mineri. Oamenii îşi pun în pericol viaţa”, a spus Orban, la dezbaterile din plenul Parlamentului, care au loc înainte de votul pe învestirea Guvernului.
Premierul desemnat a mulţumit parlamentarilor prezenţi în sală şi a susţinut că PSD şi Pro România, prin boicotarea şedinţei, arată dezinteresul faţă de România.
„Daţi-mi voie să încep prin a vă felicita şi a vă mulţumi că sunteţi astăzi prezenţi la o procedură atât de importantă cum este procedura de învestire a unui Guvern care are loc după succesul unei moţiuni de cenzură. Vă felicit şi apreciez această prezenţă. Nu îmi aduc aminte în ultimii 30 de ani să se fi întâmplat aşa ceva, anume şedinţa de învestire a unui guvern să fie boicotată de două partide politice, care în felul ăsta arată clar lipsa totală de înţelegere faţă de nevoile României şi lipsa de respect şi arată că nu îi interesează decât socotelile electorale. Vreau să felicit parlamentarii USR, ALDE, PMP, UDMR şi vreau să felicit în mod special parlamentarii care au decis să fie prezenţi, deşi nu fac parte din formaţiunile politice care au decis să susţină Guvernul, în primul rând parlamentarii Pro România, dar şi pe cei individuali sau independenţi. Mulţumiri parlamentarilor din minorităţi. Respectul nostru faţă de minorităţi e un respect clar, limpede şi pentru totdeauna”, a subliniat Orban.
Liderul PNL, despre pensionarea anticipată a magistraţilor: Dacă nu se prorogă, justiţia va fi paralizată/ „Este imperios necesar să abrogăm prevederile recursului compensatoriu”
Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, luni, în plenul reunit al Parlamentului, că justiţia din România va fi paralizată complet dacă pensionarea anticipată a magistraţilor intră în vigoare, în condiţiile în care aproape 2.800 de magistraţi vor pleca din sistem. Citeşte continuarea
„UE ne cere de urgenţă desemnarea unui comisar. Suntem ultima ţară care nominalizează”
Premierul desemnat Ludovic Orban a atras atenţia, luni, în plen, asupra faptului că din cauza încăpâţânării fostei guvernări de a menţine candidaturi nepotrivite, România a rămas ultima ţară care trebuie să nominalizeze comisarul european.El a mai spus că UE cere o nominalizare de urgenţă.
"Suntem în poziţia în care România a rămas ultima ţară care trebuie să nominalizeze comisarul european. După şase luni în care în ciuda insistenţelor publice şi a avertismentelor pe care le-am dat aproape toţi cei care suntem aici, de faţă, care fostul premier s-a încăpăţânat să menţină nişte candidaturi care ne-au făcut de râs, am ajuns literalmente în situaţia în care UE, Preşedintele CE ne cere de urgenţă desemnarea unui comisar", a afirmat Ludovic Orban, luni, în cadrul plenului reunit pentru învestitura Guvernului.
UPDATE: Şedinţa Parlamentului pentru învestirea Guvernului Orban a început. Cvorum, la limită
Şedinţa plenului reunit al celor două camere ale Legislativului, în care se votează învestirea Guvernului Ludovic Orban, a început, în sală fiind prezenţi 235 de senatori şi deputaţi. Pentru a putea fi învestit Guvernul Orban sunt necesare cel puţin 233 de voturi.
Defecţiuni la sistemul de vot al parlamentarilor înainte de învestirea Guvernului Orban
Parlamentarii au constatat, luni, la începutul şedinţei în care se votează învestirea Guvernului Orban, că sunt defecţiuni la sistemul electronic de vot, 11 dintre senatori şi deputaţi, printre care liderii UDMR şi ALDE, Kelemen Hunor şi Călin Popescu Tăriceanu, neputându-şi exercita votul.
Printre parlamentarii care n-au putut vota programul de lucru s-au numărat Kelemen Hunos (UDMR), Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) şi Carmen Harău (PNL). Iniţial, voturile a 11 parlamentari nu s-au înregistrat.
Situaţia a generat un scurt schimb de replici între liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, şi reprezentantul USR, Ionuţ Moşteanu.
”Haideţi să nu mai lăsăm parlamentari care n-au semnat prezenţa să vorbeacă la microfon. Domnul Simonis nu s-a înregistrat”, a spus Moşteanu, după o intervenţie a social-democratului, care cerea să ştie numele parlamentarilor cărora nu le-a funcţionat sistemul de vot şi dacă aceştia sunt în sală.
Replica lui Simonis a fost promptă: ”Pe logica aceasta să înţeleg că cei 11 care nu s-au înregistrat nu vor vota astăzi”.
La finalul verificărilor au mai rămas şase senatori şi deputaţi care vor vota cu mâna, deoarece nu au fost remediate defecţiunile la înregistrarea votului acestora.
UPDATE: Voturi salvatoare de la Pro România. Partidul lui Ponta, Pro România, SCINDAT la votul dat Guvernului Orban
Deputatul Daniel Constantin a anunţat, luni, că 6, 7 sau 8 parlamentari din Pro România vor vota învestirea Guvernului Orban. El a susţinut că Pro România a avut o şedinţă, însă nu s-a ajuns la niciun consens privind poziţia formaţiunii în plenul reunit care va începe la ora 14:00.
„Avem între 237 şi 243. Eu sunt încrezător că va exista o majoritate a parlamentarilor care vor pune interesul României pe primul loc şi vor renunţa la atitudinea de boicotare, care este total de neînţeles. Eu nu îmi aduc aminte ca în 30 de ani să existe o învestire a unui Guvern la care să lipsească de la vot două grupuri parlamentare. Mai mult decât atât am înţeles că şedinţa nu va fi condusă de niciunul dintre preşedinţii, asta arată boicot total. Conducerea PSD împiedică preşedinţii celor două Camere să îşi exercite atribuţiile. E un boicot jenant şi ruşinos. Avem semnalate două absenţe, dar sunt motivate, sunt doi colegi a căror stare de sănătate nu le permite să fie prezenţi, un senator USR şi un deputat ALDE”, a spus Ludovic Orban, la finalul şedinţei PNL. Citeşte continuarea
Vot în Parlament pentru noul Guvern. Şedinţa plenului reunit va fi condusă de Alina Gorghiu
Vicepreşedintele Senatului Alin Gorghiu va conduce, luni, şedinţa plenului reunit al celor două camere ale Legislativului pentru învestirea Guvernului Orban, în condiţiile în care preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Teodor Meleşcanu şi Marcel Ciolacu, vor absenta.
”E fără precedent în ultimii 30 de ani ca de la şedinţa de învestire a unui guvern sa lipsească deliberat, sfidând obligaţiile de serviciu şi pe cele constituţionale, preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor. Astăzi voi conduce eu şedinţa de plen reunit! Sper să port noroc cabinetului Orban şi să dăm încrederea Guvernului de astăzi”, a scris pe Facebook Alina Gorghiu.
Situaţia a fost semnalată şi de premierul desemnat Ludovic Orban.
”Am înţeles că şedinţa nu va fi condusă de niciunul dintre preşedinţii, asta arată boicot total. Conducerea PSD împiedică preşedinţii celor două Camere să îşi exercite atribuţiile. E un boicot jenant şi ruşinos”, a spus Ludovic Orban, la finalul şedinţei de luni a PNL.
Ruptură în Pro România, înaintea votului pentru învestirea Guvernului Orban. Daniel Constantin şi Sorin Cîmpeanu vor ca partidul să voteze noul Executiv
Un grup de parlamentari Pro România, printre care Daniel Constantin şi Sorin Cîmpeanu, vor să voteze pentru Guvernul condus de Ludovic Orban şi discută cu Victor Ponta pentru a-l convinge să gireze susţinerea pentru Executiv la votul de luni din Parlament, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX. Citeşte continuarea
Marţi şi miercuri au avut loc audierile în comisiile de specialitate din Parlament ale miniştrilor desemnaţi pentru a face parte din Guvernul Orban. Din cei 16 miniştri propuşi, trei dintre ei, respectiv Florin Cîţu, propus la Finanţe, Ion Ştefan, propunerea pentru Dezvoltare şi Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii au înregistrat avize negative.
Ludovic Orban a afirmat, însă, că avizul din comisii este consultativ şi că nu îi va schimba pe miniştri care au primit aviz negativ.
Citește pe alephnews.ro: FT: Donald Trump și-a revizuit promisiunea de campanie de a pune capăt războiului din Ucraina în „24 de ore”
Citește pe www.zf.ro: Cine sunt cei care nu vor avea niciodată o problemă în a găsi un loc de muncă în ciuda incertitudinilor şi crizelor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
J-Hope, membrul BTS, pleacă în turneul „Hope on the Stage”. Este primul turneu solo după încheierea serviciului militar
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Miracol după incendiile din Malibu, California! Singurele lucruri care nu au ars: „Dumnezeu există”
CANCAN.RO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe