- Home
- Politic
- ARAD, (25.03.2016, 17:18)
- Departamentul Corespondenti
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ludovic Orban: Nu voi iniţia şi nu voi autoriza construcţia unei moschei în Bucureşti. Ce poziţie are PSD
Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Ludovic Orban, a declarat, pentru MEDIAFAX, că se opune ridicării unei moschei în Bucureşti, una dintre motivaţii fiind că zona în care a fost prevăzută construcţia, B-dul Expoziţiei, are altă destinaţie, respectiv este o zonă de evenimente şi expoziţii.
Urmărește
1494 afișări
Ludovic Orban: Nu voi iniţia şi nu voi autoriza construcţia unei moschei în Bucureşti. Ce poziţie are PSD (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)
Ludovic Orban a respins varianta de a susţine sau de a autoriza construcţia unei moschei în Bucureşti, în cazul în care va fi ales primar general. "Ca primar general trebuie să respecţi voinţa bucureştenilor, iar în toate cercetările pe care le avem, bucureştenii se opun ridicării acestei construcţii. 75% dintre locuitorii Bucureştiului se opun proiectului", a afirmat prim-vicepreşedintele liberal, Ludovic Orban. El a mai spus că şi din punct de vedere urbanistic, amplasamentul este total nepotrivit pentru o zonă de expoziţii, aşa cum este prevăzut în PUZ-ul în curs de finalizare. El se opune construcţiei şi pe motiv că există prea puţini musulmani în Bucureşti şi, astfel, nu s-ar justifica ridicarea unei mega-moschei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În privinţa declaraţiei preşedintelui Klaus Iohannis făcută în contextul vizitei în Turcia, Ludovic Orban a apreciat drept corect faptul că preşedintele a lăsat la latitudinea autorităţilor locale să decidă în privinţa construcţiei.
Preşedintele României a declarat miercuri că proiectul construcţiei unei moschei în Bucureşti a ajuns în faza solicitării autorizaţiei de construcţie. "După cum ştiţi, chestiunea este de competenţa Primăriei şi se lucrează la aceste documentaţii", a precizat Iohannis.
"A fost oferit un teren în Bucureşti Muftiatului musulmanilor din România pentru construirea unei moschei în Bucureşti. Muftiatul se ocupă de obţinerea autorizaţiilor necesare. Iar Turcia este gata să acorde tot sprijinul pe care îl poate acorda acestui proiect", a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Întrebat dacă intenţionează să continuie proiectul, având în vedere opoziţia din România, Erdogan a spus: "Bineînţeles, vocile contra se pot auzi în orice ţară. În timpul vizitei pe care am făcut-o la Bucureşti, am discutat această chestiune cu domnul preşedinte." Totodată, preşedintele turc a spus că proiectul este definitivat şi că moscheea "va fi expresia cea mai frumoasă a dialogului şi a solidarităţii dintre cele două ţări".
Firea: Sunt ortodox practicant. Se va construi o moschee la Bucureşti dacă bucureştenii doresc
Candidatul PSD la primăria Capitalei, Gabriela Firea, spune că va întreba bucureştenii dacă sunt de acord cu o moschee în Capitală, iar dacă opinia va fi favorabilă ea va susţine proiectul, altfel locuitorii Capitalei nu trebuie ''obligaţi să suporte din buget ceva cu care nu sunt confortabili''.
''Am văzut toată aceasta discuţie. Sunt un creştin ortodox practicant, aşa cum sunt aproape 90 % dintre români dar, pe de altă parte, sunt un om care respectă toate confesiunile, toate diferenţele culturale şi spirituale şi nu sunt o persoană care priveşte cu ochi răi pe altcineva care este de altă confesiune'', a spus Firea.
Ea a subliniat că administraţia trebuie să pună în practică dorinţele bucureştenilor.
''Acuma este vorba, până la urmă, şi de bugete, şi de priorităţi şi, dacă bucureştenii vor dori să se construiască şi o moschee la Bucureşti, administraţia va trebui să facă ceea ce cred aceştia. Mi se pare foarte important ca atât polticienii care au funcţii guvernamentale, cât şi cei care sunt reprezentanţi ai administraţiei publice locale să nu mai ia decizii după cum cred ei înşişi şi familia lor eventual, ci doar după o consultare publică foarte serioasă, după un referendum, chiar dacă nu neaparat din punct de vedere legal, ci o consultare cât mai largă publică. Şi, dacă răspunsul va fi 'da', va trebui să acţionăm în consecinţă. Dacă există nemulţumiri, ezitări, frustrări, atunci nu cred că trebuie să obligăm bucureştenii să suporte din bugetul lor ceva cu care ei nu sunt confortabili'', a declarat candidatul PSD la Primăria Capitalei.
Meleşcanu: Discuţia despre moschee, un mare neajuns al pregătirii vizitei lui Iohannis în Turcia
Discuţiile legate de construirea unui lăcaş de cult musulman la Bucureşti reprezintă unul din marile neajunsuri ale pregătirii vizitei lui Klaus Iohannis în Turcia, deoarece poate genera reacţii negative, declară fostul ministru al Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu.
"Din punctul meu de vedere, în contextul actual, după atentatele din Belgia şi din Franţa, eu personal consider că nu era momentul potrivit pentru a discuta această temă a moscheei la Bucureşti, care riscă să creeze reacţii negative", a afirmat, vineri, la Arad, Meleşcanu.
În opinia acestuia, discuţiile legate de construirea lăcaşului de cult musulman în Capitală reprezintă "unul dintre marile neajunsuri ale pregătirii vizitei preşedintelui României" în Turcia.
"Avem probleme mult mai importante în relaţia cu Turcia decât acest subiect, care riscă să creeze reacţii", a spus fostul ministru.
În ce priveşte construirea moscheei, Meleşcanu este de părere că ideea este bună, în contextul în care "toate marile religii monoteiste îndeamnă la iubire, la toleranţă".
"Din punctul meu de vedere nu e un lucru rău şi, dacă nu facem acest proiect, riscăm să prolifereze aşa-zisele moschei private, prin apartamente, numai în Bucureşti sunt vreo 35, ceea ce e un lucru mult mai rău decât de a avea undeva un centru care este bine stabilit, cunoscut de toată lumea, inclusiv de organele de specialitate şi poate fi avut sub monitorizare", a adăugat Meleşcanu.
Preşedintele Klaus Iohannis, aflat miercuri în vizită oficială în Turcia, i-a spus omologului său de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, că autorităţile de la Bucureşti susţin construirea lăcaşului de cult musulman în Capitală. ''Chestiunea este de competenţa Primăriei şi se lucrează la aceste documentaţii'', a spus Iohannis.
Citeşte şi: Erdogan anunţă, după discuţia cu "prietenul Iohannis", că proiectul moscheii din Bucureşti este definitivat: "Muftiatul din România se ocupă de autorizaţii. Va fi cea mai frumoasă expresie a solidarităţii"
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe