Liviu Dragnea cere eliberarea în baza unei legi britanice din anul 1679

  • Înalta Curte a retrimis Tribunalului Bucureşti cererea prin care Liviu Dragnea cere eliberarea din închisoare pe motiv că este închis ilegal
  • Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor invocă "habeas corpus", tradus din latină prin “a păstra corpul“
  • "Habeas corpus" este o lege cu caracter constituţional promulgată în anul 1679 de către Parlamentul englez, prin care se garantează libertatea persoanei
  • Fostul lider PSD invocă faptul că a fost judecat de către un tribunal necompetent şi este deţinut în mod ilegal
Urmărește
3708 afișări
Imaginea articolului Liviu Dragnea cere eliberarea în baza unei legi britanice din anul 1679

Liviu Dragnea cere eliberarea în baza unei legi britanice din anul 1679

Joi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a retrimis Tribunalului Bucureşti, ca instanţă competentă, cererea fostului lider PSD, Liviu Dragnea, prin care acesta solicită să fie eliberat din închisoare, pe motiv că este deţinut ilegal (soluţia instanţei supreme, aici). 

Dragnea invocă "Habeas corpus", termen provenit din limba latină, ce se traduce prin “a păstra corpul“, o lege cu caracter constituţional promulgată în anul 1679 de către Parlamentul englez, prin care se garantează libertatea persoanei.

<<Habeas corpus este o instituţie juridică care urmăreşte „să evite arestările şi detenţiile arbitrare“, fiind una din cele mai importante legi din Marea Britanie>>, aflăm de la avocatul George Paşalică. 

"În sistemul american, instanţele federale pot folosi habeas corpus pentru a determina dacă detenţia unui deţinut într-un stat este validă legal. Habeas corpus este folosit pentru a aduce un deţinut sau un alt încarcerat în faţa instanţei pentru a determina dacă persoana în cauză ispăşeşte o pedeapsă sau detenţie, legală", explică specialistul. 

Procesul penal se desfăşoară în conformitate cu dispoziţiile legale, iar hotărârile judecătoreşti sunt supuse numai acelor căi de atac prevăzute de lege.

În sistemul nostru de drept nu este reglementată această instituţie juridică, Habeas corpus, iar singurele instituţii la care pot apela condamnaţii fiind cele reglementate de codul de procedură penală român (căile de atac prevăzute de codul de procedură penală).

În mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de ÎCCJ la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. De atunci, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor a făcut mai multe demersuri de a ieşi din închisoare, prin introducerea în instanţe a două căi extraordinare de atac, însă cererile sale au fost respinse.

Concret, Liviu Dragnea invocă faptul că a fost judecat de către un tribunal necompetent şi este deţinut în mod ilegal.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici