- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ludovic Orban: Restricţiile vor fi eliminate gradual. Pentru fiecare ridicare de restricţii vom aştepta 15 zile să vedem efectele / Din punct de vedere economic, lucrurile stau mai bine decât ne aşteptam
- Premierul Ludovic Orban a susţinut luni seară o conferinţă de presă la Palatul Victoria, în cadrul căreia a prezentat Raportul privind activitatea Guvernului în bătălia anti-Covid19
- Orban a declarat că ţara noastră nu a fost pregătită pentru confruntarea cu noul coronavirus, precizând că România nu a avut „stocuri strategice”
- Premierul a mai precizat că restricţiile vor fi eliminate în mod gradual, iar pentru „fiecare ridicare de restricţii vom aştepta 15 zile să vedem efectele”
Ludovic Orban: Restricţiile vor fi eliminate gradual
Redăm declaraţiile principale:
- Astazi am prezentat Parlamentului raportul privind activitatea Guvernului in batalia anti-Covid-19. Tot astazi se implinesc 6 luni de cand a fost investit Guvernul pe care il conduc. Voi incerca sa fiu foarte scurt, dar volumul de informatii e urias.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
- Trebuie sa va spun ca Romania nu a fost pregatita pentru a se confrunta cu acest pericol. Nu am avut stocuri strategice. Structurile de sanatate publica nu au fost pregatite pentru a face fata unei astfel de provocari. Am avut nevoie de o permanenta evolutie in toate domeniile. Am avut o abordare preventiva. Guvernul si autoritatile au luat masuri inainte ca alte tari sa ia astfel de masuri.
- Guvernul a inceput batalia cu Covid-19 inainte de declararea starii de urgenta. Am inceput sa luam masuri inca de la izbucnirea epidemiei in China. Am instituit masuri de suspendare a zborurilor, a suspendarii scolilor si multe alte masuri care au fost privite cu neincredere la inceput. Am sa va dau un exemplu ilustrativ. Primul caz de cetatean diagnosticat s-a inregistrat in data de 26 februare. In Spania la acea data erau 2 cetateni diagnosticati pozitiv. In Spania sunt 247.112 cetateni care au fost diagnosticati pozitivi, iar in Romania 13.163.
- Noi diagnosticam in functie de necesitati. In Romania nu a fost depasit numarul de 260 de persoane care au fost la terapie intensiva. In Spania sunt 25.264 de persoane care au decedat.
- Astazi sunt puse in functiune 60 de centre de testare. Iar capacitatea este 11.000 de teste zilnice. Sunt in curs de acreditare inca 17 centre. Scopul nostru e sa crestem la peste 15.000 de teste zilnice.
- Am crescut capacitatea de testare si prin alte achizitii. Ne-am confruntat cu nevoia de a imbunatati managementul la nivelul spitalelor. A trebuit sa luam decizii in sensul asta. Am suplimentat numarul de angajati la directiile de sanatate publica si la ambulanta cu 2.000 de locuri. Toate aceste intariri le-am facut pe parcurs. Pe masura ce a crescut necesitatea, directiile de sanatate publica s-au imbunatatit constant.
- Tratamentul pentru Covid - 19 - Am avut momente in care am fost aproape de limita de tratere. Am facut eforturi pentru a achizitiona tratamentele. In urma unei donatii punem la pucnt sistemul de donare pentru obtinerea de plasma. La ora actuala putem sa spunem ca lucrurile sunt foarte bune. Nu mi-am dorit niciodata ca premier sa impun restrictii catre cetatenii romani. Orice restrictie a fost luata numai si numai pentru a pazi sanatatea romanilor si pentru a putea salva vieti. Nu le-am luat ca mi-a facut placere.
- Aceste masuri au un caracter temporar. Au fost dispuse doar pentru a reduce riscul de raspandire. Ne propunem ca dupa 15 mai in mod gradual sa eliminam restrictiile avand la baza criteriul riscului epidemiologic. Evaluarea e facuta de specialisti. Pentru fiecare ridicare de restrictii vom astepta o perioada sa vedem efectele. Perioada va fi de 15 zile. Vom lua si alte masuri dar orice fel de ridicare de restrictii trebuie sa fie insotita de anumite reguli. Vom impune un set de reguli in ceea ce priveste si transportul public.
- O atentie deosebita am acordat-o economiei. Obiectivul nostru a fost sa afectam cat mai putin economia. Nu s-au inchis niciunul dintre santiere. Am permis toate acele activitati economice necesare pentru economie. Pot sa va spun ca fata de previziunile unor analisti privitor la caderea economica lucrurile stau mai bine decat ne asteptam.
- Ne-am uitat la incasari la bugetul de stat si cel de sanatate. Scaderile sunt mai mici decat previziunile care au fost facute. Acest lucru se datoreaza si masurilor economice pe care le-am adoptat. Incercam sa ajungem cat mai aproape de zi pentru decontarea concediilor medicale. Am ridicat plafonul de creditare pentru autoritatile locale.
- Despre IMM Invest - Numarul companiilor care au aplicat la IMM Invest a depasit 50.000. Am luat decizia de sustinere a angajatilor prin plata somajului tehnic. Compania, cand se elimina restrictiile, sa poata sa ii angajeze. Fiecare companie si-a format de-a lungul timpului echipele de angajati. Pentru prima perioada de plata a somajului tehnic am avut in plata peste 57.000 de angajati.
- O alta masura pe care am luat a fost masura suspendarii platii ratelor la credite pana in data de 31 decembrie. Adresabilitatea acestei masuri a fost cea mai larga. Nicio tara europeana nu a avut aceasta adresabilitate.
- Am luat o serie de alte masuri care au fost mai putin vizibile, dar care au generat efecte favorabile. Am ridicat plata taxelor si a impozitelor locale. In domeniul HORECA am scutit de plata impozitelor speciale si intentionam sa prelungim aceasta masura pana la redeschiderea activitatii. Am luat o serie de masuri care cu siguranta au generat efecte favorabile in economie. In domeniul social am luat decizii cum ar fi prelungirea de plata a ajutorului de somaj. Am reglematat masura unor beneficii de asistenta sociala.
- In momentul de fata suntem intr-un proces de evaluare a resurselor financiare pe care le putem accesa in perioada urmatoare. Aceste resurse provind din buget, din fonduri europene, din credite care pot fi luate din sistemul financiar bancar din Romania, de pe piata internationala. Avem posibiltatea de a obtine finantari de la finantatori institutionali.
- Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va sustine un program de investii in Romania cu o valoare de 4 miliarde. Pilonii dezvoltarii economici cu siguranta ca se vor baza pe investitii publice si investitii private.
- Vom adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru captitalul de lucru si pentru investii si pentru companiile care nu pot accesa IMM Invest. Va deveni operationala o schema de ajutor de stat pentru reducerea pretului la energie electrica prin diminuarea cuantumului certificatelor CO2. Inca resimtim efectele negative ale ordonantelor 114. La ora actuala, companiile romanesti cumpara la preturi mai mari decat tarifele de la care se cumpara energie in alte tari.
- Punem la punct o schema de ajutor de stat care deja functioneaza in 5 tari europene. E o schema de ajutor de stat de garantare si de implicare in asigurarea creditului comercial.
- Incercam sa mobilizam din fonduri europene o suma cat mai mare pentru sustinrea intreprinderilro mici si mijlocii. Avem astfel de instrumente. Incercam sa relocam sumele necesare pentru a sustine programele de investii pentru intreprinderi. Ne gandim la constructia unui fond de investitii.
- Tot legat de programul de relansare, va anunt ca obiectivul nostru e sa crestem masiv investitiile publice in toate tipurile de infrastructura: transport, energie, sanatate. S-au semnat cererile de finantare pentru 3 spitale regionale. Aceste spitale vor beneficia de finantare europeana.
- Vom trece de masura somajului tehnic la o masura activa. pentru orice persoana care e reangajata vom participa la sustinerea platii salariului. Vom general masuri active si pentru persoanele care astazi nu au loc de munca. Vom mari masurile active pentru angajarea persoanelor peste 50 de ani. Vom incerca sa generam un program de readaptare a pietei muncii.
Vor fi mentinute amenzile maxime?
Vom reflecta asupra acestei decizii. Somajul tehnic a fost acordat doar prin aplicatii online. ImmInvest se deruleaza prin intermediul unei aplicatii. Trebuie sa ne indreptam spre 3 directii. Digitalizare, simplificare, eficientizare.
Despre achizitiile publice
Obiectivul nostru este ca intr-un timp cat mai scurt sa ajutam Republica Moldova. Urmeaza aceste materiale si echipamente. Achizitiile s-au facut prin ONAC si prin Unifarm. Sunt transparente. Astea sunt achizitiile care s-au derulat la nivel guvernamental. Unifarm distribuie materiale care sunt certificate. Cred ca e necesar se faca lumina in privinta tuturor achizitiilor publice. In comisia de ancheta. Sa se cerceteze tot.
Despre o analiza cu privire la sistemul sanitar. Care sunt principalele deficiente ale sistemului sanitar?
Cu siguranta dupa acest prim val al epidemiei vom lua masuri in domeniul sanatatii publice. Au fost evidentiate cateva lucruri. Avem multe probleme in sistemul sanitar. Managerii care au fost numiti nu stiau ce sa impuna. Sunt multe lucruri care trebuie imbunatatite.
Criza medicamentelor
- Din Romania s-au retras peste 2000 de medicamente. La noi sunt cele mai ieftine medicamente. Si aici trebuie sa lucram. Aici trebuie marita alocatia din fondurile de sanatate pentru decontarea medicamentelor.
Ideea aprobarii unei rezerve de medicamente
- Nu sunt calificat sa va raspund la aceasta intrebare. Ministerul Sanatatii trebuie sa va raspunda.
Care ar fi masurile de relaxare pentru economie?
- Comertul. Vom deschide comertul cu exceptia mall-urilor. E important ca se deschide comertul. Va fi un stimulent pentru reluarea productiei. Si hotelurile vor fi deschise. Restrivtii vor fi la restaurate, cafenele, baruri. Din evaluarea noastra, restaurantele sunt consierate printre cele mai mari riscuri epidemilogice.
Cand vom putea sa calatorim?
- Deplasarea in afara localitatii va fi permisa. Deplasari de serviciu, la rude, la activitatile agricole. Va exista o anumita relaxare si in privinta asta. Punem pe prim plan sanatatea. Nu a trecut pericolul.
- Suntem pe un plafon cu o usoara descrestere. Nu pot sa spun ca am trecut de varf. Am trecut de Pasti cu bine. Am trecut cu bine si de 1 mai. 15 mai e o data pe care am considerat-o potrivita in functie de evolutia epidemiei.
Anul scolar 2020-2021
- Trebuie sa fim pregatiti pentru orice situatie. Tocmai pentru asta trebuie sa ii oferim sansa fiecarui copil de a avea acces la cursurile online.
- Din 23 februarie in Romania s-au intors cetateni romani 1.279.000, iar cei mai multi dintre ei au venit din tari europene. Romania a fost expusa unui pericol major. Noi am carantinat sute de mii de romani. Foarte putine cazuri au avut curajul sa faca asa ceva.
Cand vor fi reluate zborurile?
- La nivel european e o dezbatere foarte ampla. Reluarea zborurilor nu poate fi un act unilateral al Romaniei. Va exista un plan de reluare a transportului aerian.
Bacalaureatul o sa aiba loc anul acesta?
- Din discutiile pe care le-am avut, examenele se vor da pana termenele care au fost stabilite.
Ce se va intampla cu pensiile?
- Dupa fiecare 6 luni Ministerul Finantelor prezinta un raport despre starea Romaniei si starea ecomica. Vom lua deciziile care se impun. Obiectivul nostru e sa crestem pensiile.
Redeschiderea gradinitelor de stat si a creselor
- Azi am avut o intalnire la Ministerul Educatiei. Inca nu am fost informat de rezultat.
De ce nu sunt redeschise mai repede zonele unde sunt mai putini bolnavi?
- Vom mentine anumite restrictii in zonele cu o raspandire foarte mare. Trebuie sa te uiti si la populatia judetului. Sunt mai multe date.
- Planul de investii al BERD-ului il poate prezenta doar BERD-ul. Exista interes pe zona energetica, financiar bancara, a transporturilor.
- Hotelurile si pensiunile vor fi deshise. I-am scutit de impozitele specifice si am prelungit voucherele de vacanta.
- Dupa data de 15 mai nu se vor deschide restaurantele, cafenelele si barurile. In functie de evolutia epidemiei nu excludem varianta ca pe cele din spatii deschise sa le deschidem.
Aveti in plan sa testati medicii?
- Au fost testati. Pe masura ce creste capacitatea de testare creste si numarul de testati. Noi am testat atatia oameni cat era necesar. Am crescut capacitatea de testare pe masura ce era nevoie.
- Vom sprijini cu masti si categoriile de persoane vulnerabile care nu isi pot procura masca. Avem un plan sa sustinem aceste persoane vulnerabile cu masti.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO