Ludovic Orban: Avizul CSM, normal; Guvernul trebuie să ţină cont de el

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi, că avizul negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii privind legile justiţiei este unui normal, iar Guvernul trebuie să ţină cont avizul CSM, chiar dacă este unul consultativ.

Urmărește
288 afișări
Imaginea articolului Ludovic Orban: Avizul CSM, normal; Guvernul trebuie să ţină cont de el

Ludovic Orban: Avizul CSM, normal; Guvernul trebuie să ţină cont de el

”Este un aviz normal. Guvernul trebuie să ţină cont de avizul Consiliului Superior al Magistraturii care, în conformitate cu Constituţia, este garantul asigurării independenţei Justiţiei şi să renunţe la toate prevederile din proiectul de lege care încalcă independenţa Justiţiei”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Ludovic Orban a afirmat că PNL s-a împotrivit încă de la început propunerilor formulate de Ministrul Justiţiei. “PNL a spus categoric cã suntem împotriva schimbării procedurii de numire a şefilor de parchete, că suntem împotriva subordonării Inspecţiei Judiciare de către ministrul Justiţiei, suntem împotriva încălcării autonomiei procurorului de caz prin acordarea dreptului şefului ierarhic de a anula o decizie, o rezoluţie a procurorului de caz nu numai pe motive de legalitate, ci şi pe motive de temeinicie şi de asemenea suntem împotriva înfiinţării unui departament la nivelul Parchetului de pe lângă ÎCCJ care să se ocupe în mod special de eventuale infracţiuni de corupţie săvârşite de magistrate”, a spus Orban.

Liberalul a afirmat că toate aceste propuneri dezvăluie “un plan diabolic al coaliţiei de guvernare de a subordona politic Justiţia” şi de a anula independenţa acesteia.

Ludovic Orban a cerut Guvernului să retragă toate aceste prevederi din propunerea legislativă si să renunţe "la această tentativă extrem de clară şi de evidentă pentru orice om normal de a pune frâu procurorilor şi judecătorilor".

"Avizul CSM este consultativ, dar ministrul Justiţiei a afirmat tare şi răspicat, fără posibilitate de interpretare, că va înainta proiectul de lege în forma în care va ieşi din CSM. Aşteptăm să se ţină de cuvânt. Din păcate, presiunile politice exercitate de Dragnea şi de Tăriceanu asupra ministrului Justiţiei este posibil să îl determine să îşi calce cuvântul pe care l-a dat şi să insiste pe promovarea iniţiativei legislative în forma în care a prezentat-o public”, a adăugat Orban.

Aceste prevederi legale care ar reprezenta o întoarcere în timp de cel puţin 20 de ani, a mai spus liderul PNL.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, joi, proiectul legilor justiţiei , cu 10 voturi la 8.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, ulterior, că se aştepta la acest rezultat. "Au intrat în şedinţă cu poziţii exprimate anterior dezbaterii. Au spus că votul va fi negativ, ceea ce înseamnă că au venit la dezbatere cu o hotărâre luată înainte de dialog , iar eu nu că estimam, ci ştiam acest lucru. (...) Cunoşteam foarte bine poziţiile dânşuilor şi aproape sunt public cunoscute opţiunile pe care care unii sau alţii le au. Absenţa mea a fost deliberată, le cunoşteam opţiunile, dânşii cunoşteau opţiunea mea, eu aş fi susţinut proiectul trimis la avizare. Cunoşteam poziţia dânşilor şi domnul general a zis că va fi în bloc un aviz negativ, avizul este consultativ. Concluzia este mai veche: unii, ca să mă exprim generic, nu doresc reformarea sistemului", a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a precizat, în şedinţa de plen, că CSM trebuie să dea un aviz negativ. "Aş vrea să îmi explice cineva dacă există o raţiune ca factorul persoana care este numită politic la conducerea Ministerului Justiţiei ar trebui să facă echipa procurorului general care vine şi se prezintă în faţa CSM candidatul cu un proiect, acel proiect este aprobat. Există o mulţime de aşteptări, pe urmă, ca acest procuror general să-şi pună în aplicare, împreună cu echipa lui proiectul pe direcţiile de prioritate pentru Ministerul Public. În schimb, venim acum şi facem o echipă până la nivelul de procuror-şef de birou fără să fie consultat, nu există nicio menţiune dacă procurorul general ar trebui consultat, cine ar trebui să fie procuror-şef de birou, de serviciu, de secţie samd. El trebuie sa dea rezultatele pe care societatea civilă pe bună dreptate le aşteaptă. CSM, nici nu mai vorbim. Eu încă n-am reuşit să înţeleg raţiunea care a animat această idee, de a construi în acest mod echipa de la vârful Ministerului Public. ... În esenţă, aşa cum am spus-o şi public, trebuie avizat negativ, dar cu fermitate, să transmitem un mesaj ferm opiniei publice", a declarat Augustin Lazăr.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici