- Home
- Politic
- SUCEAVA, (16.12.2013, 16:50)
- Tibi Bujdei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Luhan: Atacurile contra românilor s-au agravat în Marea Britanie. Corlăţean ar trebui să meargă urgent la Londra
Europarlamentarul PDL Petru Luhan şi-a exprimat, luni, îngrijorarea faţă de escaladarea campaniei de discriminare a românilor în Marea Britanie şi consideră că ministrul de Externe, Titus Corlăţean, ar trebui să meargă de urgenţă la Londra pentru a discuta cu autorităţile.
Urmărește
316 afișări
Titus Corlăţean (Imagine: Tiberiu Crişan / Mediafax Foto)
Luhan, care a mers în week-end la Londra ca urmare a unor acţiuni de discriminare împotriva românilor din Marea Britanie, a discutat cu comunitatea română, formată din studenţi şi muncitori pentru a găsi soluţii la problemele acestora, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Într-un comunicat de presă, eurodeputatul arată că românii din Marea Britanie sunt profund îngrijoraţi de escaladarea campaniei de discriminare din mass-media, precum şi de atacurile politicienilor britanici, venite atât dinspre partidul extremist UKIP, cât şi din partea premierului David Cameron.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
"După discuţiile avute cu reprezentanţii diasporei, care reprezintă cei aproximativ 300.000 de români ce lucrează în Marea Britanie, solicit ministrului Afacerilor Externe să meargă în persoană şi de urgenţă la Londra pentru a discuta cu autorităţile locale şi cu guvernul britanic", a declarat Luhan.
Europarlamentarul susţine că, cu puţin timp înainte de ridicarea definitivă a restricţiilor pentru români, atacurile împotriva lor s-au agravat, culminând cu declaraţii politice alarmante privitoare la o posibilă invazie a muncitorilor români, ce ar urmări exclusiv obţinerea de ajutoare sociale.
El menţionează că, în realitate, aşa cum arată datele furnizate de Comisia Europeană, cei mai mulţi emigranţi din Marea Britanie vin din afara UE, iar Anglia nu este prima destinaţie aleasă de români atunci când merg la muncă în străinătate.
Luhan consideră inacceptabilă alimentarea ideii de ură şi instigarea la rasism de către publicaţii britanice, în această categorie intrând, de exemplu, petiţia antiromâni lansată de tabloidul Daily Express, campania antiemigraţie a publicaţiei The Guardian, precum şi acuzaţiile The Sun şi The Telegraph privitoare la invazia a sute de mii de infractori şi cerşetori români.
"Odată întipărită ideea că românii le fură britanicilor locurile de muncă sau, mai rău, că românii nu muncesc, ci stau pe ajutoare sociale în timp ce cerşesc sau comit tâlhării, va fi extrem de greu să reabilităm imaginea României. De aceea, este vital ca diplomaţia de la Bucureşti să ia măsuri urgente pentru a stopa discriminarea românilor în Marea Britanie", precizează europarlamentarul Petru Luhan.
Guvernul britanic plănuieşte să introducă un prag maxim anual de 75.000 de imigranţi UE, în cadrul unui plan de revizuire a politicilor în domeniul liberei circulaţii, şi o înăsprire a criteriilor de angajare, potrivit unui raport scurs în presă, relatează The Guardian în ediţia electronică.
De asemenea, David Cameron doreşte ca doar muncitorii din ţările cu un nivel similar de bunăstare ca cel al Marii Britanii să beneficieze de libera circulaţie pe piaţa muncii, fără restricţii.
Premierul britanic a declarat, vineri, că sunt necesare noi restricţii pentru a nu mai repeta "greşeala" din 2004, când guvernul laburist a permis unui număr de 1,5 milioane de imigranţi din Polonia şi alte ţări din Estul Europei să vină în Marea Britanie.
Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franţa, Malta şi Marea Britanie impun încă restricţii pe piaţa muncii pentru români şi bulgari. În decembrie 2012, Comisia Europeană şi-a dat acordul ca Spania să reintroducă restricţiile pentru muncitorii români, din cauza crizei economice şi financiare.
Restricţiile vor fi ridicate în toate statele membre UE de la 1 ianuarie 2014, în pofida unor politicieni care au susţinut că această măsură va provoca un val de migraţie a românilor şi bulgarilor.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Jonathan Todd, a declarat, luni, că orice fel de restricţii aplicate de Marea Britanie muncitorilor din Uniunea Europeană sunt ilegale, iar acuzaţiile privind turismul pentru beneficiile sociale nu sunt susţinute de date.
Întrebat despre intenţiile Guvernului britanic de a introduce un prag maxim anual de 75.000 de imigranţi UE, Jonathan Todd a precizat că trebuie aşteptate propunerile oficiale ale Londrei, dar a subliniat că orice restricţii aplicate liberei circulaţii sunt "ilegale".
Poliţia metropolitană a efectuat o vizită într-o zonă rurală din România, cu scopul de a-i convinge pe locuitorii săraci să nu imigreze în Marea Britanie de la 1 ianuarie, după anularea restricţiilor impuse românilor pe piaţa muncii britanice, relatează BBC News Online.
Potrivit BBC, comisarul-şef Adrian Usher de la Barnet, în nordul Londrei, zona cu cei mai mulţi români din Marea Britanie, mulţi dintre ei romi, vrea să-i descurajeze pe români să plece în Marea Britanie dacă nu au un loc de muncă garantat, prezentându-le riscurile de a fi exploataţi, scrie reporterul Paul Kenyon de la emisiunea BBC One Panorama. Kenyon a însoţit poliţia în această vizită în Transilvania, iar reportajul pe care l-a realizat, ”The Romanians are Coming?” (Vin românii?), urmează să fie difuzat luni seara pe BBC One.
Usher a vizitat satul Apata după ce s-a constatat, în urma evacuării unor români care au ocupat un teren al unui club de fotbal din Hendon, în iunie, că 65 dintre cele 68 de persoane surprinse dormind în adăposturi improvizate proveneau din această localitate.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe