Luminiţa Odobescu participă luni la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi situaţia din Orientul Mijlociu sunt principalele teme de discuţie de la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, programată luni la Luxemburg, la care va participa Luminiţa Odobescu, ministrul român de externe.

Urmărește
52 afișări
Imaginea articolului Luminiţa Odobescu participă luni la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE

Potrivit unui comunicat al MAE, discuţiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei se vor concentra pe sprijinul multidimensional al UE pentru Ucraina, cu accent pe aspectele militare şi cele referitoare la sectorul energetic. Vor fi abordate aspecte din domeniul sancţiunilor la adresa Rusiei, precum şi a altor actori care sprijină Rusia în război.

Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha, va avea o intervenţie prin video-conferinţă.

În ceea ce priveşte situaţia din Orientul Mijlociu, oficialii europeni se vor referi la evoluţiile recente de securitate din Gaza şi Liban.

De asemenea, va avea loc un schimb de opinii informal cu secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth şi dezvoltare al Regatului Unit, David Lammy, primul de acest tip după Brexit.

„Va fi o oportunitate de a explora modalităţi de consolidare a cooperării UE-Regatul Unit în domeniul politicii externe şi de securitate, având la bază valorile comune, dar şi ameninţările din mediul internaţional actual”, arată MAE.

La punctul afaceri curente, vor fi abordate subiectele: Republica Moldova, în contextul desfăşurării alegerilor prezidenţiale şi referendumului pentru aderarea la UE (20 octombrie 2024), Georgia, situaţia de securitate din Cornul Africii, relaţiile Armenia-Azerbaidjan şi situaţia din Venezuela.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici