Ludovic Orban, despre situaţia lui Augustin Lazăr: Nu sunt perfect edificat

Preşeditele PNL, Ludovic Orban, a evitat să vorbească luni, la TVR, despre situaţia lui Augustin Lazăr referioare la perioada în care a activat la Aiud, afirmând că nu este edificat şi că informaţiile care au fost prezentate până în momentul de faţă nu sunt suficient de elocvente.

Urmărește
661 afișări
Imaginea articolului Ludovic Orban, despre situaţia lui Augustin Lazăr: Nu sunt perfect edificat

Ludovic Orban, despre situaţia lui Augustin Lazăr: Nu sunt perfect edificat

”Referitor la acest subiect, care este un subiect care a fost adus în atenţia opiniei publice pe anumite canale mediatice în care personal nu am nici un fel de încredere. Până nu există nişte elemente suficient de solide care să reflecte că într-adevăr că domnul Lazăr ar fi săvârşit vreo faptă care într-adevăr să ... Păi eu vă spun un singur lucru, nu am înţeles care e chestiunea cu deţinutul politic a cărui eliberare nu e acceptată. Nu ştiu care era răspunderea pe care o avea el ca membru în comisia aia de...(era şeful comisiei)... Şeful comisie, era parte într-o comisie”, a declarat la TVR Ludovic Orban.

El a mai spus că nu este perfect edificat asupra acestei teme şi ca atare nu poate să îşi dea ”cu părerea pe nişte chestiuni” pe care nu le cunoaşte.

”Nu sunt edificat, adică informaţiile care au fost prezentate până în momentul de faţă după părerea mea nu sunt suficient de elocvente. Ca atare nu am avut de exprimat nici o poziţie legată de acest subiect şi nu mă întrebaţi că nu am ce să vă răspund”, a adăugat preşedintele PNL.

Lumea Justiţiei a publicat documente care ar arăta cum un procuror din judeţul Alba, pe numele său Augustin Lazar, a refuzat în două rânduri să elibereze un disident anticomunist, acest lucru întâmplându-se în mijlocul anilor '80. Potrivit sursei citate, numele procurorului din acest caz este identic cu cel al actualului procuror general al Romaniei, iar cazul se petrece la Penitenciarul Aiud din judeţul Alba, judeţ din care provine şi actualul procuror general. Jurnaliştii de la Lumea Justiţiei precizează că nu ştiu dacă procurorul din această cauză este unul şi acelaşi cu actualul procuror general, Augustin Lazăr.

Iniţial, procurorul general Augustin Lazăr a catalogat drept grosolănii declaraţiile potrivit cărora procurorul deschidea sau închidea pe cineva într-un penitenciar. Lazăr nu exclude totuşi ca printre dosare să se fi aflat şi cel al disidentului Filip, dar susţine că totul era calculat matematic.

Lazăr a revenit vineri, după ce a fost acuzat de un al doilea fost deţinut, spunând că preşedintele comisiei de propuneri în vederea liberării condiţionate era procurorul delegat al procuraturii judeţene în a cărui rază teritorială se afla penitenciarul şi că participarea sa, ca procuror, în aceste comisii ”era o obligaţie de serviciu, instituită prin lege”, fără ca această atribuţie de serviciu să atragă şi calitatea de lucrător al Securităţii.

El aminteşte că aprecierea comisiei de liberare se fundamentează, ”în trecut, ca şi în prezent, pe existenţa sau inexistenţa rapoartelor de sancţionare disciplinară în dosarul condamnatului, iar exercitarea acestui drept de apreciere în privinţa vocaţiei era şi este suspus examinării instanţei.”

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici