Lucian Heiuş, ministrul desemnat la Finanţe, a primit aviz negativ

Lucian Heiuş, ministrul desemnat să ocupe portofoliul Finanţelor, a primit, marţi, în cadrul audierilor, aviz negativ din partea comisiilor parlamentare de specialitate reunite, cu 15 voturi „pentru”, trei voturi „împotrivă”, şi 19 „abţineri”.

Urmărește
851 afișări
Imaginea articolului Lucian Heiuş, ministrul desemnat la Finanţe, a primit aviz negativ

Lucian Heiuş, ministrul desemnat la Finanţe, a primit aviz negativ

Audierea lui Lucian Heiuş a durat aproximativ două ore.

Deputatul USR Cosette Chichirău l-a întrebat pe Lucian Heiuş dacă este pregătit să gestioneze criza generată de coronavirus.

„Trebuie să constituim un fond de ajutor pentru companii, care vor fi afectate de evoluţiile din China. România are astăzi un buffer pregătit pentru aceste intervenţii. Cred că avem capacitatea de a trece peste această criză, dacă ea îşi va face simţită prezenţa şi în România”, a spus Lucian Heiuş. Acesta a mai declarat că va propune constituirea unui comitet interminsterial de combatere a efectelor coronavirusului.

O altă întrebare adresată lui Heiuş a fost dacă îşi doreşte cu adevărat să fie învestit.

Acesta a replicat că scopul său este acela de a susţine stabilitatea politică.

Heiuş a fost întrebat de membrii comisiilor şi dacă va continua politica implementată de Florin Cîţu, fostul ministrul al Finanţelor, de a susţine deprecierea leului, aşa încât băncile să aibă profituri mai mari.

Acesta a declarat că deprecierea cursului este un rezultat al schimburilor comerciale, şi nu al politicii guvernamentale.

Pentru viitorul madat, Lucian Heiuş a declarat că îşi propune următoarele obiective:

- asigurarea resurselor financiare pentru funcţionare statului;

- climat favorabil şi predictibil pentru mediul de afaceri;

- o execuţie bugetară impecabilă, pentru ca România să se încadreze în ţinta de deficit de 3%.

Potrivit ministrului propus, procesul de reorganizare a ANAF trebuie să continue.

De asemenea, Heiuş a vorbit despre Codul Fiscal şi Codul de procedură fiscală. Acesta din urma trebuie ajustat, a spus Heiuş.

„Codul de procedura fiscală prevede ca în momentul în care începe executarea silită şi se pune sechestru, se face o evaluare şi începe procedura de licitaţie. La a patra licitaţie se poate vinde cu 5% din preţul din evaluare. S-au format reţele de samsari care vin să cumpere cu 5% din preşul de evaluare. Acest lucru trebuie să oprim. Pierde şi statul, şi debitorul”, a precizat Heiuş.

Potrivit acestuia, trebuie luate măsuri organizatorice la nivelul ANAF pentru a reduce birocraţia internă şi externă şi trebuie folosită cu eficienţă resursa umană a ANAF.

Lucian Heiuş a mai precizat că nu se va modifica niciun impozit sau taxă anul acesta.

Marţi, Nicolae Ciucă, ministrul desemnat pentru Apărare în Guvernul Florin Cîţu, a fost avizat favorabil de comisiile parlamentare de apărare reunite.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici