Ludovic Orban, despre Referendumul pentru redefinirea căsătoriei: Nu impunem membrilor PNL cum să voteze/ Liderul PNL: OUG pentru eliminarea protocoalelor, o amnistie mascată

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, duminică, după şedinţa BPN, deşi partidul susţine referendumul pentru redefinirea noţiunii de căsătorie în Constituţie , nu va impune membrilor cum să voteze, pentru că fiecare „poziţiona în funcţie de cum îi dictează conştiinţa”. Preşedintele PNL a mai adăugat că o ordonanţă de urgenţă pentru anularea protocoalelor şi a efectelor acestora „este o amnistie mascată” şi că liberalii îşi doresc modificarea legii de organizare şi funcţionare a CCR.

Urmărește
871 afișări
Imaginea articolului Ludovic Orban, despre Referendumul pentru redefinirea căsătoriei: Nu impunem membrilor PNL cum să voteze/  Liderul PNL: OUG pentru eliminarea protocoalelor, o amnistie mascată

Ludovic Orban, despre Referendumul pentru redefinirea căsătoriei: Nu impunem membrilor PNL cum să voteze

„Respingem orice politizare a acestui subiect. Este o iniţiativă cetăţenească semnată de trei milioane de cetăţeni români pe care îi respectăm ca şi opţiune. În ce ne priveşte noi am susţinut ideea acestui referendum. De altfel a existat şi un protocol între BPN şi Coaliţia pentru Familie. Nu vom impune fiecărui membru al PNL să voteze într-un anume fel. Fiind o problemă de conştiinţă fiecare membru al PNL se va poziţiona în funcţie de cum îi dictează conştiinţa”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Liderul PNL a mai spus că cei care au iniţiat acest referendum nu trebuie să uite că „majoritatea PSD-ALDE a blocat adoptarea acestui proiect în Senat”, făcând din acest subiect unul politic.

„Ceea ce trebuie să reţină iniţiatorii referendumului, de 1 an dupã adoptarea în Camera Deputaţilor a proiectului de revizuire a Constituţiei, majoritatea PSD-ALDE a blocat adoptarea a cestui proiect în Senat unde deţin majoritatea clară şi unde au refuzat să îl pună pe ordinea de zi, preferând să politizeze acest subiect, să-şi facă o temă de campanie politico-electorală din acest subiect. Noi considerăm că acest subiect nu trebuie politizat, iar românii trebuie lăsaţi să îşi exprime propria voinţă la referendumul pentru definirea familiei tradiţionale”, a completat preşedintele PNL.

Întrebat cine se va implica în campania pentru acest referendum, Ludovic Orban a spus că „cei care consideră că este o modificare bună” şi că „este la latitudinea fiecăruia dacă se implică sau nu”

Conducerea PSD a decis, sâmbătă, în timpul şedinţei grupurilor parlamentare, care se desfăşoară la Neptun, că referendumul pentru redefinirea noţiunii de căsătorie în Constituţie va avea loc pe 7 octombrie.

Social-democraţii au decis calendarul în privinţa referendumului pentru modificarea în Constituţie a definiţiei căsătoriei.Proiectul de lege va fi votat în perioada 12-13 septembrie în Senat, iar referendumul va avea loc pe 7 octombrie.

Camera Deputaţilor a adoptat, în mai 2017, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, semnată de 3 milioane de cetăţeni.


Ludovic Orban, despre OUG pentru eliminarea protocoalelor: Este o amnistie mascată

„Este o amnistie mascată. Sunt categoric împotriva ordonanţei de urgenţă în acest domeniul. Nu face face obiectul reglementării, conform Constituţiei, unei ordonanţe de urgenţă. PNL are ca prioritate, pentru actuala sesiune parlamentară intrarea în dezbatere şi adoptarea la legea de organizare şi funcţionare a CCR. Principala modificare pe care o propunem este exercitarea controlului constituţional, de către Curtea Constituţională şi asupra ordonanţelor simple şi asupra ordonanţelor de urgenţă, astfel încât să nu mai existe riscul, aşa cum s-a întâmplat de multe ori, ca ordonanţe de urgenţă care s-au declarat neconstituţionale după adoptarea ca lege, să producă efecte catastrofale pentru societatea românească”, a declarat liderul PNL, Ludovic Orban.

Preşedintele PNL a mai sps că nu e prima oară când se vorbeşte de astfel de reglementări, însă o revizuire a protocoalelor se poate face doar dacă „au lezat drepturile şi libertăţile fundamentale şi dacă au încălcat Constituţia sau legislaţia în vigoare”.

„Încă nu am văzut un proiect de text. Nu este prima oară când se face vorbire asupra acestei posibile reglementări. S-a mai vorbit despre acest subiect în sensul de declanşare automată de revizuire a sentinţelor care au fost date ca umare a aplicării protocoalelor. Acest lucru se poate face doar dacă ele au lezat drepturile şi libertăţile fundamentale şi dacă au încălcat Constituţia sau legislaţia în vigoare. Din punctul meu de vedere este total neoportună. Dragnea şi acoliţii lui sunt disperaţi să dea o amnistie şi o graţiere. Ăsta a fost obiectivul lor încă din marţea neagră”, a mai spus Ludovic Orban.

Preşedintele PD Liviu Dragnea a declarat sâmbătă, la Neptun, după şedinţa grupurilor parlamentare, că i s-a solicitat premierului Viorica Dăncilă să emită ordonanţă de urgenţă cu privire la anularea protocoalelor şi a efectelor acestora.

"Situaţia creată de protocoale, mai ales ultimul apărut în spaţiul public. Nu cel transmis de SRI şi Parchetul General, ci cel de care nu vor să vorbească. I s-a cerut premierului Viorica Dăncilă ordonanţă prin care să anuleze protocoalele şi efectele acestora. I-am spus că avem un proiect de lege depus de mine şi Călin Popescu Tăriceanu se pot inspira de acolo, dar e foarte multă nemulţumire generată de protocoale şi de informaţiile că două treimi dintre magistraţi să aibă dosare, ridică semne de întrebare cu privire la libertatea lor de a lua decizii", a declarat Liviu Dragnea.

Legat de protocoale, Dragnea spune că evaluarea procurorului general Augustin Lazăr pe această temă este binevenită. "O evaluare nu înseamnă că a ieşit, e posibil să iasă FB", a spus Dragnea.

"E normal să fie protocoale între PG şi SRI? Unii care au vrut să devină eroi care erau oripilaţi şi stăteau pe cel din 2016...", a mai spus Dragnea.

„Iar stupizenile pe care le-am auzit, să fie elaborate proiectele de acte normative la nivelul aparatului prim-ministrului, o asemenea aberaţie mai rar mi-a fost dat să văd. Înseamnă că trebuie să desfiinţăm ministerele, din punctul de vedere al funcţiei de reglementare. Una dintre funcţiile ministerelor este cea de reglementare, cum să iniţieze nişte neica nimeni aduşi în aparatul de lucru al Guvernului, propuneri de reglementare în domeniul fiscal, în domeniul energiei, când ei sunt nişte habarnişti. De aceea există ministere, pentru că adună specialişti care au inclusiv capacitatea de a exercita funcşia de reglementare, de a iniţia proiecte de acte normative. Această chestiune este izvorâtă tot din dorinţa nesăbuită a lui Liviu Dragnea de a da ordonanţa de urgenţă pe amnistie şi graţiere, trecând peste ministerul Justiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici