Lucia Varga critică reacţia ministrului Mediului şi poziţia PSD privind proiectul Codului Silvic

Fostul ministru delegat al Apelor şi Pădurilor, deputatul PNL Lucia Varga, critică reacţia actualului ministru de resort care a spus că ar putea suspecta Consiliul Concurenţei de interese după ce instituţia a cerut un punct de vedere din partea CE privind proiectul de modificare a Codului Silvic.

Urmărește
731 afișări
Imaginea articolului Lucia Varga critică reacţia ministrului Mediului şi poziţia PSD privind proiectul Codului Silvic

Lucia Varga (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Varga a declarat, sâmbătă, la Galaţi, că PSD dă dovadă de ipocrizie în ceea ce priveşte subiectul Codului Silvic atunci când acuză PNL că nu este acord cu articolul 60 referitor la dreptul de preemţiune şi limitarea monopolului pe piaţa lemnului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Lucia Varga a afirmat că a văzut declaraţia ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, care a spus că ar putea supecta Consiliul Concurenţei de interese, după ce această instituţie a solicitat un punct de vedere din partea Comisiei Europene referitor la proiectul legii de modificare a Codului Silvic, dar se întreabă dacă Graţiela Gavrilescu s-a adresat până acum vreunei instituţii a statului având în vedere "gravitatea" acestor afirmaţii.

"Am văzut declaraţia doamnei ministru şi mă întreb însă, având în vedere gravitatea afirmaţiilor dumneaei, care a fost pasul următor instituţional vorbind? A făcut vreun demers către vreo instituţie? A sesizat Parlamentul, pentru că Parlamentul e cel care alege conducerea Consiliului Concurenţei? Care este demersul următor instituţional din partea doamnei ministru?”, a spus, sâmbătă la Galaţi, Lucia Varga, răspunzând unei întrebări.

În plus, a adăugat Varga, PSD a refuzat să asculte punctul de vedere al Consiliului Concurenţei în comisia reunită a Parlamentului în care se analiza cererea de reexaminare a Codului Silvic formulată de preşedintele Klaus Iohannis, motiv pentru care lucrurile au rămas nelămurite pentru toată lumea.

"Noi am văzut în cererea de reexaminare înaintată de domnul preşedinte Klaus Iohannis că sunt cerute precizări referitoare la legilslaţia privind concurenţa şi la legislaţia privind ajutorul de stat. Aceste cereri erau clare şi întemeiate. PNL, în grupul de la Camera Deputaţilor, a luat decizia să cheme Consiliul Concurenţei la şedinţa comisiilor reunite în care se analiza cererea de reexaminare pentru a auzi punctul de vedere şi a vedea dacă sunt sau nu încălcate prevederi ale Tratatului de Aderare privind concurenţa. Din păcate, PSD nu a acceptat punctul de vedere al Consiliului Concurenţei, nu le-a dat voie să vobească în şedinţa comisiei reunite. Prin urmare, toată lumea a rămas nelămurită în această privinţă", a afirmat deputatul PNL.

Lucia Varga a acuzat PSD de ipocrizie în privinţa Codului Silvic când spune despre că PNL nu este de acord cu articolul 60 privind privind dreptul de preemţiune şi limitarea monopolului pe piaţa lemnului, în condiţiile în care, afirmă fostul ministru al Mediului, liberalii au susţinut ideea reducerii monopulului, introducerea dreptului de preempţiune şi propunerea ca România să nu mai exporte materiile prime sub formă de cherestea, ci ca produse finite, dar şi reducerea defrişărilor.

"Din păcate, în spaţiul public, PSD a încercat să spună opiniei publice că noi, PNL, nu suntem de acord cu acel articol 60 privind dreptul de preemţiune şi privind limitarea monopolului pe piaţa lemnului. Noi, în rezoluţia aprobată de PNL la începutul lui martie, când am fost ministru în 2013, am aprobat ca legea de modificare a Codului Silvic să conţină dreptul de preemeţiune pentru operatorii din industria mobilei. Deci noi am venit cu acest concept pe piaţă, noi am fost cei care ne-am luptat să avem un Cod Silvic care să dea drept de preemţiune, deci sprijin pentru prelucrarea mobilei în România. Şi în noiembrie 2013 am avut o rezoluţie prin care propuneam să trecem de la ţara care-şi exportă materiile prime sub formă de cherestea la ţara care-şi prelucrează materile prime şi care exportă produse finite, sprijinind antreprenoriatul local şi producătorii de mobilă. În afară de aceste rezoluţii am mai avut a treia, care ţinea de reducerea defrişărilor de pădure. În comisie, un coleg de-al meu, domnul Chirteş, a fost cel care a venit cu amendamentul privind introducerea unui procent pentru diminuarea monopolului. Deci PNL este cel care doreşte ca această resursă, aurul verde al României, să nu plece neprelucrat, ci să plece ca produs finit. Prin urmare, este ipocrizie din partea PSD şi noi, PNL, nu vom renunţa odată ajunşi la guvernare, vom impune aceste politici pe care ni le-am asumat şi, din păcate, PSD nu a dorit clarificarea acestor aspecte care ţin de legea concurenţei”, a mai afirmat Lucia Varga.

Lucia Varga a fost prezentă, sâmbătă după-amiază, la Galaţi, la o festivitate a Organizaţiei de Femei a PNL Galaţi pentru decernarea de diplome de excelenţă femeilor neafiliate politic care au înregistrat performanţe profesionale în diverse domenii de activitate.

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că Guvernul intenţionează să interzică, pe o perioadă limitată, exporturile de orice fel de masă lemnoasă neprelucrată, procedura fiind deja pregătită printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă.

Anunţul lui Ponta a fost făcut după ce, marţi, proiectul de modificare a Codului Silvic, iniţiat în vara anului trecut de 125 de parlamentari PSD şi trimis înapoi la Parlament pentru reexaminare de către preşedintele Klaus Iohannis, a intrat în dezbatere la comisiile Camerei Deputaţilor.

Deputaţii din comisiile juridică, de agricultură şi mediu au respins însă cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului Silvic. Camera Deputaţilor este forul decizional privind propunerea legislativă, pe care Senatul a readoptat-o în aceeaşi formă, după ce preşedintele a trimis-o spre reexaminare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici